Milyen lesz a főiskola/egyetem a középsuli után? - Socfest

Milyen lesz a főiskola/egyetem a középsuli után?

Olvasási idő: 2 perc

Közeledik a szeptember, és sokak számára ezzel együtt egy új kezdet is a felsőoktatás világával. Mi a nagy különbség a főiskola vagy egyetem és a középiskola között? Az alábbiakból megtudhatod. 

Többet számítanak az eredmények

A felsőoktatásban már nem kisdiákok, hanem leendő szakemberek vesznek részt.

Más dolog főiskolásként/egyetemistaként és más dolog középiskolásként első helyezést elérni egy országos versenyben vagy tartani egy nagyon megragadó előadást. Nem arról van szó, hogy egy jól összerakott powerpoint prezi után már ömlenek az állásajánlatok, de máshogy tekintenek valakire, aki a nagybetűs élet küszöbén dolgozik, tanul szorgalmasan, tudva, hogy hol akar elhelyezkedni. Ezért, ha ebben az időszakban értékes referenciákat, megjelenési lehetőséget tudsz összegyűjteni, magabiztosabban zárhatod a tanulmányaidat. Itt nem csak osztályzatokról van szó (bár az ösztöndíjak miatt azok sem utolsók), hanem iskolán kívüli, hobbiból, gyakorlatszerzésből indult projektekről. Egy barátomnak például nem is kellett munkahelykereséssel szórakoznia: ott dolgozik, ahol az előző évben gyakornokként kezdett.

Szabadság

Lehet, hogy többet kell tanulni és a vizsgaidőszakban hosszabbra nyúlnak az esték a tételek fölött, de az érzés, hogy ezt te választottad, két előadás között kisétálhatsz az épületből ebédelni és nem jár következményekkel egy-egy “igazolatlan hiányzás” remek érzés. Fontos megjegyezni, hogy nem a szüleid és az iskola között keletkezik jogviszony, hanem közted és az iskola között, ami sok apróságon változtat.

Érdekesebbek lesznek az órák

A felsőoktatás tanórái kötődnek ahhoz a szakhoz, amelyik érdekel.

A középiskola évei alatt könnyedén belefuthatunk néhány olyan órába, ami kicsit sem érdekel minket. Nem akarunk rajzolni, énekelni, matekozni, de menni kell. Amikor szakot választunk, jónéhány óra eltűnik az órarendünkből. Ami megmarad, nagyobb eséllyel fog érdekelni minket és kisebb erőbefektetéssel is meglesznek a jó jegyek, ha tényleg megragadott minket a tematika.

Szaktudás épül

Az eddig innen-onnan összemagolt tudás helyett egy összetettebb és összefüggőbb információhalmazt kapunk. Úgy érzi az ember, hogy most tényleg valami használható van a kezében, amivel alkothat, pénzt kereshet, máshogy látja a napi híreket. Valami, amivel eltűnik a névjegykártyánkról egy üres mező.

Nagyobbnak tűnik a világ

A felsőoktatás nem csak oktatás, hanem saját magunk által indított tapasztalatgyűjtés is.

A felsorolt dolgokból következik, hogy hirtelen nagyobbnak fog tűnni a világ. Jó esetben a felsőoktatás során nem csak a választott szakterületedhez kapcsolódó témákkal találkozik az ember, hanem összeszed néhány jogi, vállalkozásépítési, kulturális, társadalmi és politikai alapismeretet is. Több a lehetőség, több a felelősség, és többet számít, hogy mit teszel az asztalra, de ezeknek köszönhetően mintha hatalmassá válna a tér, amit bejárhatsz.

Az utolsó félévben azt fogod kívánni, hogy bár már most elkezdted volna a szakdolgozatot! Ha szeretnél felkészülni erre a kihívásra is, ebben a cikkben olvashatsz néhány tippet.