Egy hónap az Ozora Fesztiválig - Socfest

Egy hónap az Ozora Fesztiválig

Olvasási idő: 2 perc

Idén tizenkettedik alkalommal rendezik meg a magyar történelem valaha élt egyik legnagyobb hatalmú oligarchájának, Ozorai Pipónak a székhelyéül szolgáló Tolna megyei falu határában elterülő Dádpusztán a pszichedelikus trance műfaj egyik legnagyobb fesztiválját.

Az előzmények egészen a huszadik századig nyúlnak vissza. 1999. augusztus 11-én, a térségben a legtökéletesebben megtekinthető teljes napfogyatkozás alkalmából vették bérbe a területet annak tulajdonosától, a ritka természeti jelenségre szakosodott Solipse party szervezői.

Megtapasztalva az egyszeri és megismételhetetlen esemény egyedülálló hangulatát, a területet 1993 óta tulajdonló és azon gazdálkodó Zimányi Dániel úgy döntött, hogy birtokán rendszeres fesztivált fog létesíteni. A terv öt évvel később valósult meg, miután a goa zene lelkes magyar rajongói művészeti vezetőként csatlakozva a projekthez társultak Zimányival a nemes cél érdekében. Az első O.Z.O.R.A Fesztivált 2004-ben rendezték meg a hatalmas birtokon, majd az évek során az ott felelhető természetes anyagokból, hagyományos, környezettudatos technológiákkal, folyamatosan építették fel és alakították ki annak létesítményeit. Majd egy évtizedes együttműködést követően, pénzügyi viták miatt az eredeti szervezőgárda lecserélődött és megalakította saját fesztiválját. O.Z.O.R.A az évek során folyamatosan változott, nem csak a helyszín épült-szépült, hanem a fesztivál zenei, illetve egyéb off-programokat felölelő spektruma is egyre jobban kiszélesedett.

A közigazgatásilag a Fejér megyei Igarhoz tartozó Dádpusztán megrendezett fesztivál alig tíz év alatt a világ egyik legkedveltebb összejövetelévé vált a goa zene kedvelőinek körében. Az utóbbi években a rendezvényre kilátogató 30-40 ezer fő kilencven százalékát a külföldi látogatók adják. A területen kialakított létesítmények organikusan illeszkednek a tájba és az épületek állandó jelleggel a helyszínen maradnak. Ez a többi fesztiválhoz képest egyedülálló módon lehetővé teszi, hogy a terület ne egy egyhetes kirakodóvásár és vurstli jelleggel működjön, hanem az év többi napján is lehetőséget nyújtson a kikapcsolódásra, az elvonulásra és regenerálódásra. A fesztivál létesítményei ezáltal illeszkednek a legszervesebben ahhoz a filozófiához, amit az egyhetes zenés, táncos, törzsi jellegű találkozó magában hordoz. A négy elem állandó jelenléte, a természet és ember egységének üzenetét hordozza a dombtetőkön és a nádfedeles házak tetején felállított szélkerekekkel, az éjszakában szerte szét fellobbanó tábortüzekkel és a körülöttük táncoló tűzzsonglőrökkel, a dombokat áztató esővel és a földdel amit a táncoló közönség sárrá dagaszt és hordja magával a bőrére tapadva.

OZORA 2015 Lineup

Egyedülálló pszichedelikus zenei fesztivál jött tehát létre, melynek célja, hogy az ember évente egyszer pár nap erejéig közel kerülhessen a természethez és a többi emberhez. Az ozorianok célja, hogy ez idő alatt felfrissítsék tudatukat, kikapcsolják magukat a gondolatok és a gondok mantráiból és újra összekapcsolódjanak egymással és a természettel, a zene, a tánc, a mozgás, a meditáció és a relaxáció segítségével. A feszültségek levezetésére és a kikapcsolódásra tehát rengeteg lehetőség nyílik, miközben az ember káprázatos környezetben tapasztalhatja meg, mennyi mindent kaphatunk a természettől és hogyan használhatjuk fel annak kincseit saját boldogulásunkra, anélkül, hogy kifosztanánk azt. Jó lenne, ha az év minden napján ilyen tisztán, egyszerűen, boldogan és önfenntartó módon, egységben a természettel lehetne élni egy valódi közösségben, amelynek tagjai odafigyelnek egymásra. Arra, hogy ez lehetséges, maga az augusztus harmadikától kezdődő O.Z.O.R.A az élő bizonyíték.