Modernizált retro életérzés - Socfest

Modernizált retro életérzés

Olvasási idő: 2 perc

A Back to the Future és a Star Wars hájpban újra dübörög a nyolcvanas évek. Ennek a modernizált, retro életérzésnek nincs nagyobb tolmácsolója a Com Truise művésznéven alkotó grafikus-producer-DJ-nél, Seth Haley-nél. Com Truise nem csak először érkezik Magyarországra, de rég várt új lemezét is bemutatja január 27-én az A38 Hajón.

160127_comtruise01

Fotó: Philistine DSGN

Zseniálisan kitalált, re-modernizált pop art grafikáival, címadásaival (VHS Sex, 84′ Dreamin, Video Arkade) tudatosan és játékosan idézi a nyolcvanas éveket. Ugyanakkor Com Truise jóval több, mint egy egyszerű nosztalgia-trendlovag. Nagyon eredeti és alkotó módon nyúl a klasszikus szintetizátorok beépített hangzásaihoz, gyönyörű ívű lemezeket és szetteket rak össze, gazdag és sokrétegű instrumentális számokat ír.

Amiről igazán híres lett: egyedi hangképei és hangzásvilága a remixekben teljesednek ki igazán. Nem véletlen, hogy az elmúlt öt évben elképesztő mennyiségű remixet készített a Foster The People-től és Sky Ferreira-tól Charli XCX-en és a Maroon 5-on át a Daft Punk-ig, Neon Indian-ig vagy a már említett Tychó-ig. Emellett producere volt az A38-on tavaly fellépett Little Boots visszatérő EP-jének, a Business Pleasuresnek. Com Truise jelenleg rég várt új albumán dolgozik, amit az év végére ígér – a januári budapesti fellépésen azt az egyelőre cím nélküli albumot mutatja be.

160127_belau01

Fotó: Belau

A Belau egészen friss projekt, Kedves Péter egyelőre egyszemélyes, de a januári fellépésre teljes zenekarrá növekvő produkciója. Hálószobapop, befelé űrhajózós, álmodozós dreampop. A számos művésznéven alkotó producerzseni, Seth Haley legismertebb alteregója a nyolcvanas évek szintipopját súlyos elektrofunkkal ötvöző Com Truise. Az öt éve feltűnt és a Tychót, Gold Pandát, Shigetót is megjelentető sikerkiadó, a Ghostly International révén villámgyorsan befutó grafikus-producer (Tychóhoz ebben is hasonlít) eddig két, elképesztően karakteres nagylemezt jelentetett meg.

Com Truise elemi erővel talált bele a lassan mainstreammé váló synthwave és retrowave hullámba. Nem csak hangzásában (sci-fi kísérőzenék, Jean-Michel Jarre-effektek, Tubeway Army-, Cocteau Twins- és New Order-hatások), de wntempo elektronika ötvöződik ebben az elegáns és a legapróbb részletig alaposan kidolgozott projektben. “Elviszünk a tengerhez” – lényegében így lehet összefoglalni a Belau finom, utaztatós, elvágyódó romantikáját. A szeptemberben megjelent bemutatkozó dal is ezt hangsúlyozza, egyedi és hangulatos klipjével együtt: Island of Promise

Jegyár: 3000 Ft, elővételben: 2500 Ft, az első 100 jegy: 1900 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón.