Jubileumi motoros zenei fesztivál – Open Road Fest Alsóörsön - Socfest

Jubileumi motoros zenei fesztivál – Open Road Fest Alsóörsön

Olvasási idő: 4 perc

Huszadik alkalommal kerül megrendezésre a Harley-Davidson Open Road Fest Alsóörsön június 5-9. között, amelyre évről évre várják a rockereket – motorral vagy anélkül – a Balaton partjára.

Az idei Harley-Davidson Open Road Fest sajtótájékoztatóját stílszerű helyen, a Hard RockCaféban tartották meg a szervezők, melyen a zenei fellépők közül többen is megjelentek. A moderátor Buza Sándor volt, aki a következő szavakkal vezette be a fesztivál sajtótájékoztatóját:

„A huszadik Harley-Davidson Open Road fesztiválról még nem tudok sokat mondani, hiszen még nem éltem meg. Azt viszont tudom, hogy milyenek voltak a korábbiak, és azt gondolom, hogy minden fesztiválon azok a pillanatok jelentettek sokat, amelyeket máskor, máshol nem élhettünk volna át. Ezért számomra valamennyi korábbi Harley Fesztivál ugyanolyan fontos volt, mint amilyen a huszadik lesz. Az idei, a jubileumi fesztivál különösen az. A szervezők nagyon sokat dolgoznak azért, hogy egy olyan fesztivál jöjjön létre, ami után – pontosan Pünkösd hétfőn -, egy nagy pipát tehessenek egy képzeletbeli papírlapra, amivel azt igazolják, hogy idén is sikerült minden, amit elterveztek. Mi, a résztvevők azt fogjuk majd megkérdezni tőlük: lesz huszonegyedik? Folytatni kell, az biztos. A huszadik méltán fogja reprezentálni azt a társaságot, amit mi Harley-közösségnek hívunk, amelynek büszkén vagyunk a tagjai. Nagyon szeretjük, hogy június első hétvégéjén, a Balaton partján összejön a tömeg, a sok motoros, és nagyokat bulizunk. Azt kívánom mindenkinek, nektek, akik ott lesztek, hogy érezzétek nagyon-nagyon jól magatokat, és érezzétek át annak a fontosságát, hogy ez az Open Road Fest mégiscsak a huszadik, amely komoly seregszemle lesz a motorosok, a zene és a programok szempontjából.”

Buza Sándor, Gidófalvy Attila és az Edda Művek tagjai
Fotó: Kovács JuJu

Buza Sándor bevezetője után – többek között – felszólaltak: Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere, valamint a meghívott fellépő zenészek. Az általuk elmondottakból ragadtunk ki idézeteket.

Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere: „Az Alsóörsön élők nevében elmondhatom, hogy attól a pillanattól kezdve, hogy az előző évi Fesztivál befejeződött, már – a legkisebbektől a legidősebbekig – várjuk a következőt. A Harley-Davidson Fesztivál összeforrott a mi településünkkel. Ez a Balaton partjának a legnagyobb előszezoni eseménye. Napi kapcsolatban vagyunk a szervezőkkel, mert nagyon sok a feladat. Mivel a huszadik lesz az idei rendezvény, tűzijátékkal készülünk a jubileumra. Településünk jelmondatával fejezem be: „Alsóörs vár, marasztal, visszavár.”

Buza Sándor: „A Fesztivál programjáról néhány szót, a teljesség igénye nélkül: a két headliner-t ki kell emelnem. Az egyik a Europe, amely zenekar már harmadszor lép fel Alsóörsön. A másik pedig Glenn Hughes, a Deep Purple volt énekes-basszusgitárosa. Fellép a 40 éves Karthago, a 30 éves Tankcsapda, Ganxta Zolee és a Kartel, Ivan & The Parazol Karácsony Jánossal kiegészülve, és természetesen az Edda Művek.”

