Újra itt a Talentométer! - Socfest

Újra itt a Talentométer!

Olvasási idő: 3 perc

Idén ötödik alkalommal rendezi meg az A38 Hajó a Talentométert, a Szerencsejáték Zrt. könnyűzenei tehetségkutatóját. A hatalmas sikerű élőzenei tehetségkutatóra (eddig évente több mint ötszáz zenekar jelentkezett, és a legutóbbi évben már százezres nagyságrendű volt a közönségszavazatok száma) idén ősszel kerül sor, a fellépőknek, zenekarok szeptember 30-ig jelentkezhetnek a honlapon. Ugyaneddig a közönség is szavazhat minden műfajban a legtöbb szavazatot kapott produkció automatikusan továbbjut a középdöntőkbe! A könnyűzenei tehetségkutató idén is koncertfotós pályázattal, illetve 2015-ben először kreatív játéktervező pályázattal egészül ki.

Talentométer könnyűzenei tehetségkutató

talentometer2015_photoImpozáns listával büszkélkedhet a Talentométer könnyűzenei tehetségkutató, amit idén ötödszörre rendez meg a Szerencsejáték Zrt. a budapesti A38 Hajón. Az elmúlt négy évben több mint kétezer (!) zenekar és előadó nevezett, több mint száz zenekar jutott el a hajón tartott elődöntő koncertekig, és több tucatnyian részesültek a díjakban. A Talentométer mára már hagyomány, a magyarországi könnyűzene felfrissülésének fontos eleme.

Valószínűleg idén sem lesz ez máshogy. A nevezés nemrég indult a talentometer.hu honlapon, és szeptember 30ig tart öt műfajban. Az öt kategóriában a szakmai komoly képviselői gondoskodnak arról zsűritagként, hogy a legjobb produkciók megkapják az őket megillető figyelmet. Pop/rock – Papp Szabolcs (a Supernem énekese), hiphop/reggae – Busa Pista (az Irie Maffia és a Zuboly rappere), metál – Farkas Zoltán (az Ektomorf frontembere), világzene/népzene – Gaya Arutyunyan (a Deti Picasso és a Wattican Punk Ballet énekesnője), jazz – Premecz Mátyás (a Kéknyúl és ezernyi más zenekar billentyűse).

A nevezett előadók és zenekarok közül ők, illetve a szakma más képviselői választják ki azokat, akik amik továbbjutnak az élő elődöntőkbe. Műfajonként kilenc produkció ennyit enged tovább a szigorú, de igazságos zsűri, ami alacsonynak tűnő szám, de így is negyvenöt továbbjutóról van szó. Melléjük kerülnek azok, akiket a közönség juttat tovább a talentometer.hu-n, ugyanis közönségszavazás is van. Minden műfajban a legtöbb szavazatot kapott produkció automatikusan továbbjut a középdöntőkbe. A zsűri és a közönség tehát ötven fellépőt enged tovább ők ötvenen mutatkozhatnak be október-novemberben hétről hétre az A38 Hajón, hogy aztán a legjobb tíz december 13-án csaphasson össze egy monumentális koncerten, és kiderüljön, hogy kik nyerik az értékes díjakat.

Mert persze az egész tehetségkutatónak a lényege az értékes, és nem utolsósorban hasznos díjak sokasága. A szervezők igyekeztek olyasmiket kitalálni – és az elmúlt évek őket igazolták –, amikre valóban szüksége van egy pályakezdő produkciónak. Lemezfelvétel és stúdióidő, nyári fesztiválfellépések, koncertklip és nem utolsósorban a Petőfi Rádió és Televízió különdíjai: egy teljes Akusztik, és egy teljes Eleven adás. Hat remek hétvége az A38 Hajón, és persze előtte a nevezés, ami szeptember 30-án ér véget. A tehetségkutatóról Tulik Ágnes, a Szerencsejáték Zrt. szóvivője elmondta, hogy a cég számára nagyon fontos, hogy “nem hagyományos” csatornákon keresztül szólítson meg új közönséget, emellett megmutassa elkötelezettségét a magyar ifjúsági kultúra támogatására.

Talentométer koncert-fotópályázat

A tavalyi tehetségkutatóhoz hasonlóan idén is koncert-fotópályázattal egészül ki a könnyűzenei tehetségkutató. November 2-ig lehet feltölteni a fotókat – melyeknél szinte csak az a megkötés, hogy élőzenei, koncertprodukciókat vagy szituációkat ábrázoljanak – a fotopalyazat.talentometer.hu oldalon. A zsűri tagjai között Somay Márkkal, az A38 Hajó hivatalos fotósával a feltöltött fotókból választja ki a 25 legjobb képet, amiket december 13-án egy kiállításon mutatunk be az A38 Hajó kiállítótermében. Ekkor és itt derül ki, hogy a kiállítók közül kik nyerték az értékes díjakat. Természetesen a könnyűzenei tehetségkutatóhoz hasonlóan itt is lesz közönségszavazás, a közönség november 2-ig szavazhat az általa legjobbnak tartott képekre a honlapon.

Talentométer kreatív játéktervező pályázat

Idén először kreatív játéktervező pályázatra is sor kerül. Ez utóbbi, melynek Mérő László a zsűrielnöke, design, kézműves, egyedi tervezésű asztali, logikai vagy társasjátékokat várnak, illetve egy másik kategóriában mobiltelefonra vagy tabletre készült játékalkalmazásokat. A részletes kiírás a kreativjatek.talentometer.hu oldalon olvasható. Az első körben játékleírásokkal, koncepciótervekkel lehet jelentkezni november 2-ig, a zsűri ezekből választja ki a kategóriánként 55
játéktervet, ami 50 ezer forintos prototípus hozzájárulásban részesül. A prototípusokat december 13-án mutatjuk be az A38 Hajón, és ekkor derül ki az is, hogy kik és mely játéktervek nyerik a díjakat.

A Talentométer-t a Petőfi TV és Petőfi Rádió is támogatja, decemberig rendszeresen beszámolva a tehetségkutató eseményeiről, illetve tagokat küld a zsűribe, valamint műsorokkal, fellépésekkel díjazza a legjobbakat. Részletes program, bőséges információk, fotók, galériák, belehallgatás, fórum és jegyvásárlás az A38 honlapján.