Kiállítás a FISE új tagjainak munkáiból - Socfest

Kiállítás a FISE új tagjainak munkáiból

Olvasási idő: 2 perc

A Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület (FISE) a 2013-ban felvett, új tagjai kiállításával nyitotta meg a 2014-es évet. Az egyesület immár hatodik alkalommal rendezte meg a Fresh Fishes kiállítást. A bemutatkozó kiállításon szinte minden, iparművészeti ággal találkozhatunk: a textil, a kerámia, a porcelán, a fém valamint a különféle anyagok társítása a legkülönfélébb tárgyakon.

A kiállítás arcát erősen meghatározzák a divat irányába mozduló alkotások. Mind ruházati, mind pedig ékszer és kiegészítő vonalon.  Takács Gabriella többféleképpen hordható kabátja, több textilkészítési technika ötvözete. A sashiko steppelés, és a shaki-ori szövés területén tett kutatásain alapszik. A kabát különféle áthajtásokkal és átlapolásokkal, zsinórok segítségével variálható. Virág Boglárkától Mozgó Ruhák címmel láthatunk sötét tónusú felső részeket. A ruhadarabok hosszú rojtjai viselésük során a mozgásra válaszolnak, az általában komornak és nehéznek ható színeket játékossá valamint könnyeddé teszik. Simon Judit nemezruhái a földszínekkel és könnyed, puha formáival bohóságot visznek a mindennapokba. Volt, aki két irányvonalon is képviseltette magát. Véssey Panni három különböző szabású ruhadarabbal és az összképet egységesítő aranyfonal szálakból készült ékszeregyüttessel mutatkozik be.

A kerámia szekció a lehető legváltozatosabb munkákat soroltatja fel. Szoboszlay Luca porcelán disznólábai ellenkritikát alkotnak a kiállításon bemutatott, formatervezett tárgyakkal szemben. Pákozdi Rebeka MiNiMal rings kollekciója igazán figyelemreméltó. Éles formaátmenetekkel, különböző karakterű, de egységes kollekciót létrehozó porcelán gyűrűi bármely korosztály számára karakteres, egyedi darabként szolgálhatnak. Készletek tekintetében Botos Balázs Log cup csészesorozata egyszerű alapformájával, de annál feltűnőbb fülével ellentétben áll Tuza Barbara teáskészletével. Smid Dávid Cet névre keresztelt hangszere – első ránézésre – gömbölyű formáival és erős felületkezeltségével inkább egy szobor asszociációját juttatja eszünkbe.

A kiállítás színfoltjai a környezetbarát és öko megoldásokkal szolgáló tárgyak. Imecs Kata, Kárpáti Judit Eszter, Tóvaj Rozália és Ungár Fanni munkái, a fű mintás, igazi nyári rétet eszünkbe juttató puffok, az újrahasznosítás mintái; fogasokból, csillárból és könyvekből pihenőfotel, retextil-mintás táskák és hozzá tartózó kiegészítők, illetve a Chromosonic, amely egy színeit hőre változtató, szőtt anyag.

Fresh Fishes 6.
Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület
1054 Budapest, Kálmán Imre utca 16.
Megtekinthető: január 24-ig (H–P, 13–18 óra)