Szevasz BME! - Socfest

Szevasz BME!

Olvasási idő: 3 perc

A héten lezajlott a BME Egyetemi Napok, ami egyszerre volt a az őszi félév első nagy dobása és egyszersmind a 2012-es fesztiváli szezon záróakkordja. Lássuk, milyen élményekkel gazdagodhatott, aki kilátogatott a rendezvényre.

Hétfőn a sporté és az egészséges élet népszerűsítéséé volt a főszerep a hallgatói sportnap keretén belül – bár az utóbbival nem volt teljesen összhangban a sörakció, de hát a kevésbé aktív célcsoportot is ki kellett csábítani valamivel. A Műegyetem sporttelepén és a nemrég átadott BME Sportközpontban naphosszat lehetett próbálgatni a különböző sportágakat. A nap végén az i-re a Szabadság hídon tartott éjszakai kötélhúzás tette fel a pontot, amely során a két nagy rivális, a BME és a Corvinus csapott össze. Ugyan a lényeg a jókedv volt, presztízscsatáról lévén szó, illendő megjegyezni, hogy ez alkalommal a BME-sek bizonyultak erősebbnek.

 

fotó: Botond Márton – http://kellegyfotos.com

Keddtől csütörtökig következett a program fesztiválozósabb része. Minden este 7-kor stand up-pal hangolódhattak a bulira a korán érkezők, a Dumaszínház képviseletében Beliczai Balázs, Lorán Barnabás (Trabarna) és Kiss Ádám ontották a poénokat. Ezek után pedig két színpadon párhuzamosan zajlottak a koncertek, néha igencsak nehéz választás elé állítva a közönséget.

fotó: Somay Márk – http://kellegyfotos.com

A nagyszínpad előtt kedden a Hősökre lehetett csápolni, tőlük a Brains vette át a stafétabotot, majd pedig „főműsoridőben” a Borgore zenélt. Aki nem volt vevő az elektronikus hanghullámokra, menedéket találhatott a kissátorban, hiszen ott Nagy Feró és a The Corny után a debreceni Vis Maior együttes lépett fel. Ők hamisítatlan bulihangulatot varázsoltak a Kalinka Stage-be, a legváltozatosabb, ismert számok saját stílusukban történő prezentálásával. (Velük készült interjúnkat hamarosan olvashatjátok.) A koncertek után minden téren a DJ-k vették át az irányítást, a közönség pedig hol populárisabb, hol pedig az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő dubstep ütemekre partizhatott.

Szerdán kicsit a múltba révedhettünk, hiszen a kilencvenes évek neves képviselőinek neveit olvashattuk a fellépők sorában. A nagyszínpadnál rockabilly várta a legelső vendégeket, hogy aztán a Supernem fokozza tovább a hangulatot Soerii&Poolek koncertjére. A legóhajú duó nem hazudtolta meg magát, látványos showt csináltak, nem maradt el sem a felfújható eszközök kidobálása (jelesül most kőkorszaki bunkók), sem pedig a félmeztelen, pajkos lány feltűnése a színpadon. Eközben a másik sátorban is kirobbanó volt a hangulat, az UFO után a Kozmix kergette őrületbe a népet. A „magyar Scooter” a saját slágerein túl párat a németektől is kölcsönözve járatta csúcsra a bulit. Az est csúcspontja ugyanakkor kétséget kizáróan Sash! másfél órája volt. A német DJ saját slágerei mellett az ezredforduló legjobbjait keverte bele szettjébe, így a tömeg egy emberként ugrálhatott a Raindrops, az Ecuador, az Adelante, a Stay és az It’s my life-on túl olyan kortársak dallamaira is, mint az Aquagen, Alice Deejay, Darude, DJ Alligator, 2Unlimited, stb. … A buli persze nem állt le a végén, a retro még csak ezután következett, az ország “pontos labdás” lemezlovasával, Dévényi Tibi bácsival. Aki modernebb hangzásra vágyott, megtalálhatta a számítását a másik színpadnál Gyurexszel, aki a buli hevében még a Champagne Showers-t is illusztrálta:

Csütörtökre az időjárás levette óvó kezét a rendezvény válláról, hiszen már hajnaltól kezdve eső és hideg váltotta a jó időt. Szerencsére sokakat ez a negatív változás sem tántorított el a zárónaptól. A fesztivál ugyan más arcát mutatta, a sátrakon kívül elkerülhetetlen sártenger uralkodott, de bent a hangulat változatlan maradt. A stílus jelentősen változott az előző naphoz képest, a kisebb színpadnál az Animal Cannibals, a 21kanyar és a Záhonyi Unplugged váltotta egymást, míg a másik fronton a The Grenma után a Paddy and the Rats hozta a tőle megszokott ír kocsmahangulatot. Az est fő fellépője természetesen a Tankcsapda volt, a tőlük elvárható professzionális színvonallal. Éjfél után Julia Carpenter pörgette a lemezeket, a legkitartóbbak pedig hajnalig bulizhattak a kint egyre csendesedő eső közepette.

fotó: Somay Márk – http://kellegyfotos.com

Összefoglalva a korrekt szervezés mellett, változatos programokat kaphatott a karszalagért cserébe bárki, aki kilátogatott. A fesztiválszezon véget ért, az iskola csak most kezdődött el. Ami biztos, hogy jövőre is lesz Egyetemi Napok. Szevasz BME!