Pataky Attila
Fotó: Kovács JuJu

Pataky Attila, az Edda Művek vezetője és énekese: „Bőven 10 felett léptünk fel a Harley Fesztiválokon és sok-sok csodára emlékezünk vissza. Megbeszéltük, hogy a színpad mögötti élményekről nem mesélünk most, arról viszont igen, hogy szívvel-lélekkel készülünk, hiszen ennek a húsz évnek nagyon kell örülni, meg kell ünnepelni. Aki eljön erre a bulira, az kizárhatja, otthon hagyhatja a gondjait, belelazulhat a fesztiválba, és „elengedett kézzel” élheti meg azokat a napokat. Mi odatesszük magunkat és mindent, amit az Edda 45 éves fennállása óta tud.”

Gömöry Zsolt, az Edda Művek billentyűse: „Mindig felfokozott állapotban készülünk a Harley Fesztiválra. Hozunk pár olyan dalt, amelyek nincsenek benne az állandó repertoárunkban, és csak itt fogjuk eljátszani azokat.”

Alapi István, az Edda Művek gitárosa: „Remélem, hangos lesz.”

Gidófalvy Attila, a Karthago billentyűse: „Húsz éves a Fesztivál, negyven éves a Karthago. Én azt kívánom, hogy a Fesztivál is megérje a negyven évet Alsóörsön.”

Gömöry Zsolt, Alapi István és Pataky Attila
Fotó: Kovács JuJu

Takáts Tamás, a Karthago énekese: „Büszkék vagyunk arra, hogy meghívást kaptunk a fesztiválra, amelyen a Karthagoval és a blues bandámmal már többször jelen voltam. A Harley-Davidson Fesztivál olyan minőséget képvisel, amihez igyekszünk méltók lenni. A Karthago együttesben nagy energiák feszülnek, amelyet a fesztiválon is meg fogunk mutatni. Még keményebbek leszünk, mint máskor.”

Vitáris Iván, az Ivan & The Parazol énekese: „Nagy öröm számunkra, hogy azokkal a legendás zenekarokkal léphetünk fel együtt, amelyek inspiráltak minket, és az is, hogy erejük teljében szólalnak meg ma is. Ez az energia minket is feltölt, és megpróbáljuk mi is hozni ezt az energia szintet.”

Dobai Attila főszervező, Gidófalvy Attila és az Edda Művek tagjai
Fotó: Kovács JuJu

Buza Sándor a további programokról számolt be: „Kiemelek olyan további programokat is, amelyek nem a zenéről szólnak. Napközben két olyan motoros túrát szervezünk, amelyek a fesztiválhoz kapcsolódnak. Csütörtökön lesz az első, amely keretében 3-4 óra alatt körbe motorozzuk a Balatont. A túra 220 km-es lesz, természetesen rendőri felvezetéssel. Ez a program szép demonstrációja lesz a jubileumi fesztiválnak. A pénteki nap az emléktúráról is szokott szólni. Balatonakaliban van egy emlékhely, ahol azokra a motoros társainkra emlékezünk, akik több évvel ezelőtt az alsóörsi fesztiválra tartva vesztették életüket. Minden alkalommal tisztelgünk, nemcsak az ő, hanem minden olyan társunk emléke előtt, akik motorozás közben hunytak el. Ez mindig nagyon szívbe markoló esemény. Fehér rózsát kap minden olyan motoros, aki 11 órakor felsorakozik az induláskor, és mindenki leteheti a virágot az Akaliban található emlékműnél. Onnan megyünk tovább a Póker run elnevezésű túrára, amely a Balaton felvidéken játék keretében történik meg. Szombaton pedig a várva várt felvonuló parádé, egy negyven kilométeres túra jelenti majd a rendezvény egyik csúcspontját. Ha már motoros fesztiválról van szó, mindig megadjuk arra a lehetőséget, hogy motorozzunk. Tesztmotorok is rendelkezésre fognak állni azok számára, akik ki akarják próbálni a Harley-t.”

Harley-Davidson Open Road Fest

Időpont: 2019. június 5-9.

Helyszín: Balaton, Alsóörs, Camping

A Fesztivál himnusza, Xenon együttes:

A fotókat Kovács JuJu készítette.