A hiphoptól az ír kocsmazenéig - Alfa péntek - Socfest

A hiphoptól az ír kocsmazenéig – Alfa péntek

Olvasási idő: 4 perc

Ismét kellemes nyárvégi napsütés fogadta az ébredező fesztivállakókat Várpalotán, ahogy felvirradt péntek reggel az Alfa Fesztivál. A rendezvény minden napján várja a látogatókat a Kaland Akadémia ügyesség-próbákkal, valamint a veszprémi Drogambulancia különböző informatív játékokkal és tesztekkel. A mozgalmas programok után az összes zenei műfaj kedvelői megtalálhatták kedvencüket valamelyik színpadon, hiszen az együttesek még jóval éjfél után is játszottak a közönségnek.

DSC_3750A még szabad sátorhelyek kezdtek megtelni a kempingben, a sörpadokon megjelentek az első sült kolbászt reggeliző látogatók és többen a műsorfüzetet tanulmányozták, hogy milyen koncerteket válasszanak estére. Az Alfa egyik ismertetőjegye, hogy a színvonalas kínálat mellett napközben is lehet válogatni az elfoglaltságok közül. Pénteken még az előző naphoz képest is sokan álltak meg egy pár percre a Várpalotai Családsegítő Szolgálat sátránál, ahol a kollégák a veszprémi Drogambulanciával karöltve tájékoztató programokkal várták a látogatókat. A legtöbben a tesztek kitöltésével próbálkoztak, ahol az alkohol, a kábítószerek és egyes veszélyes, fertőző betegségek hatásairól és velejáróiról tettek fel kérdéseket. A hiányzó válaszokból kiindulva sokat megtudhattunk az érintett témákról. Személyiségi tesztekkel, például az asszociációs kérdőívvel mindenki megismerhetett egy kicsit többet saját magáról és a tudatalattiról, miközben a pszichológia egyes módszereivel is találkozhattunk. A testi-lelki egészséghez kapcsolódóan megtudhattuk a test-zsír indexünket, és kaphattunk néhány tanácsot az egészséges életmóddal kapcsolatban.

Polgár Petit, aki örömmel alkalmazza egyik kollégájától kapott „sing up comedysta” titulusát, különböző rádióműsorokból és 2014 óta már a TV2 Frizbi című műsorából is ismerheti a közönség. Az Alfa első stand-up előadójaként népes tábor figyelmét kötötte le délutáni összeállításával, amelyből talán az egyedi dal-paródia-átirat kompozíciói aratták a legnagyobb sikereket. Ezeket egyébként városi himnuszok néven is emlegetik.

DSC_3896A Sátorban már a délután is keményebb ritmusokkal indult, fellépett a Balck Jack és a Demonlord. Teljes összhangban voltak a zenekarok és a közönség: a jelenlévők jó része impozáns, hosszú hajkoronával rendelkezett, ami kellett is a kötelező rázáshoz a zúzós gitárszólók alatt. A Nagyszínpadot a Lord nyitotta meg, akiket hatalmas tömeg hallgatott végig, a legfiatalabbaktól az idősebb korosztályig, hiszen a zenekar időtálló rockzenéi mindenkinek szólnak.

A profi csapaton kívül sokan voltak, akik most az Alfán ismerkedtek meg a tengerentúl népszerű party-sporttal, a sörpingponggal. A precizitás és a koncentráció játékában azé a győzelem, akinek többször sikerül az ellenfél poharaiba pattintani a pingponglabdát. A beerpong szépsége, hogy gyakran a kezdőké a szerencse, és még a szorgos gyakorlás sem hoz biztos sikert a haladó játékosoknak. A közösség, a versengés és a habzó finomság együtt teszik egyedivé ezt a sportot.

Már említettük, hogy az Alfa nem válogat, ha zenei stílusokról van szó: pénteken a hiphop és a rap képviseletében Majka és Curtis lépett fel, akik népes zenekarral csinálják új műsorukat, és a géppuska sebességű szövegek mellett poposabb és jamaikaibb hangulatot idéző dallamokat kevernek a programba. Majka egy korábbi interjúban mesélt a fellépésről: „Nemcsak a körítésben és a showban, de a zenében is megújultunk. A mi műfajunkban nagyon fontos a megújulás, az előrelépés, a fejlődés. Nekem is túl kellett lépni a „diszkó-szerepen”, és változni az igényesség felé. A mostani zenekarról elmondhatom, hogy Magyarország legjobbjai”. A duó és az együttes valóban hozta a színvonalat az Alfán, és egyedi, de mégis kellemesen ismerős zenéket játszottak, kiegészülve a varázslatos hangú Kollányi Zsuzsival.

DSC_7116Elsőre bizarrnak tűnhet az Álom arcú lány és a Smells like teen spirit kombinációja, vagy a Piramis: Ha volna két életem című balladája, esetleg a KFT Afrika című slágerének rockverziója. A fesztivál talán egyik legsikeresebb buliját csinálta a Zorall a Sátorban pénteken este 8 órától. A banda számait könnyű megszeretni: az elmúlt évtizedek legnagyobb zenéit öltöztetik új, rockos köntösbe – így a szövegeket énekelni lehet, és mehet a tánc meg a pogó is a színpad előtt. Ismét egy olyan formációról van szó, aki 5-től 105 éves korig mindenkit megfog. Ez az Alfán sem volt másképp.

A Nagyszínpadon este két nagy kedvenc követte egymást, előbb a Kiscsillag pörgette fel a népes közönséget, később pedig az Alvin zárta a pénteket, legalábbis ezen a helyszínen. Mindkét banda tudja, hogyan szóljon a fiatalsághoz, és hogyan lehet az élet nagy kérdéseit két akkord között megválaszolni.

DSC_7414A nap utolsó koncertjén megidéztek egy füstös ír kocsmát, ahol a whisky mellé a legjobb zenék ajándékba járnak: a Paddy and the Rats most is őrjítő hangulatot csinált, és igazi fesztiválpatkányok módjára együtt buliztak a közönséggel. Bár Paddyék rendesen megmozgatták a hallgatóságot, szerencsére volt még energia bőven, hogy a Jäger Arénában hajnalig mehessen a party. A mai zenék és retroslágerek véget nem érő sora még hajnalban sem akart csendesülni.

A raptől kezdve a punk-rockon át az ír kocsmazenéig – zenei stílusok és Magyarország kedvenc bandái alfától ómegáig: ez az Alfa Fesztivál Várpalotán, a Cseri parkerdőben, éjjel és nappal, amit még a hűvös éjszakák sem állíthatnak meg. Hatalmas buli volt a nyár utolsó hétvégéjén.