Döntős hazai fesztiválok

Olvasási idő: 2 perc

Számtalanszor hallottuk már, hol pozitív, hol negatív kifejezésként azt, hogy “Magyarország a fesztiválok országa”. A számtalan fesztiválnak aposztrofált falunap között azért nagy hagyománnyal bíró, nemzetközileg is elismert eseményeket is találunk, amelyeket nem csak mi tartunk annak. Ennek bizonyítéka, hogy a Festival Awards Europe 2014 döntőjébe több hazai program is bekerült, ami nem meglepő, hogy ezek mind a Sziget irodához köthetőek.

EFA_2014_Date_webHazánk legnagyobb fesztiválgyára a Sziget iroda. Bátran állítható, hogy évek óta nyitottak Európa felé, bár mi magyarok ezt néha nem érezzük pozitívnak – lásd az árakat -, de a szervezőknek bejött. Így nem meglepő, hogy a Sziget irodához köthető eseményeknek már bérelt helyük van az Festival Awards Europe dobogóján. A MasterCard Balaton Sound és a VOLT a legnépszerűbb közepes méretű fesztiválok közt versengenek. A kategóriában csak a méret számít, hiszen ha a buli és annak mértéke lenne a mérvadó, talán a legnagyobbak közt emlegetnék őket. Külön érdeklődéssel figyeljük a Sound szereplését, hiszen a 2013-as versengést megnyerte, kíváncsian várjuk, hogy sikerül-e a duplázás.

A Sziget Fesztiválköztársaság első sorban a nagyfesztivál kategória trónjáért harcol, de bekerült a legjobb zenei felhozatal és a  sztárok kedvence kategóriák döntőjébe is. Bár a zenei felhozatallal sokan elégedetlenek voltak, az idei adatok azt mutatják, hogy igen erős line-upot sikerült összehozni. Sokat számít az is, hogy egy multikulti fesztivál, nem csak az esti partik változatosak, hanem ugyanúgy fellép egy brutál-metál zenekar is, mint egy pop sztár – és valljuk be, olykor még az is elhihető, hogy azoknak (elvből) nem tetszik a line-up, akik nem lehetnek ott. A sztárok véleményéről pedig az idén útjára indított Sziget Backstage videók árulkodnak:

A legvégére maradt a legifjabb fesztivál. Míg a 2012-es győzelemről hírt adó cikkünkben a Sound volt a legifjabb fesztiválja az irodának, addig ma már a B.My.Lake vette át ezt a címet. Ez az esemény a VOLT és a Deadcode Produkció szervezésében jött létre, de mint tudjuk, van közük Sziget irodához. A lényeg persze az, hogy a B.my.Lake a legjobb kisfesztivál kategóriában szerepel a döntőben. Különösen izgalmas a jelölés, hiszen tavaly ez a rendezvény nyerte a legjobb új fesztivál kategóriát!

Harmincöt ország több száz fesztiválja nevezett – különböző kategóriákban –  idén a legnagyobb nemzetközi fesztivál-elismerésért. A döntés első, talán legnehezebb részét a legszakavatottabb zsűri, a közönség végezte a több mint 1.2 millió leadott online szavazat segítségével. Talán így lehet azt mondani, hogy ez a díj tényleg arról szól, hogy az adott fesztivál mennyire tetszett a résztvevőknek.

Már csak a január 14-ei gálát kell megvárnunk, és megtudjuk, melyik buli volt a legjobb!

(fotó: Festival Awards Europe)