Akusztikus fesztivál lesz a Zemplén közepén - Socfest

Akusztikus fesztivál lesz a Zemplén közepén

Olvasási idő: 2 perc

Rendhagyó fesztivált rendeznek június 20. és 22. között Komlóskán, mesebeli körülmények között, a Zemplén közepén, egy alig 300 fős, lelkes kis ruszin faluban – a tavalyi év után második alkalommal. A program gerincét akusztikus koncertek adják, Palya Bea, Makám, Odett és Szalóki Ági közreműködésével és mindennel, amit Komlóska kínál: barátságos emberekkel és különleges, helyi kézműves termékekkel (a kecskesajttól a csak itt megtalálható csipkeborig).

Komlóska a „világ végén“ található, jó értelemben: a zempléni faluból kifelé már nem vezet út. Éppen ezért itt csend van, béke és nyugalom, nincs térerő, és aki bankkártyával szeretne fizetni, annak is lesznek nehézségei. Tökéletes hely arra, hogy a városi ember néhány napig a szó minden értelmében kikapcsolódhasson.
A falut a 40-es évek végén felszámolásra ítélték, lakosainak nagy részét kitelepítették. Hatvan évvel később Komlóska a Zemplén gyöngyszeme: takaros ökofalu, amely az önfenntartás felé halad, ahol nincs munkanélküliség, a hosszú tornácos házakban kedves, egyszerű emberek élnek – több mint 600 éve – görögkatolikus hagyományaik között, tökéletes harmóniában az őket körülvevő természettel.

Az akusztikus fesztivál koncepciója tökéletesen illeszkedik az ártatlan erdei környezetbe: a koncertekre a „falu végén“ található színpadon kerül sor június 20-án és 21-én, olyan országosan ismert fő fellépőkkel, mint Palya Bea, Szalóki Ági, Odett és a Makám. A fesztivál azonban nemcsak a zenéről szól, hiszen Komlóska önmagában is többnapos, sokdimenziós élmény. A falu és a környék erdeinek bebarangolása (közte Solymos várának romjai) fél-egésznapos program, lesznek szervezett vezetések is, de természetesen bárki nekivághat ettől függetlenül.

A háromnapos esemény alatt komlóskai kézműves termékeket, kecskesajtot, helyi alapanyagokból készült ételeket, kőtteseket és a tokaji borokat kóstolhatnak a vendégek. Egész idő alatt kézműves foglalkozások és állatsimogató is lesz a helyszínen. Szombaton a Zempléni Gombász Egyesület segítségével gombakeresést, -felismerést, -ismertetést és -kiállítást is szervez a helyi közösség. A rendezvény zárónapján, vasárnap reggel a helyi asszonyok gyógyfüveket gyűjtenek, hogy a növényeket a görögkatolikus templomban dr. Keresztes Szilárd püspök úr és Biró István pancsó megszentelje.

Belépődíj nincs. Az esemény karitatív célt szolgál, a szervezők a most újjáépülő óvoda-bölcsőde berendezési tárgyaira gyűjtenek.