EFOTT 40! - A születésnapi fesztivál - Socfest

EFOTT 40! – A születésnapi fesztivál

Olvasási idő: 4 perc

Mint arról már beszámoltunk idén negyvenedjére kerül megrendezésre az év legnagyobb hallgatói bulija, az EFOTT. A helyszín pedig immár negyedik alkalommal, a velencei strand lesz, ám a jeles alkalomra – és a várható látogatottságra való tekintettel – sokkal nagyobb területen, mint eddig.

fotó: EFOTT

Az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója mindig változik, hiszen minden évben máshol kerül megrendezésre és más felsőoktatási intézmény a házigazda. Ez idén sem lesz másképp, hiszen az Óbudai Egyetem lett a társszervező, a helyszín pedig Velence.

Mivel már most hatalmas az érdeklődés, a területet jócskán kibővítették. Nagyobb lesz a kemping, saját strandja lesz a fesztiválnak – ahova az ígéretek szerint édesvízi delfineket telepítenek, amik beállítják a víz pH-értékét, hogy mindenki bátran belemehessen. Halpedikűr viszont nem lesz. Ezen kívül 12 zenei helyszínre számíthatunk, több mint 250 produkcióval, ami talán a legszínesebb helyszínkavalkádot eredményezi. Maszlavér Gábor, az EFOTT fesztiváligazgatója kiemelte, hogy a HÖOK Sátor idén átalakul, egy nagyon erős hang- és fénytechnikával felvértezett arénává.

Ahogy a korábbi években is tapasztalhattuk, a fellépők 99%-ban magyar előadók lesznek, de minden évben készítenek felmérést, amiből látszik, hogy van igény a külföldi fellépőkre is. Idén Dub FX, a Borgore (ők pénteken nagyjából egymás után) és Otto Knows áll színpadra szombat éjjel.

efott-simonA külföldről érkező fesztiválozók is bejöhetnek a fesztiválra, de az EFOTT idén is inkább a hazai látogatóknak próbál kedvezni a kiemelt egyetemi városokból indított, kedvezményes áru busz- és vonatjáratokkal.

Idén új helyszínnel, egy kertmozival bővül a fesztivál programja, ahol a megfáradt fiatalok jobbnál-jobb kortárs műveket tekinthetnek meg. A napközbeni lehetőségek palettáján szintén nagy szerepet játszik majd a sport, amiből minden eddiginél több lesz. Csak, hogy néhány példát kiemeljünk: lesz vízilabdapálya, buborékfoci és sárkányhajó. Idén a Civil tér összeköltözik a Gasztrofaluval, amivel az adott terület egész nap ki lesz használva. Napközben közel 100 civil szervezettel ismerkedhet a közönség, beszélgetéseket hallgathat az ottani színpadon, ahova este beköltözik a táncház és a nótakaraoke. Velence polgármestere kiemelte továbbá a környék bemutatását, amely egyre komolyabb borkultúrával rendelkezik – amit például lovaskocsis bortúrával körbe is lehet majd járni. Számos turisztikai attrakció is található arrafelé, ami az EFOTT jellegéből fakadóan ismét szervezetten lesz majd megtekinthető.

Állítólag a velencei gondolákhoz hasonló hajókkal lehet majd közlekedni a tavon, bár erről sok információt nem találtunk. De az ötlet kiváló – “és még a bot is leér, mert alacsony a víz”.

Ami még fontos, hogy idén (is) PayPasst támogató fizetőrendszer lesz a pultoknál, illetve több mobilalkalmazás rendelkezésre áll majd, amivel rengeteg kedvezményt lehet elérni.

EFOTT 40.

efott-masziAz EFOTT negyven éves, akár csak az Animals Cannibals tagjai. Ganxsta Zolee és a Kartell 20 és a Socfest alapítóinak a születésnapjai is a fesztivál hetére esnek, így mi is különösen várjuk az ünnepi programot.

Szombaton 19:30-tól négy évtizednyi őrületre lehet majd számítani, egy 240 perces hatalmas produkció során. Az eseményt Buda Márton fogja vezényelni – akit mintha sokkolt volna az esetenkénti 10 perces átállás, de megnyugtatott, mivel van már tapasztalata benne. Rajta kívül DJ és VJ is szórakoztatja majd  a közönséget, akit be is vonnak az eseménybe, hiszen a közönség hangerejét is mérik. Sőt, állítólag még torta is lesz – legalábbis meg lett ígérve, “majd Marci megsüti”.

efott-somloA legviccesebb születésnapi móka eddig leginkább a zánkai EFOTT nulladik napján zajlott, ahol az Új Nemzedék Központ nevét meglovagolva az új nemzedék dolgozott fel régi nótákat. Most az első fellépő a Mary Popkids és Somló Tamás lesz, aki az Annyi mindent nem szerettem még című LGT világslágert adja elő közösen. Utánuk a Magashegyi Underground és Bornai Tibor a KFT zenekarból éneklik el a Balatoni nyár című számot, kicsit meghekkelve, Velencére optimalizálva. Magashegyiék kiemelték, hogy szellemiségben  nagyon hasonlóak a KFT-hez, hiszen mindkét banda alternatívnak túl pop, popnak pedig túl alternatív. A következő párosítás a Kaukázus és Vincze Lilla, akik szintén örültek a felkérésnek, de többet még nem árultak el a produkcióról. A negyedik a Wellhello és a Soho Party. Fluorék elmondták, hogy rengeteg retrót hallgatnak a turnébuszban, így egyértelmű volt a Soho Partytól a Táncolj még című szám lesz a kiválasztott. A Punnany Massif Ganxsta Zolee-val és Big Daddy Lacával lép színpadra a Való Világ című számmal. Utánuk az Intim Torna Illegál Kozsóval, akit nehezen tudtak rábírni a fellépésre, de a fiúk nagyon megnyerőek, ezért sikerült. Előadni pedig A szerelem hajnalán című dalt fogják kicsit Intim Tornásra csavarva. A következő versenyző a Hősök és az Animal Cannibals. Mivel már többször dolgoztak együtt – például a Fesztivááál című klipben látható közöefott-ac-hnségbe vetődős jelenet is egy Hősök koncerten készült -, így egyértelmű volt a választás, a dal pedig a Budapest nyáron sokkal szabadabb, ami szintén át lesz ültetve Velencére. Végül pedig Kállay-Saunders András és a Brains zár.

Természetesen az előadások között lesznek apróbb meglepetések, a végén pedig valami nagy dobás, de ezt még nem árulták el a szervezők.

A dőlt betűvel szedett részek a sajtótájékoztatón jelen lévő Szabó Simon véletlenszerű és őrült bekérdezéseiből és a rá adott válaszokból születtek – akiről szintén majd később derül ki, hogy mi a szerepe a fesztivál életében.

fotók: EFOTT Facebook oldal