10 dolog, amit ne vegyünk meg Karácsonyra - Socfest

10 dolog, amit ne vegyünk meg Karácsonyra

Olvasási idő: 4 perc

Valaha még a szeretet ünnepe volt a Karácsony, viszont az elmúlt évtizedekben a “vásárolj minnél többet” őrületévé vált. Szenzációs leárazások, akciók már november elejétől, nehogy lemaradj arról, amit valójában meg sem akarsz venni. Mi az, amivel tele van a polcunk, a szekrényünk, vagy csak simán felesleges dolgok a lakásunkban?

1. Bögrék, poharak minden mennyiségben

Karácsonyra, szülinapra, névnapra, évfordulóra, betegségre, felgyógyulásra, mindig, minden körülmények között. Szeretjük, hasznos, de sokszor snassz és személytelen. Persze vannak kivételes alkalmak, például ha saját kezünkkel dekoráljuk őket, vagy egyedi gyártásba adjuk.

2. Kötött pulcsi

Nagymama nagy gonddal megkötötte neked a jó gyapjúpulcsit, és te nagyon szereted, mert jó meleg. Nem, nem erre gondoltam. Bolti pulcsik, idétlenebbnél idétlenebb mintákkal, díszekkel. A legjobb példa erre nem is feltétlenül a felnőtt ruházat, hanem a gyerekosztály, ahol csórinak esélye sincs eldönteni, hogy ezt fel akarja venni, vagy sem. Lehet, hogy csak szerintem csinálunk ezzel hülyét a gyerekből – de ez most tényleg annyira kell?

3. Nyakkendő

Egy újabb személytelen ajándék. Azzal a különbséggel, hogy ez nem feltétlenül unisex ötlet. Ezek közül is egy van, amit soha nem tudtam megérteni: amikor a nyakkendő világít és zenél. Hát nooormális Margit? Az alábbi képen szereplő nyakkendők megalkotójától kérdezném, hogy a vörösen világító szemű hóembert, télapót és vámpírt (?) a gyerekek megrémisztésére szánta, vagy csak szimplán ilyen hülye?

4. Golyóstoll

Örülünk a kis dolgoknak is, de ez aztán már tényleg a minimalizmus csúcsa. Akkor már inkább ne adj semmit (kivéve, ha ezt kérték), rajzolj egy üdvözlő lapot, írd rá egy papír fecnire, hogy “Boldog Karácsonyt!” és már annak is több lesz az eszmei értéke. Persze, ha feliratos, vagy esetleg egyedi toll, teszem azt a Te kérésedre gravírozott, talán jobb helyzetben vagy.

5. Hátvakaró

Nem akarom érteni.

6. Pizsama

Előtted is megjelent a kép, ahogy a 100% polyester kezes-lábast csomagolod ki és szikrázik? Csodás dolog.

7. Illóolaj, illat gyertya, füstölő, parfüm

Ez alapvetően egy jó ajándék lehet annak, aki szereti az ilyen dolgokat. De mi van akkor, ha nem ismerjük eléggé az illető szaglását? Ami nekünk kellemes, simán elképzelhető, hogy a másiknak köhögő rohamot okoz.

8. Karácsonyi díszek

Giccs, giccs mindenütt. Érted, ragyog az egész lakás, roskad a fa, de még kell pluszba a csillogás. “Csak dobd a fára, jó lesz az, még pont elfér!” Előre is elnézést, de ezen a ponton muszáj megosztanom veletek az alábbi videót, ami egy pár éve a kedvenceim közt szerepel:

9. Kondibérlet, zsírégető kupon, cellulitisz bombázó jóistensetudjami

Igazából lehet, hogy csak aggódsz a koleszterin szintje miatt, vagy szerinted jobban nézne ki karcsúbban, de nagyon könnyen félreértés adódhat belőle. A testsúly az egyik legnagyobb problémája sok embernek, és ha rosszkor rossznak adod, igazán a lelkére veheti, vagy elküld téged melegebb éghajlatokra, mondván hogy nyilvánosan lekövérezted. Az is lehet, hogy ő jól érzi így magát, és jobban is állnak neki a telttebb idomok. Gondold át, te mit reagálnál egy ilyen ajándékra, és annak, akinek adod, tényleg szüksége van-e rá, vagy sem.

10. Ez személyes ügy: bármi, ami rózsaszín

Neked is biztos van olyan szín, amit a legkevésbé se kedvelsz. Lehet akármennyire menő egy póló, meleg és kényelmes egy zokni, imádni való egy sál, valószínűleg nem fogod hordani.

Természetesen egy kis kreatív gondolkodással a fentebb említett ajándékok nagy részéből lehet személyesebb tárgyat készíteni, ami már nem annyira tömegcikk. Ráadásul a saját kezünk munkája is benne lesz, vagy ha az nem is, nagyobb eséllyel köthető majd hozzánk az emléke. (Kivéve a zenés-világítós nyakkendőt, az menthetetlen. Viszont ha azt akarod, hogy valaki soha ne felejtsen el, mindenképp vásárold meg neki, igazi porfogó bóvli.)

Továbbá bármilyen ajándékról is legyen szó, első sorban az ajándékozott örüljön neki, ne csak az ajándékozó! Én például hazudnék, ha azt mondanám, nem tudok mindennek örülni, mert lényegében nekem sem az a fontos, hogy mit kapok, hanem hogy kitől. Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban a Karácsony a szeretet ünnepe volt, amikor a család együtt van. Nem az számít, hogy kié a nagyobb, drágább, jobb, hanem az, hogy az adott személy melletted van, segít, ha kéred, meghallgat, ha beszélsz, feltétel nélkül szeret – ott van neked egy egész valaki, aki törődik veled. Hát nem ez a legszebb ajándék, amit kaphatsz?