Utas és holdvilág - Socfest

Utas és holdvilág

Olvasási idő: 3 perc

Boldogság_felhőkSzerb Antal regényének címe jól tükrözi annak az izgalmas művészeti utazásnak a hangulatát, mely a MÜSZI októberi programjait foglalja keretbe az Új Vizualitás alkotói csoport szervezésében. Selyemarcképcsarnok, boldogságfelhők, 35 mm-es napló: mindez csak néhány azon titkok közül, amelyek miatt ebben a hónapban is érdemes lesz ellátogatni a volt Corvin Áruház harmadik szintjére. Október 5-én a rendezvény megnyitóján jártunk.

A szervezők a művészeti vándorlásaik során szembejövő alkotók munkáival töltik meg a teret, megörökítve a velük való jelképes találkozást. A már megtekinthető installációkat Mészáros Zsolt, az Új Vizualitás egyik tagjának tárlatvezetése során lehetett közelebbről megismerni. Rajta kívül alkotótársai, Horváth Krisztina, Keresztesi Réka és Kovács Gábor Attila vettek részt a szervezésben.

Túránk első állomásaként Réz Ági Panoptikumát tekinthettük meg. Selyemre festett portrék, eltérő technikákkal elkészítve, áttetsző nejlonfólia falakon sejtelmes selyemarcképcsarnok-labirintusként csalogatják a látogatót. Kiállítás a kiállításban.

Panomptikum

 A MÜSZI külsősök elől elzárt alkotói terébe belépve végigsétálhattunk az itt dolgozó csoportok műtermeit elválasztó folyosókon. A hely zöld szelleme több dologban is megnyilvánul: a falakat a mennyezetről leszedett lécekből hasznosították újra, a fenntarthatóság jegyében co-working munkaállomást, irodasarkot is bérelhetünk, a belső tetőkertben pedig növények élvezik a volt áruház üvegmennyezete által megfogott napsugarak áldásos hatását.

Meszaros Zsolt versek

Tilka_lámpákA tárlatvezetés következő pontja a Tilka textilkábel és lámpa manufaktúra különlegességeinek  kavalkádja. A befőttesüveg, a szódásüveg, a fényképezőgép világítótestként történő újjászületését Mészáros Zsolt versei teszik teljessé az installációban.

Keresztesi Réka régi, családi fényképeket vett elő a poros szaloncukros dobozokból és lehelt beléjük új jelentést. Az emberek életében fellelhetőek bizonyos életkorokhoz kapcsolódó párhuzamok. Iskolai tablók, igazolványképek, babafotók. Sok hasonlóságot tükröznek akkor is, ha más családokban és más történelmi korokban készültek. Saját otthoni fotóidat elhozva te is színesítheted a párhuzamok keresését!

Klausz Péter 35 mm-es naplója segítségével a kísérleti fotográfia területén kalandozhatunk. A művész a hónap különböző napjain egy 35 mm-es filmtekercs egy-egy kockájára festett absztrakt képeket. Ennek a naplónak a kinagyított darabjai függenek a falakon. A technikát a látogató is kipróbálhatja a teremben, mintegy továbbírva ezt a vizuális memoárt.

Horváth Judit és Kővári Kata kökényágakból hoztak létre narancssárga, foszforeszkáló boldogságfelhőket a Tranzit Art Cafe-ban, amelyek a tél közeledtével hatalmas befőttes üvegekbe kerültek. A művészek így teszik el a nyár vidámságát télire, a jobb napokra. Ha megtetszett, te is bespájzolhatsz belőlük!

The_Heads_koncert

Végezetül Lois Viktor Munkácsy-díjas képzőművész írógépből, mosógépalkatrészekből készült hangszerszobrait tekinthettük meg. A finom líraiságot és a fém ridegségét egyesítő tárgyak nemcsak vizuális, hanem akusztikus élményt is szolgáltatnak: a hangszerek nagyon is működnek, az Amerikában élő, autodidakta írógépműszerészből hangszerszobrásszá vált alkotó és zenekara, a Tundravoice az október 27-i finisszázspartyn meg is szólaltatja őket.

Az estet a The Heads kiváló koncertje zárta.

Az Utas és Holdvilág programsorozat egész októberben tart a MÜSZI-ben, a fent felsorolt élmények mellett még számos izgalmas kiállítás, performansz és zenei élmény várja a látogatókat.