Öko-ékszerek biciklialkatrészekből - Socfest

Öko-ékszerek biciklialkatrészekből

Olvasási idő: 3 perc

Legújabb interjúnkban Erdélyi Blankával, az EB design megalkotójával beszélgettünk, aki különleges, biciklialkatrészekből összeállított ékszereiről és egyéb kiegészítőiről híres.

Fülbevaló gumibelsőből

SF: Elsősorban öko cuccokat készítesz. Gondolom fontos számodra a környezetvédelem.

EB: Igen.  A 21. században nagyon sok szemét keletkezik, így fontosnak tartom az újrahasznosítást. Én is ezt próbálom megoldani, csak kicsiben. Örülök annak, hogy az újrafelhasználás szinte divattá vált.

SF: Termékeid elsősorban biciklialkatrészekből készülnek. Pontosan mik ezek az anyagok, és miket gyártasz belőlük?

EB: Különböző alkatrészeket használok, legfőképpen gumibelsőt, bowdent, bowdenházat, bicikliláncot. Alapvetően gumiból dolgozom, amit szeretek földobni valami színnel, ami vidámmá teszi az anyagot. Sokat kísérletezek mostanában azzal, hogy annyira elvékonyítom a gumit, hogy átférjen rajta egy gyöngy vagy egy fémkarika. Egyébként nem szoktam korlátozni, hogy csak ebből, vagy csak abból alkossak, hanem magam elé gyűjtöm a különféle alkatrészeket, ezeket összekapcsolom, kombinálom. Leggyakrabban fülbevalókat, nyakláncokat csinálok, de készül még pénztárca, övtáska, retikül, hajba való, minden, amire igény van. Egy másik típusa az ékszereimnek, a fényvisszaverős fülbevaló. Műanyag hulladék anyagból jön létre. Kivágom a formákat, és bevonom fényvisszaverős anyaggal. Ezek nem túl kicsik ahhoz, hogy működjenek. Bringázáskor például nagyon hasznosak.

SF: Milyen eszközökkel állsz neki a munkafolyamatnak?

EB: Különböző szerszámokkal dolgozom. Nehéz lenne felsorolni, annyifélét használok. A sima papírlyukasztótól elkezdve a különböző szikéken át az ollók tömkelegéig.  A gumit nehéz vágni és feldolgozni. Fontos, hogy legyen igényes, de látszódjon, hogy ez egy kézműves, egyedi dolog. Hiába törekszem, hogy hasonlókat csináljak abból, ami éppen kelendő, sosem lesz két ugyanolyan.

SF: Hogyan lesz az ötletből kész termék?

EB: Mostanában kollekcióban szeretek gondolkozni, egy formavilágot több ékszeren át viszek. Papíron is tervezek, de inkább, amikor a kezemben van az anyag, akkor kezdem el hajtogatni, vágni. Jobban szeretem azt, amikor csak nekiállok és kísérletezgetek.

SF: Mióta csinálod? Mikor jutott eszedbe, hogy ilyesmivel foglalkozzál?

EB: Ennek egy viszonylag hosszabb háttérsztorija van. Röviden én mindig is művészeti, rajzos iskolába jártam, egész életemben tanultam ilyesmit. Stílustervező suliba szereztem főként gyakorlatot, ami olyan úton indított el, hogy jobban beleláttam a tervezési folyamatba. Volt egy RecycRing nevű projektem is, ami a pet palackok teteje alatti műanyag karikának újrahasznosítását takarta. Elkezdtem kísérletezni azzal, hogy hő hatására milyen érdekes formák jöhetnek ki belőle. Később ékszereket, főként fülbevalókat készítettem. Nagyjából 5 éve kezdtem el napi szinten biciklizni, és folyamatosan néztem, mik vannak rajta, miből lehetne dolgozni. Akkor fedeztem fel, hogy a gumibelső milyen jó alapanyag.

SF: Mostanában nagyon divatosak a kalocsai motívumok. Mit gondolsz erről? Nem tervezed te is „beleszőni” a munkáidba?

EB: Nem tudom. Nem biztos, hogy jó, ha különböző divatos dolgok, amiket már más kitalált, át vannak ültetve abba, amit csinálok. Nagyon tetszenek az ilyen minták, de inkább csak inspirálódok belőlük. Sok minden megihlet, de nem tudom elképzelni, hogy az aktuális trendeket kövessem. Szeretem, hogy a tervezés szabadságot ad, mint ahogy választhatok, hogy épp biciklit használok vagy a tömegközlekedést.

SF: Vállalsz személyre szabott munkákat, kész ötletek megvalósítását?

EB: Persze. Célom, hogy ha valakihez eljut a termékem az igényes legyen, minőségi, strapabíró, és mindketten elégedettek legyünk.  Én bármennyi időt rászánok a megrendelőre. Eddig szerencsére még nem fordult elő, hogy ne sikerült volna. Ha csak egy táskáról van szó például, a méretektől a záródáson keresztül a bélés színéig mindent megbeszélünk. Elmegyek anyagot nézni, és legalább 3 különbözőt mutatok neki, végül az egyeztetések alapján dolgozom.

SF: Ha valaki vásárolni szeretne tőled, vagy csak meg akarja tekinteni az eddigi munkáidat, hol találhat meg téged?

EB: Minden hónap második szombatján ott vagyok a Szimpla Bringás Bolhapiacán. Ennek keretében az EFOTT-on is árultam cuccokat. Ezen kívül létezik egy blogom és egy facebook oldalam.  Egyébként szeretek személyesen találkozni a vevőimmel, mert úgy építő jellegű kritikát is kapok.