"Anyaszomorítók találkozója" - Socfest

“Anyaszomorítók találkozója”

Olvasási idő: 3 perc

Sokat látott és mutatott zenészek és zenekarok állnak a Barba Negra Music Club színpadára november 1-én. A Junkies egész évben ünnepel, hiszen a banda 20, a frontember (Szekeres András) pedig idén 40 éves. Ennek ellenére olyan energiával tolják ezt a mocskos stílust, hogy igazi példát mutatnak a rock ‘n roll arcoknak. Az este másik ikonja a Sex Action, akik újra klasszikus felállásban pusztítanak és döntenek meg minden útjukba kerülő, könnyűvérű nőcskét. Ígéretes vállalkozásnak tűnik ez az este!

HangtapaszMielőtt még belecsapnánk a nagy nevek boncolgatásába, ejtsünk néhány szót a nyitó zenekarról! A Hangtapasz 2003 őszén alakult Debrecenben, Leposa Attilával (gitár, ének) és Kovács Benedekkel (basszusgitár). A két fiú már évek óta együtt zenélt a N.É.V című zenekarban, majd gondoltak egyet, és új csapatot alakítottak – ekkor csatlakozott hozzájuk Szűcs Milán (dobos). Első demójukat 2005-ben adták ki, majd a következőt 2006-ban, Megfoghatatlan címmel. 2008-ban jelent meg a Másvilág maxi, és decemberben megvalósult első önálló koncertjük is a debreceni Klinika Moziban. 2009-ben megnyerték a kaposvári N.A.SZ. Feszt jótékonysági rockzenei tehetségkutató fődíját, valamint a legjobb szövegért járó díjat, ahol az országos tehetségkutató zsűrije a Junkies volt. 2010-ben kiadták első nagylemezüket Tapasztalj! címmel – ez volt az első év, amikor igazán sok koncerten mutatta meg magát a zenekar, egyre több rutint szerezve és egyre nagyobb sikerrel. Csatlakoztak a Tankcsapdához, és vendégzenekarként részt vettek a Tele a Tankot 2010 Tour-on. 2011-ben szintén a Tankcsapdával turnéztak az Új Nap Vár Tour 2011 keretein belül. Összességében egy sikertörténet a zenekar eddigi pályája, saját, dallamos rockzenét játszanak és a dalszövegeket is maguk írják.

Junkies - passzio.huA Junkies, habár ’93-ban alakult, 1994-től számítja létezését, ugyanis ekkor lépett frontember posztra Szekeres András. 9 nagylemezzel és egy válogatás albummal rendelkeznek – legutóbbi lemezüket 2012-ben Mi van veled? Semmi? címmel adták ki. Valamikor középiskolás koromban szerettem bele a zenekarba – nem kellene reklámoznom, de egy dedikáláson aláírattam velük az ellenőrzőmet is. Az “anyaszomorítók” jelző helytálló, mivel az én édesanyám sem volt túl boldog, amikor a hangfalakból az Akupunktúra, a Halacska, a Félbe tépve, a Miattad iszom, te állat és más, hasonló nagy kedvencek szóltak. CAM00784Az együttesben elég sok ember megfordult,  jelenlegi tagjai: Szekeres András (ének, gitár), Barbaró Attila (gitár), Riki Church (gitár) és Keresztes Viktor (dobok). A zenekar SX7 című albumát 2002-ben Arany Zsiráf-díjra, 2006-ban Arany Nyíl-díjra jelölték az “Év zenekara” kategóriában, Bonyhádi Bálintot pedig az “Év dobosa” címre. 2010-ben a Degeneráció című albumnak akartak Fonogram-díjat adni “Az év hazai hard rock vagy metal albuma” kategóriában. Jó kis punk and roll zenekar, szerintem elég kevesen nem ismerik őket.

Sex ActionSex Action – a név már önmagában sem feltétlenül túl vonzó egy kamaszkölyök szüleinek. Pedig egy remekbe szabott dirty rockbandáról van szó, akik 25 éves múltra tekintenek vissza. Igaz 10 évig néma csend honolt. ’94-ben Action néven zenéltek hardcore punk stílusban, 2004 óta pedig újra dübörög a rock and roll. A jubileumi év tekintetében a régi felállásban turnéznak, vagyis Szasza (Szendrey Zsolt – ének), Döglégy (Zana Zoltán – dob), Matyi (Mátyás Attila – gitár) és Miksa (Somlyay Miklós – basszusgitár). Az idei RockPart fesztiválon már volt szerencsénk őket ebben a formában meghallgatni, és annyira jó volt, hogy szívesen átélnénk újra.  Aki ugyanezen a véleményen van, tartson velünk november elsején a Barba Negra Music Club-ba, ahol egy rémisztő, minden bizonnyal feledhetetlen bulinak nézünk elébe!

Jegyek a helyszínen 1800 magyar pénzért válthatóak, online, elővételben pedig 1300 forintért a Barba Negra rendszerében, a Ticketportal-on és a Broadway Jegyirodában. Hangolódáshoz javaslom a Sex Action első albumjáról az alábbi nótát. November 1. – Barba Negra Music Club!