Szombat az EFOTT-on – Stíluskavalkád a Nagyszínpadon - Socfest

Szombat az EFOTT-on – Stíluskavalkád a Nagyszínpadon

Olvasási idő: 5 perc

Margaret Island, Majka, Tankcsapda és a Scooter (DE). Szombat este a pop-rock legkülönbözőbb stílusai váltották egymást az EFOTT Nagyszínpadán, aminek megfelelően a közönség összetétele koncertről koncertre változott.

Szombat délelőtt Velencén az időjárás a nagy klasszikushoz nyúlt, és megélhettük Vivaldi: Négy évszak című művének valamennyi tételét. A fesztiválozók az esőkabáttól a lazább tavaszias öltözeten keresztül eljutottak a fürdőruháig, mert szerencsére kora délutánra győzött Vivaldi Nyár tétele.

A fesztiválszervezők igyekeznek a szombati napot a fellépők tekintetében erőssé tenni, így az EFOTT-osok is megkapták a különböző stílusok húzó neveit.

Margaret Island az EFOTT Nagyszínpadán
Fotó: Csizmadia Attila

Az EFOTT T-Systems Nagyszínpad nyitó buliján kellemes, se nem túl hideg, és se nem túl meleg nyári idő fogadta azt az együttest, amely számomra pont az aktuális időjárásnak megfelelő stílust képviseli. A Margaret Island „Ph neutral”, elhallgatható, de engem lázba nem hozó koncertjére nagy számban érkezett – a főleg lányokból – álló közönség. Kövezzenek meg a rajongók, vessenek a mókusok a közé, de számomra a túlzottan biztonsági zene, és a frontember Lábas Viki színpadi jelenléte még egyszer sem győzött meg. Elfogadom, hogy nem én vagyok a célcsoport, és azok a Margaret Island rajongók nem osztják az én véleményemet, akik a korrekten leadott koncert során Vikivel együtt énekelték a rádióbarát refréneket.

Margaret Island az EFOTT Nagyszínpadán
Fotó: Csizmadia Attila

A Margitszigeti hangulatot Majka követte, akit lehet szeretni és nem szeretni, de az biztos, hogy „ott van” a színpadon. Ezen az estén is folyamatosan fenntartotta az intenzív kapcsolatát a közönséggel, és megfelelő mennyiségű show elememmel fűszerezve egy nagy bulit csapott, ami eredményképpen nem akarta elengedni a közönség.

Majka az EFOTT Nagyszínpadán
Fotó: Csizmadia Attila

A szervezők úgy döntöttek, hogy felpörgetik majd az átállást, és a jó hangulat közepette Majka ráadásra kapott lehetőséget. Szemlátomást Majkát megérintette a koncert hangulata, a feléje áradó rajongás, nehezen hagyta el a színpadot.

Majka az EFOTT Nagyszínpadán
Fotó: Csizmadia Attila

A 30 éves Tankcsapdára rendesen megtelt az EFOTT T-Systems Nagyszínpad előtti tér. Az lehet, hogy a rock rajongók egy része zavarban volt, mert a Tankkal párhuzamosan, másik két színpadon az Ivan & The Parazol és a Prosectura is nyúzta a gitárokat.

Tankcsapda az EFOTT Nagyszínpadán
Fotó: Csizmadia Attila

A fesztiválélet már csak ilyen, dönteni kell a nagy kínálatban, és sokan azt a Tancsapdát választották, amely nagy meglepetéssel nem szolgált, de nem is azt várják tőlük a rajongók.

Lukács László
Fotó: Csizmadia Attila

Lukács Laciék lendületes, energikus bulit nyomtak a jól ismert rock slágereket hangosan éneklő közönségüknek. A Tankcsapda 30 éves múltja leképeződött a közönség összetételében. Az EFOTT elsősorban egyetemi korosztályt hívatott megszólítani, de nagyon sokan voltak a harmincas, sőt negyvenes korosztályból is, ami az egész fesztiválra jellemző volt, mivel már közel sem csak a húsz év körüliekből áll a közönsége.

Sidlovics Gábor “Sidi”
Fotó: Csizmadia Attila

A közönség egy jó része nem is ment messzire a Tank után, mivel a szombat este headliner-e, a 90-es évek elején alakult Scooter (DE) következett. A rádióbarát pop-rock, a hip-hop, és a rock zúzás után jött a sok slágerrel, harminc millió eladott lemezzel rendelkező, az elektronikus zenét képviselő német formáció. Érdekes, hogy Magyarországon a rádiósok a Scootert a retro zenekar kategóriába rakják, miközben 1993 óta sok albumuk jelent meg, és a mai napig is aktívan adnak ki új számokat.

Scooter az EFOTT Nagyszínpadán
Fotó: Csizmadia Attila

A EFOTT T-Systems Nagyszínpadra jellemző volt, hogy szinte percre pontosan kezdődtek a bulik. A Scooter – feltehetőleg a megfelelő hatáskeltés kedvéért – megvárakoztatta a közönségét, amely – türelmetlenségét kifejezve – a Tank koncert előtt már bevált „mi a f..z van?”, nyomdafestéket mérsékelten tűrő szavakat skandálta. A közönség nem „tette át” németre a koncert megkezdését igénylő felhívását, de ha le is fordította valaki Baxxter-éknek a kifejező “költői” kérdés, az nem hatott meg a bandát, mert közel fél órával a kiírt kezdő időpont után indították el a bulit, amely az első pillanattól kezdve ütött.

EFOTT Nagyszínpad közönsége
Fotó: Csizmadia Attila

A több évtizednyi korosztályt felvonultató közönség végig együtt élt az ismert slágereket felvonultató és hatalmas energiát sugárzó frontemberrel, H.P. Baxxter-rel. Meglepő volt számomra, hogy a pop-rock zenei stílusok két „végét” képviselő, a Tankcsapda és a Scooter együttesek koncertjén több olyan nézőt láttam, akik mindkettőn lelkesen buliztak. Ez így van jól.

H.P. Baxxter
Fotó: Csizmadia Attila

Az európai elektronikus zenére nagy hatással bíró Scooter azt adta, amit valószínűleg a rajongók vártak, A Scooter tökéletesen működő show-t, slágereket, táncra késztető elektronikus zenét, és a bulit a hátán vivő igazi frontembert vonultatott fel.

Scooter az EFOTT Nagyszínpadán
Fotó: Csizmadia Attila

Az éjszakában még nem vonulhattak vissza a rockerek, mert az AWS a már szinte a hajnalba nyúló zajos koncertjével azokat sem hagyta nyugodni, akik esetleg már kezdtek volna megfáradni. Siklósi Örs szinte meghatódott azon a nagy rajongáson és ováción, amely az egész koncertjüket kísérte, ezért el is húzódott a buli, többször próbált elköszönni, de sokáig maradtak még a EFOTT Berentzen Színpadon.

AWS
Forrás: AWS web oldala

A zárónapi bulikkal folytatom az EFOTT beszámolómat.