Sajtótájékoztató: csak szabadon! - Socfest

Sajtótájékoztató: csak szabadon!

Olvasási idő: 3 perc

Az EFOTT 2013 sajtótájékoztatón csak úgy záporoztak az információk. A szervezők idén is kitettek magukért: felejthetetlennek ígérkező nyitónapot, számos turisztikai- és sportprogramot szerveznek; sőt a hazai Új nemzedék program is a fesztiválon indul útjára.

Nyitónap

A fesztivál nyitónapjának lényege, hogy nagyot szóljon, és ez egészen biztosan hatalmas durranás lesz – kezdte Gönczi Gábor. – Nemcsak produkciók követik majd egymást, hanem az előadók egymás színpadára lépnek, így például Kovács Kati mellé becsatlakozik Radics Gigi, Ganxsta Zolee és a Kartellel szópárbajt vív Majka és Curtis. Azt gondolom, hogy a KFT és az Ivan&The Parazol, Nagy Feró és a Beatrice a Kowalsky meg a Vega-val, illetve az Animal Cannibals és Hősök párosítások is tartogatnak izgalmakat. Külön-külön és együtt is énekelnek majd, a közös dal mindig az idősebb generáció repertoárjából választott szám lesz. Szerintem egy három órás ketrecharc elevenedik majd meg a színpadon

Gonczi_Gabor_SmileGönczi Gábor a Smile Rock cirkusz frontembere véleményét mi is osztjuk. Hozzátéve azt, hogy tudjuk, ez tényleg jó lesz, hiszen már Baján is láthattunk erre némi próbálkozást. Akkor ugyan dalpárbajnak nevezték, és a két adott zenekar sem feltétlen külön korcsoportból származott, de a hangulat magáért beszélt. Például a Beatrice ős-rock slágerei igencsak érdekesen szóltak a punkos Supernem tolmácsolásában.

A Smile pedig kiváló bulizenekar, akiket legutóbb Szolnokon láthattunk, amikor Haddaway volt a sztárvendégük, akit nem lehetett leterelni a színpadról, olyan jól érezte magát.

Ez a nap pedig nemcsak a zenei csemegék miatt különleges. Ennél több is van benne. Spirituális stafétaátadásnak nevezték a sajtótájékoztatón, ami utal arra, hogy szeretjük a régi zenekarokat és előadókat, de az újaknak is teret kell adni.

Ehhez a szellemiséghez kapcsolódott Siklódi Levente is, aki az Új Nemzedék Központot képviselte. Mint elmondta, egy a szocializmusból ránk maradt, lerobbant épületkomplexum gazdája lett, amiből hiányzott a modernitás, a fiatalos zsongás. A munkája céljául tűzte ki, hogy megtöltsék a Balatont fiatalokkal, amit inkább úgy értelmeznék, hogy igényes kikapcsolódási lehetőséget szeretnének kínálni a központban.

És valaki megjegyezte, hogy idén lesz árnyék is bőségesen.

Turisztika

sajtotajekoztatoAz EFOTT első T-je a turisztikát jelöli – emelte ki Maszlavér Gábor, Maszi, a fesztivál igazgatója. Egészen ígéretes turisztikai programtervezetet hallhattunk, aminek nagyon örültünk, hiszen az orfűi fesztivál elég gyér volt ilyen szempontból, és inkább a Pécs 2010-re alapozott.

A táj pedig adja magát és elhangoztak a kerékpár, a túra és a bor szavak, amik így-úgy összepárosítva kellemes időtöltésnek bizonyulhat. Nekünk vannak ötleteink, miket lehet ebből kihozni!

 

 

Sport

BossaballA sajtótájékoztatón mutatták be a még itthon is gyerekcipőben járó Bossaball játékot, ami az EFOTT-on kiemelt szerepet fog kapni. A játék alapja a strandröplabda, de egy felfújt gumipályán (ugrálóvár) és trambulinon játsszák, és a foci vagy inkább a lábtenisz egyes elemei is megjelennek benne. A sajtóeseményen a sportág hazai játékosai (egyelőre nyolcan vannak Magyarországon) mellett Martinek János (olimpiai bajnok öttusázó), Majoross Gergely (válogatott jégkorongozó), Nagy Attila (jégkorong bíró) és Vitáris Iván is (az Ivan & The Parazol zenekarból) tartottak egy pattogós bemutatót, amibe az EFOTT Jeti is megpróbált beszállni, inkább kevesebb sikerrel.

 

 

intim_torna_illegal_biciklinEzen kívül több egyetemi sportkupa döntője is a fesztiválon lesz, de számos a résztvevők által kipróbálható és játszható sportág is meg fog jelenni a Balaton partján. Ebből kiemelték a kerékpárt, hiszen a MOL Bringapont is a helyszínen lesz, ahol a fesztiválozók ingyenesen kölcsönözhetnek – többnyire – Csepel kerékpárokat, mind egyéni, mind a fentebb említett szervezett tekerésekhez.

 

 

 

Slam Poetry

Végül, de nem utolsó sorban, kiemelték, hogy az elmúlt években bevált Stand Uposok mellé újabb szószátyár stílust hoznak el nekünk, ami a mostanság oly népszerű Slam Poetry lesz. Ennek örömére a MonDDay néven futó díjnyertes formáció 3 perc alatt rímbe foglalta az EFOTT fellépőinek közel harmadát.

Az EFOTT hangulatában eltöltött másfél óra számunkra garantálta, hogy idén is remekül fogunk szórakozni a fesztiválon. Gyertek, jó lesz!

fotók: EFOTT; videó: Bossaball.com & Socfest