EVS önkéntesség - társadalmi munka külföldön - Socfest

EVS önkéntesség – társadalmi munka külföldön

Olvasási idő: 3 perc

Magyarországon minden ötödik ember külföldre vágyik, a fiatalok közül pedig minden második. Woody Allen-től tudjuk, hogy az életben mindent ki kell próbálni, a vérfertőzést és a kútba ugrást kivéve. Így hát érdemes egyszer nekivágni, akár kolbászból van ott a kerítés, akár nem. Ha lemaradtunk az Erasmusról, és nincs kedvünk babysitterkedni, vár ránk az EVS (Európai Önkéntes Szolgálat) csereprogramja.

Ki lehet EVS (European Voluntary Service) önkéntes?
Ha EU ország polgára vagy, tudsz legalább egy idegen nyelvet és nem vagy még harminc, akkor tied a pálya! (Zárójelben jegyzem meg, hogy egyik feltétel sem szigorú, találkoztam már 31 éves ukrán önkéntessel is.)  A csereprogram célja, hogy a jelentkező a civil szféra valamilyen területén dolgozzon az általa választott országban, megismertesse saját kultúráját az ottani helyi közösséggel, egyedi ötleteivel színesítse a képet. Az önkéntes meg tudja ismerni az ország miliőjét, ráadásul munkatapasztalatot szerezhet az adott területen, tanulhat új módszereket, látásmódot, mindezt pedig egy szép célért küzdve. Az 1 év alatt megszerezhető anyanyelvi szintű nyelvtudás, a rengeteg utazás, az új barátok már csak hab a tortán.

Hogyan kell jelentkezni?
Ha eldöntöttük, hogy önkénteskedni szeretnénk, két dolgot kell találnunk:

1.: egy magyar küldőszervezetet, aki vállalja, hogy megszervezi a kiutazásunkat. (Jól hallottátok, a küldő és fogadó csoport bonyolít le minden papírmunkát, nektek semmit sem kell tennetek az önéletrajz elküldésén kívül!)
2.: egy külföldi projektet, vagyis önkéntes “munkát”. Ehhez el kell küldeni az önéletrajzodat és a motivációs leveledet az általad kiválasztott ország fogadó szerveinek.
Küldő és fogadó szervezetet is az EVS hivatalos adatbázisában érdemes keresni. Láthatjuk, hogy Magyarországon, csak Budapesten legalább 20 nonprofit egyesület foglalkozik ezzel, de vidéken is számos irodát találni. Válasszunk ki egyet vagy akár többet is, és vegyük fel a kapcsolatot az ottani emberekkel. Ők minden kérdésünkre tudnak majd válaszolni, többnyire maguk is EVS önkéntesek voltak régen. Valószínűleg azt fogják tanácsolni, hogy kezdjünk projektet keresni, és ha valahol elfogadják a jelentkezésünket, akkor ők elkezdik a kiküldetés megszervezését.

Na, és ha nincs nyelvtudásom?
A CV-t és a motivációs levelet elsősorban angolul kell megírni, az EVS-ben való részvételhez ugyanis hivatalosan nem kötelező tudni az adott ország nyelvén. Mégis, ha Spanyolországot, Franciaországot, Németországot választjuk úti célként, nagyobb esélyünk van projektet találni, ha az említett országok nyelvén is megírjuk önéletrajzunkat. Ezeken a helyeken kevésbé keresettek a csak angolul tudó önkéntesek, de ez nem jelenti azt, hogy nem érdemes megpróbálni. Mindig akad olyan szervezet, aki bevállalja a jelentkezőt akkor is, ha nem beszéli a nyelvet. (Jómagam a nacionalista Franciaországba pályáztam közel nulla nyelvtudással, és mégis sikerült megcsípnem egy egyéves projektet.) A többi országba, Kelet-Európába, a Benelux-államokba vagy Skandináviába elég az angol nyelv.

Mikor tudok kimenni, meddig maradhatok?
Egy évben négyszer lehet pályázni, elsősorban az EU-ba, de ma már vannak projektek Norvégiában vagy Horvátországban is. Az önkéntes munkák minimum 1, legfeljebb 12 hónaposak. Az EVS-t maximum egyszer lehet igénybe venni.

Mit kell majd csinálnom?
Dolgozni valószínűleg valamilyen civil területen kell majd, ezer féle munka közül választhatunk. Ez lehet környezetvédelem, művészeti tevékenység (újságírás, filmforgatás, civil rádiózás, helyi kulturális rendezvények megszervezése, táncház, stb.) dolgozhatunk fogyatékosokkal, mozgássérültekkel, idősekkel, részt vehetünk drogprevencióban, esélyegyenlőségi projektben, küzdhetünk a fiatal korú bűnözés ellen. Annak is jó választás egy ilyen kaland, aki nem tudja, milyen foglalkozást válasszon magának, és szeretne extra tapasztalatot szerezni.

Mégis, miből fogok megélni?
Az önkéntességgel nem jár fizetés, viszont a szállást és az étkezést a programból finanszírozzák, mellé pedig zsebpénz is dukál. Mindenkinek biztosítanak ingyenes  nyelvtanfolyamot, valamint az egyszeri ki- és hazarepülés költségeit is az uniós alap állja. Ráadásul az EU egy nagyon átfogó egészség-és balesetbiztosítási csomagot garantál az önkénteseknek, betegség vagy egy komolyabb incidens esetén minden költséget az Unió fizet.  Egy önkéntes legfeljebb 35 órát dolgozhat hetente. Havonta két szabadnap jár, megbeszélés kérdése, hogy ezeket mikor lehet kivenni.

Az én példám: 2011-ben Franciaországban dolgoztam, heti négy napot egy iskolában. Hathetente volt két heti vakáció. Ennivalóra 200 eurót kaptam havonta, zsebpénz gyanánt pedig 125-öt. A lakásért és a nyelvtanfolyamért nem kellett fizetnem, illetve a repülőjegyért sem. Bár nem ez volt életem legszabadabb időszaka anyagilag, elégnek bizonyult a pénz. Az ennivaló, telefonszámla mellett még utazásra és bulizásra is futotta, persze nem korlátlan mértékben. Cserébe felejthetetlen élményeket szereztem, nyelvet tanultam, megismertem egy új kultúrát és a személyiségem is fejlődött. Szerintem megérte.

Még több infót találtok a mobilitás honlapján, valamint a magyarországi küldő szervezetek oldalán és irodájában.