PLACCC 2014: A reflektív város - Socfest

PLACCC 2014: A reflektív város

Olvasási idő: 2 perc

Feltárni, felidézni, felforgatni, újragondolni, átértelmezni, másként látni… Ezek a gondolatok vezérelték a szervezőket, amikor az idei, immár kilencedik alkalommal megrendezett PLACCC Fesztivál témáját keresték. Folytatni akarták azt a hagyományt, hogy kritikai módon, mégis érzékenyen közelítsenek a művészethez és társadalmi funkciójához, valamint közvetlenebb viszonyba hozzák a nézőket az őket körülvevő világgal. Választásuk éppen ezért esett a reflektív város gondolatára: egy olyan közösségi térként képzelték el Budapestet, amely újabb és újabb arcát fedi fel a fesztivál hat napja során.

Ugyanazokat a tereket járjuk be nap mint nap, azok pedig mintha ezért vesztenének jelentőségükből. Milyen különös a rácsodálkozás, amikor egy hosszabb út után hazatérünk, vagy ha külföldről érkezett barátainknak kell bemutatnunk a főváros, általunk untig ismert („kiismert”) részleteit. És milyen más, új, idegen városokba vagy városrészekbe tévedni – esetleg saját városunkra ilyen friss szemmel nézni! A fesztivál idén nem véletlenül kétpólusú: a belváros és Csepel adnak otthont a PLACCC eseményeinek, így két igen különböző oldaláról ismerhetjük meg (újra) Budapestet.

Helyszínspecifikus munkáikkal nemzetközi és hazai alkotócsapatok arra ösztönöznek minket, hogy gondoljuk újra, amit Budapestről tudunk – fedezzünk fel új részleteket, és találjunk új kapcsolatokat a minket körülvevő terekkel, ne csak éljünk e terekben, hanem éljük is meg őket. Ezért olyan ideiglenes alkotások is születhetnek, amelyek akár hosszabb távon, a fesztivált követően is a választott helyszínen maradhatnak.

Az elmúlt évekhez hasonlóan sokszínűnek ígérkező programban a helyszínspecifikus színházi és táncelőadások mellett köztéri építészeti-képzőművészeti installáció és design-akció is szerepel. Három külföldi projekt (Benjamin Vandewalle, Lotte van den Berg) is kitekintést nyújt a nemzetközi szcénára. Fiatal magyar alkotókat is meghívtak: a színház területen dolgozó 011 Alkotócsoport, a Studio Nomad építészkollektíva, valamint a Noppa tervezőcsapat kifejezetten a PLACCC felkérésére készíti el helyszínspecifikus projektjeit.

Benjamin Vandewalle Birdwatching 4×4 című előadásának közönsége egy különleges, mozgó nézőtérről figyelheti a flamand koreográfus köztéri táncelőadását. A 011-es Alkotócsoport tagjai egy disztopikus világba kalauzolják nézőiket, amelyben az állampolgári döntés és választás lehetősége kérdőjeleződik meg. A holland színházi rendezőt, Lotte van den Berget Building Conversation című sorozatában az emberek közti kommunikáció érdekli – az, hogy miként tudunk egyéni és közös sorsunkról beszélni. A szintén holland Cascoland és a magyar Téreltérítés koprodukciójában a téma a Duna és a vízi energia lesz – munkájukban fontos szerepet tölt be a köztérhasználat és a városlakók részvétele a művészeti beavatkozásokban. A Studio Nomad csoport Check-Point című installációja a városi ember térhasználati viselkedését elemzi – egy olyan rendszert hoznak létre, amely új útvonalat jelöl ki a megszokott városi térben. A cseh és magyar művészek közreműködésével megvalósuló Szubjektív Csepel részeként egy üresen álló csepeli bolthelyiség válik pop-up galériává, a Noppa-csoport pedig ember nagyságú térképjelölővel készül, amelynek segítségével Budapestet valósidejű térképként élhetjük meg. A programot két kisebb kísérőesemény egészíti ki: a Petőfi Irodalmi Múzeummal együttműködésben a Rombusz Terasz keszon-bárjában hang-installáció készül Esterházy, Kőrösi és Szakonyi szövegekből, emellett egy kertmozis vetítést tervezünk a Váli utcában, amely a 2012-ben megkezdett Fix Sarok projekt folytatása.

Idén is fontos a közönség közvetlen részvétele a produkciókban – mi mozgunk és minket mozgatnak. A PLACCC 2014-ben is ezekről a kapcsolatokról szól a nézők és alkotók, a terek és az egyének között. A reflektív város nemcsak önmagát mutatja újabb fénytörésekben – hanem a nézőit is.

A fesztivál időpontja: 2014. szeptember 23-28.

Támogatók: In Situ, European Commission (DGEAC – Culture programme, Holland Királyság Magyarországi Nagykövetsége, Fonds Podiumkunsten, Flemish Representation in Budapest, CAFe Budapest, Summa Artium, Four Days

Bővebb információ: www.placcc.hu