Nem tudom ki hogy van vele, én mindig nagyon várom azt az időszakot, amikor a spanyolok paradicsom-dobálást rendeznek és tonnaszámra lehet vásárolni a 200 forint alatti lecsóparadicsomot. Sajnos ez épp a nyár végét jelenti, de ez a három recept elfeledteti velünk a rossz hírt.
Paradicsom-chutney
Hozzávalók
- 6 paradicsom
- 1 lilahagyma
- 3 piros chili
- 10 dkg cukor
- 1 babérlevél
- 1 dl vörösborecet
- 1 szegfűszeg
- 1 kis darab fahéj
- 2 kávéskanál fekete mustármag
- kb. 1/4 csomag 2:1-es zseléfix
Egy nagy lábosban megpirítjuk a fűszereket, amik akkor jók, ha már kiszabadulnak az illataromák. Beletesszük az apró kockákra vágott paradicsomot és a lilahagymát, utána pedig felforraljuk. Hozzáadjuk a cukrot és a zselésítőt, hagyjuk forrni kicsit. Utolsóként az ecet kerül bele. Gyorsan kis üvegekbe osztjuk, lezárjuk, és 5 percre a feje tetejére állítjuk őket.
Mediterrán töltött paradicsom
Hozzávalók
- 4 nagy paradicsom
- 1 csomag feta vagy krémfehér sajt
- friss bazsalikom
- friss snidling
- olívabogyó vagy capribogyó
- esetleg chilipaprika
Megmossuk a paradicsomokat, a belsejüket kivájjuk, majd felkockázva összekeverjük a fűszerekkel és a fetával. A tölteléket belekanalazzuk a paradicsomokba. A tetejére tehetünk olívabogyót dísznek. Még egy tipp: akár meg is süthetjük sütőben a kész ételt.
Tengeri sügér paradicsommal és zöldbabbal
Hozzávalók
- 60 dkg paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 25 dkg zöldbab
- 4 tengeri sügérfilé
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 2 kiskanál currypor
- 2 kiskanál apróra vágott gyömbér
- só, bors
Egy vékonyan kivajazott vagy olajozott tepsibe beleforgatjuk a gerezdekre vágott paradicsomot és a hagymát az apróra vágott fokhagymával, majd meglocsoljuk őket olívaolajjal. Egyenletesen elrendezzük a tepsiben, sózzuk, borsozzuk, 35 percig sütjük., majd kivesszük a tepsit, és a sütőt 220 fokra melegítjük. A paradicsomos keverékhez hozzáadjuk a zöldbabot, a curryport és a gyömbért, ezek tetejére rendezzük a halfiléket, amiket szintén sózunk, borsozunk. A halszeletekre is teszünk egy kevés olajat a zöldséges egyveleggel együttvéve, majd 12-15 perc alatt készre sütjük.