Buli előtt - Tour EFOTT - Socfest

Buli előtt – Tour EFOTT

Olvasási idő: 2 perc

Az EFOTT szervezői kezdettől fogva fontosnak érzik, hogy ne csak szórakoztassák a fiatalokat, hanem el is kalauzolják őket különleges helyekre, különféle kulturális élmények kíséretében. Ez idén sincs másképp, sőt, végignézve a programon, az elmúlt évek legjobb felhozatalára számíthatunk.

„Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója – amiből a „turisztika” szó sajnos kissé kikopott az utóbbi években. Nos, a Tour EFOTT turisztikai programsorozat arra hivatott, hogy – a fesztivál vándor-jellegére építve – megismertessük az adott régió, tehát 2014-ben az Észak-magyarországi régió kulturális örökségeit, népművészeti és gasztronómiai sajátosságait. Tesszük ezt külső, idegenforgalmi programok biztosításával, amit a fesztivál területén belüli programokkal erősítünk.” – mondta Maszlavér Gábor, fesztiváligazgató.

A fesztivál szervezőbiztosságát minden évben kiegészítik a nyertes felsőoktatási intézmény delegáltjai, akiknek már a pályázat során elő kell rukkolni turisztikai ötletekkel. Ezzel a Miskolci Egyetem sem tett másképp, és ugyan nem láthattuk, miket találtak ki, sejthettük, hogy a környék természeti adottságai kellemes kikapcsolódást nyújtanak  majd. Ráadásul végig sem gondoltuk, milyen érdekességet nyújthat a nehézipar “fővárosa”.

diosgyori_varTalán a legizgalmasabb az egyetem tanbányájának a látogatása lesz, amit minden nap megtehetünk 13:00 és 16:30 között, félóránkénti indulással. Laikusként el sem tudom képzelni, mi lehet “odalent”. Utánanézve kiderült, hogy az objektum az egyetem egyik épületének első emeletéről nyílik, de benyúlik a domb gyomrába, így alagsorivá válik. Az viszont biztos, ahogy a programban is szerepel (Tanbánya izgiség – hűsítő látogatás az alagsori létesítményben) érdekes, izgalmas és hűvös lesz. A “bányalátogatás” után pedig érdemes szombaton elmenni a vasgyárba egy “élménydélutánra”. Kecsegtetően hangzik, nem?

Aki inkább kirándulni szeret, annak a lillafüredi kirándulás jelenthet igazi kikapcsolódást, amely során az újmassai kohót is meg lehet látogatni – nem hiába, nehézipar van itt bőven. Szintén buszos túra keretein belül a diósgyőri várat is le lehet csekkolni, ahol lesznek udvarhölgyek – de gondolom lehet vinni sajátot is -, fegyvertapogatás és lovagi bemutató. És hogy is maradhatna el a környék borainak megkóstolása, amely az Avasi Celláriumban lesz, interaktív szőlőtaposással, zenészekkel és lovaskocsival.

barlangfurdo_2A pihenni vágyók a fesztivál szomszédságában lévő Kemény Dénes Sportuszodában illetve a Barlangfürdőben tehetik ezt meg, igazán baráti áron. Ráadásul ez utóbbi páratlan élmény. Ehhez hasonlóan egyénileg látogatható a közeli kalandpark és bobpálya is, szintén kedvezményesen.

De azokról sem feledkeztek meg, akik semmiképp sem hagynák el a fesztivál területét. Ők a Gasztrofaluban találhatnak érdekes programokat. Előbb a Babra-sarokban lehet egyedi EFOTT-szuvenírt készíteni, később interaktív kézműves bemutatón, minden nap más mesterséget lehet megnézni és kipróbálni. Egy kis bor-sajt kombó megkóstolása után, belehajolva az estébe, népi tánc- és énektanítással (szerdán és csütörtökön) vagy nótakaraoke-val (pénteken és szombaton) lehet próbálkozni. Azért ez utóbbi kicsit meredek: elképzelem, ahogy az enyhén csiccses egyszeri énekesek nem a “táájm tú széj gúdbáj”-t üvöltik, hanem ezt: “vörőőőőőős bóóóóórt ittttam aaaz esteeee”. Ütni fog, az biztos! A Color Partyról (szombat, 19h, Nagyszínpad) pedig még nem is beszéltünk, mert arról még nincsenek konkrét információk.

Kalandra fel, csak szabadon!