Aki kóstolta már valaha az ánizsos beütésű édesköményt, nem tudja többé kitörölni annak jellegzetes ízét. Magyarországon méltatlanul mellőzik (vagy mellőzték?), pedig nagyon jól illik a különböző húsokhoz, pláne a sertéshez, ráadásul meglehetősen széles a konyhai felhasználása is. Ennek bizonyítására három különböző típusú ételt mutatok be: egy párolt-és egy rakott fogást, valamint egy salátát.
Lassú tűzön párolt édeskömény császárszalonnával, citromhéjjal
Hozzávalók
- 2 közepes édesköménygumó
- 4 dkg felkockázott, húsos füstölt császárszalonna
- 4 dkg vaj
- 2 evőkanál cukor
- 1,5 dl húsleves
- fél citrom reszelt héja
- fél csokor aprított petrezselyem
- só, bors
Az édeskömény zöld részét eltávolítjuk, félbevágjuk, majd éles késsel közepesen vastagra szeljük, hogy úgy nézzen ki, mint a gyalult káposzta. A szalonnát egy serpenyőben zsírjára sütjük, ezután kivesszük, félretesszük. Ebben az edényben közepesen megolvasztjuk a vajat, és a cukrot enyhén karamellizáljuk. Rádobjuk az édesköményt, és pár perc alatt aranybarnára sütjük. Felöntjük húslevessel, alacsonyabb lángon főzzük tovább. Sózzuk, borsozzuk, a reszelt héjjal megszórjuk, majd visszatesszük a szalonnát, és fedő alatt, lassú tűzön 12-15 percig pároljuk.
Pármai rakott édeskömény
Hozzávalók
- 1 kg édeskömény
- 25 dkg paradicsom
- 1 nagy fej vörös hagyma
- 30 dkg trappista
- 10 dkg parmezán sajt
- 10-15 darab bazsalikomlevél
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál citromlé
- kevés vaj
- szerecsendió ízlés szerint
Az édeskömény zöldjét eltávolítjuk, félbevágjuk és 20 percig főzzük enyhén sós vízben. Konyhai törlőn kiszárítjuk, 1 cm-s szeletekre vágjuk. A hagymát finomra aprítjuk, kevés olajon megdinszteljük, majd a felkockázott paradicsomot a tört fokhagymával együtt hozzáadjuk. Szerecsendióval, meg sóval ízesítjük, összeforraljuk. Egy közepes méretű sütőedényt enyhén kivajazunk, majd meghintjük zsemlemorzsával. A felszeletelt édeskömény felét eloszlatjuk az edényben, ráhalmozzuk a paradicsom felét, rászórjuk a reszelt trappista felét, a bazsalikom felét és a parmezán felét, utána jöhet a következő réteg. Végül meglocsoljuk olajjal (olíva), és 180 fokos sütőben 30-35 percig sütjük.
Zelleres almasaláta köménnyel
Hozzávalók
- 3 angol zellerszár
- 1 csokor zellerlevél
- 2 kisebb édesköménygumó
- 1 darab zöld alma
- só, frissen őrölt bors
- öntethez: 2 kiskanál citromlé
- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 2,5 evőkanál almaecet
- 1,5 evőkanál friss tárkony
Az öntet hozzávalóit összekeverjük, majd hozzáadjuk a felszeletelt zellert és az apróra vágott zellerlevelet. Hozzákeverjük a vékony szeletekre vágott édesköményt, a levelet és a julienne-re szelt almát, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.