Forrósággal indult, vihar lett belőle - EFOTT első napjai - Socfest

Forrósággal indult, vihar lett belőle – EFOTT első napjai

Olvasási idő: 3 perc

Épp egy éve vártunk arra, hogy kezdetét vegye az idei EFOTT fesztivál. Két hete tudtuk, hogy milyen időjárás lesz, de álmodni sem mertünk volna arról, hogy ilyen lesz. Azért a hangulat megvolt eső nélkül és vele is.

Már nem a fellépőkért érkezünk évről-évre a vándorfesztiválra, ami idén újra Velencén kapott helyet a Debreceni és a Testnevelési Egyetemek szervezésének hála. Sokkal fontosabb a hangulat, amit a “csak szabadon” szlogen teljesen át is ad. A hivatalos megnyitón ugyan elhangzott Velence polgármesterétől, hogy 40 év fölött már illene megállapodni, de mi azért reméljük, hogy jövőre egy újabb városban bulizhatunk. De ne siessünk így előre.

EFOTT-0-0295

Az első, szám szerint a nulladik napon, mikor még csak félházzal üzemel a fesztivál egy igazi retro házibulit hoztak össze a szervezők és a fellépők. A ’90-es évek sztár DJ-je, Dj. Dominique prezentálta az estét, de több helyszínen, számtalan fellépő is emelte az est fényét. A Fiesta zenekar egyik tagja, Csordás Tibi kergette latin hangulatba a tömeget, aki után a hazai Scooter, a Kozmix csapatta a hardcore bulit. Utána többek közt a Desperadó és az UFO hozta vissza a ’90-es éveket, ha csak egy estére is. Mindeközben a HÖOK arénában Kis Grófó és barátai Show került megrendezésre, rengeteg fellépővel és mondhatni eszméletlen hangulattal.

EFOTT-0-0121

Az első hivatalos fesztiválnap elejét a légkondicionált irodában kellett eltöltenünk, de a PASO koncertjén már mi is az első sorban ugráltunk. A zenekar kékbe öltözve kezdte a ska-t, míg KRSA a szokásos fehér öltönybe bújt, ám a nagy melegre való tekintettel szép sorban lekerültek a kék zakók, és legnagyobb meglepetésünkre a fehér is! Közben elkezdődött a Kaukázus, amit a Bëlga követett, míg a nagyszínpadon a 30Y fejezte be az estét, mert megérkezett a váratlan vendég.

EFOTT-0-0247

Először csak heves szélvihar, később némi eső, majd ami a csövön kifért! A vendégek többsége a két fedett sátorban próbálta átvészelni az égi áldást, többnyire a mostanában oly divatos szurkolói rigmusokat énekelve. A hangulat a hering parti ellenére is zseniális volt – bár nem szeretném idén többször átélni. De a 2012-es, szintén viharos EFOTT-tal ellentétben idén nem kezdtek játszani a zenekarok, így mindenki csak várta a Katasztrófavédelem engedélyét.

EFOTT-0-0395

Amint alább hagyott a vihar, az emberek elindultak a sátrukat ellenőrizni. A szomorú látvány talán nem is jó kifejezés, de tényleg katasztrofális állapot volt. Rengeteg összedőlt sátor, mindenhol pocsolyák – vagy patakok és tava -, a károkon aggódó vagy épp viccelődő fiatalok és néha az égi hang, mely arra kért, hogy vigyázzunk magunkra és bújjunk fedett helyre, mert a móka folytatódik. Reggelig nem is nagyon állt el, most viszont már gőzerővel zajlik a vízmentesítés és a kárfelmérés.

Ami nagyon pozitív, hogy nem igazán maradt el koncert. Ugyan rövidebb koncertek voltak, de ilyen ez a vis major.

A mai napra nem jósoltak esőt, így a jelenlegi kármentés után már indulhat is a fesztivál. Az idő persze lehűlt, de délután még a felhőzet is felszakadozhat, és 23 °C várható. A hét további részé nyilván még képlékeny, főleg időjárás szempontjából, de aki most akar elindulni annak javasolnám, hogy gumicsizmát, vízálló cuccokat hozzon magával, mert nem jó végigbulizni az éjszakát vizes cipőben.