Trafiktörvény és a fesztiválok - Socfest

Trafiktörvény és a fesztiválok

Olvasási idő: 3 perc

2013. július elsejével lép hatályba a Trafiktörvény néven elhíresült határozat, amelynek lényege, hogy dohánytermékeket csak és kizárólag a “Nemzeti Dohányboltok” árusíthatnak majd. Ez nem kérdés már, hanem tény. A másik tény pedig, hogy van három hazai fesztivál, akik idén egyszerre, június utolsó hetére szervezték az eseményüket. Vajon van összefüggés?!

Megszűnik, pontosabban átértékelődik a “leszaladok a kisboltba” egy doboz cigiért, hiszen idén nyáron már nem lesz minden sarki kisboltban cigaretta. A törvény szerint, 2000 főnként egy darab, kifejezetten dohányterméket árusító üzlet nyitható, ami a leírás alapján egy sötétített üvegű, zárt kisbolt, ahova csak a lázadók járhatnak titkos dolgaikat elintézni. De semmiképp sem a fesztiválokon már megszokott, világító, csillogó, szexi hostess lányt körülölelő dohánypult.

Mi lesz akkor a fesztiválokon? Több tízezer ember költözik oda egy hétre, persze nem hivatalosan, így kijelölt dohányboltjuk nem lehet. Ha a fix helyszínű fesztiválokra gondolunk, előfordulhat, hogy egy élelmes szervező beadja a pályázatot, de egy kieső helynek mennyi eséllyel adnák meg az engedélyt?

EFOTT, Hegyalja, Rockmaraton

Valamelyik közösségi oldalon láttam egy felvetést, miszerint ők hárman a Trafiktörvény miatt szervezik a bulijukat június végére. Mindenképp érdekes kérdés…

Elgondolkodtató, és ha igazán összeesküvés-elméletet szeretnék gyártani, még bele is fér a koncepcióba. Sőt, némileg alá is támasztja az elképzelést, hogy a Hegy’ és a Maraton korábbi időpontjain nincs a fesztiválhelyszínen egyéb program, és nyilván anyagilag is hoz némi bevételt a dohánypultok engedélyezése.

Ha jobban belemerülünk, már láthatjuk a hibát az elméletben, miszerint mindhárom időpont december 15-e, a törvény kihirdetésének dátuma előtt ismertté vált. Ezen kívül, ismerve az adott fesztiválok szervezését, hagyományait, tudjuk, hogy nem foglalnának ilyen nyíltan állást a dohányzásról, sokkal inkább véletlen egybeesésnek tűnik.

Természetesen megpróbáltuk megkeresni az érintett fesztiválokat, ám “lapzártánkig” csak az EFOTT válaszolt.

Helyreigazítás a Rockmaraton részéről

Sajnos a fesztivál nem kapta meg a kérdésünket, mi pedig nem kerestünk elég átfogóan a neten, így született némi félreértés, amit most korrigálnánk.

A trafik törvény tervezetét már több, mint egy évvel ezelőtt megalkották, a július elsejei bevezetést már a törvénytervezet tartalmazta, amit a kormánypárt nyújtott be, így valószerűtlen lett volna, hogy a parlament nem szavazza meg!

A Rockmaraton fesztivál tavaly december 10-én jelentette be az idei dátumát és teljesen nyíltan felvállalta, hogy kizárólag a trafik törvény miatt kénytelen előrehozni. Idén csak azért lehet Rockmaraton, mert Pécs városa 5 millió forinttal támogatja a rendezvényt, ha egy ennél nagyobb támogatást veszítenénk el, az ugyanúgy kizárna a rendezés lehetőségét. CSAK emiatt voltunk kénytelen előrehozni a rendezvényt júniusra, de jövőre biztosan visszatérünk a szokásos dátumunkhoz.

Ezúton is elnézést a hibáért.

Az EFOTT nyilatkozata

[…] hozzájárul a képlethez az is, hogy a házigazda egyetem, illetve az aktuális, befogadó helyszín illetékeseinek mikor alkalmas a fesztivál megrendezése. Idén Zánkán lesz az EFOTT – a fesztivál kérdőívét kitöltők, valamint a Facebook-os rajongók (nagyságrendileg összesen 20.000 szavazat) a Balaton-partot jelölték meg, amikor helyszínjavaslatot kértünk tőlük. Zánkának pedig ez az időpont (június 25-30.) volt a leginkább megfelelő, ezzel pályázott.

A trafiktörvény bizonyára átalakít sok mindent a magyar üzletek piacán, ám ez a változás önmagában kevés ahhoz, hogy egy 86 ezres látogatottságú és sok száz fős stábú rendezvényt mozgatni tudjon.

Ahogy olvasható, az EFOTT-nál a helyszín volt a mérvadó, de a törvényhez való hozzáállásuk is jól tükröződik. Látszik, hogy annak hatálybalépése és az időpontok egybeesése pusztán a véletlen műve.

Látható, hogy a két választ adó fesztivál egymástól ellentétes állásponton áll.

A dohányzás súlyosan károsítja a Te és a környezeted egészségét!