A víz bűvöletében - Socfest

A víz bűvöletében

Olvasási idő: 2 perc

Március 22-én ünnepeljük a víz világnapját már 21. éve. Hazánkban is számos programmal hívjuk fel a figyelmet az életet adó nedűre. Most a budapesti rendezvényekből ajánlunk párat.

vízvilágnapja_logo2013-as év a Vízi Együttműködés Nemzetközi Éve is, így a Vidékfejlesztési Minisztérium pályázatot írt ki több kategóriában is kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Képregény, plakát és street art kategóriában küldhették be az alkotásokat. A nyertesek 21-én a Vidékfejlesztési Minisztérium dísztermében vehetik át jutalmukat.

A víz és Budapest kapcsán először mindenkinek a Duna jut eszébe. A Danube Flow, Hív a Duna! eseménysorozat szervezői is különleges programmal kedveskednek. Második alkalommal szerveznek krimiestet, melynek középpontjában a folyó áll. Kis létszámú csapatok a Gellért térről indulva göngyölítik fel a rejtélyt. A sikeres megfejtők között nyereményeket sorsolnak ki, majd fél nyolckor örömzenélés zárja a programot.

Ha visszatér a hűvös idő, akkor a termálfürdőkben olvadhatunk fel. A Széchényi fürdő idén ünnepli 100. szülinapját, így a víznapját idén egész hétvégén ünneplik. Pénteken 15 órától kiállítás megnyitóval indul a nap, majd a vizeink tisztaságáról és a budapesti gyógyfürdőkről szóló kvízjátékot a Théba Művészeti Akadémia növendékeinek musicalválogatásokból álló fellépése követi. 14 és 16 óra között a látogatók ingyenes gyógyvízkóstoláson is részt vehetnek. Ezen programok mellett a hétvégén archív filmeket vetítenek a főváros fürdőiről és fürdőzési szokásairól. A nem rég felújított Rudas fürdő is megnyitja ivókútja csapjait 11 és 18 óra között, valamint „Csodás víz” címmel fotókiállítást tekinthetnek meg a látogatók.

víz3A Fővárosi Vízművek két rendezvénnyel készül a hétvégére. Március 22-23-án 11 és 17 óra között a Fővárosi Állat- és Növénykerttel közösen gyermekeknek szerveznek játékos foglalkozásokat a víz jegyében, mint például víz-íz teszt, vízlábnyom, víz-IQ. 23-án 10 és 16 óra között pedig a Budafoki víztorony is megnyitja kapuit.

Magyarország gazdag vízkészleteinek hála mi nem szenvedünk hiányt. A Víz Világnapja azonban azokra szeretné felhívni a figyelmet, akik nem jutnak tiszta vízhez nap, mint nap. Így amikor március 22-én megnyitjuk a csapot, figyeljünk oda, hogy ne pazaroljuk el ezt a kincset! Egy pohár friss vizet iszogatva gondoljunk arra, hogy milyen szerencsések vagyunk, mert van akinek ez nem adatik meg.