Így készülj a főiskolára, egyetemre - Socfest

Így készülj a főiskolára, egyetemre

Olvasási idő: 2 perc

Ha az első féléved előtt állsz, és már a sulin kattog az agyad, olvass tovább! Most nem a papírmunkáról vagy általánosságokról szeretnék beszélni, hanem néhány saját tapasztalatomról a főiskola éveiből. Ha esős az idő, épp nincs hová menni, és szeretnél az egyetemről ábrándozni, akkor ezeket gondold végig.

Mi van a közelben?

Nézz körül a főiskola, egyetem környékén. Hova érdemes menni?

Nyisd meg a Google Maps oldalát és néz körül a suli környékén. Hol vannak éttermek? Milyen áron? Vannak helyek, ahol kedvezményt kapsz diákigazolvánnyal valamire? Van a közelben élelmiszerbolt? Könyvtár? Olyan üzletek, ahová gyakran jársz?

Általában egy fix útvonalad lesz az iskolához, ezért lesznek olyan helyek, amelyek bár végig ott voltak a közeledben, elkerülik a figyelmedet. Ne csak közvetlenül az iskolai élethez szükséges dolgokra gondolj! Lehet, hogy egy kedvenc webáruházadnak van átvételi pontja a közelben és megspórolhatod a futár árát, ha már úgyis arra jársz, vagy van egy posta, ahova kisurranhatsz a lyukas órában, ha elitnéznivalód van.

Ha egy téma tetszik, írd fel

Az első félévben még korai a szakdolgozaton őrlődni, de ha a tanulmányaid során megragad egy kutatás vagy valamilyen téma, akkor írd fel, mert egy nap még jól fog jönni. Ha valamilyen beadandót kell készítened, vagy nincsen ötleted a diplomamunkához, átbogarászhatod a listát, és mindig lesz miről írnod. (Ha pedig mégis a szakdogán rágódnál, arra is van egy-két tippem)

Ha még nem vagy biztos abban, hogy milyen területre is mennél tovább, ez a lista ezt a kérdést is segít megválaszolni. 1-2 év után remélhetőleg összeáll az érdeklődési köröd a felírtak alapján.

Legyen jegyzetelési technikád

Három- négy évnyi információ összefoglalására alkalmas jegyzetelési technikára lesz szükséged a főiskola, egyetem alatt.

Gondold végig, hogy hogyan tudsz a legjobban jegyzetelni. Füzetbe? Több füzetbe tárgyanként? Laptopba? Akkor milyen programmal? A diákoknak ingyen jár a Microsoft Office, szóval ha gépelni szeretsz, akkor érdemes lekérned. A lényeg, hogy egy következetes, visszakereshető és számodra egyértelmű rendszerben gyűjtsd az információt.

Személy szerint nagyon-nagyon ajánlom a Microsoft Onenote felhő alapú jegyzetelő programot. Füzetekre, szakaszokra és lapokra osztva kategorizálhatod a jegyzeteidet, beszúrhatsz képet, linket, jelöléseket, táblázatot és minden egyebet. Ha valamit megírtál laptopon, akkor néhány másodperccel később a telefonodon is megnézheted, ami a reggeli buszozás közben nagyon kényelmes.

Legyen egy saját projekted

Végül azt tudom javasolni, hogy legyen egy hobbid vagy saját projekted a főiskola/egyetem alatt. Ez segít neked megtalálni, hogy mi az, ami igazából érdekel, és ha jól dolgozol, ismertséget és gyakorlatot hozhat. Amikor kikerülsz a suliból és még szárad a tinta a diplomádon, jól fog jönni egy-két plusz tevékenység az önéletrajzodban.

Vezess blogot, szemelj ki valamilyen pályázatot vagy versenyt, amit kifejezetten felsőoktatásban résztvevőknek írtak ki, vagy olvadj bele a szakmai körökbe. Ha van szakszervezet, egyesület vagy sajtóorgánum, ami azzal foglalkozik, ami érdekel, akkor nézz körül a honlapjukon.

Az egyik nagy különbség a felsőoktatás és a középiskola között, hogy az ilyen magánakciók már sokkal komolyabban űzhetők és komolyabban is veszi őket a környezeted. Ebben a cikkben megosztom, hogy még milyen különbségeket tapasztaltam.