Kardhal és vegán süti - a Gourmet gasztroshow-i - Socfest

Kardhal és vegán süti – a Gourmet gasztroshow-i

Olvasási idő: 4 perc

Az idei Gourmet fesztivál bérlet 7900 forintot kóstál, míg a napijegyek 3900 forintos áron szerezhetőek be. Minden belépőjegy tartalmaz egy Spiegelau borospoharat (amit nagyon ajánlott mindig magunkkal vinni, ugyanis csak abba töltik a megvásárolt nedűt), egy csésze Nespresso kávét (az első ötszáz vendég számára), Electrolux street food falatkát (türelem kell a sorhoz), kóstolót a Garamvári Brut pezsgőből, a BalatonBorból és a Fuxli borból, Jamie Oliver magazint, és természetesen a gasztroszínpad előadásait, ahol kóstolóhoz is juthatunk (ha elég feltűnően jelentkezünk).

A gasztroszínpad műsora a következőképpen alakul az idei évben.

Május 13. péntek

16.00  – A Nosalty bemutatja: Desszertvadon

Rögtön édességekkel indul a fesztivál. A színpadról Kárai Dávid, az ÍzHUSZÁR, a Nosalty lapigazgatója mutat be pár desszertkülönlegességet. Dávid 2015-ben jelentette meg az 50 édesség, amit el kell készítened című könyvét, így biztosan remek desszerteket kóstolhatunk.

50_edesseg

17.00 Steamboo: Szabó Győző gőzön főz

A színész ezúttal nem teátrális mozdulataival vagy mimikájával villog a színpadon, hanem a Belvárosi Piacon megnyitott étkezdéjéből, a Steamboo menüsorából készít el pár kóstolónyi adagot.

18.00 – Boutiq’Bar: Az ásító koktélinas

Mi a titka a jó koktélnak és mit jelent az inas? Mitől lesz jó egy bartender és mi az a “saline solution”? Többek között ezekre a kérdésekre kaphatunk választ a nívós étterem tolmácsolásában.

19.00 – Tanti: Jót enni nem luxus

Az étterem 2014-ben nyitott és máris egy Michelin csillaggal büszkélkedhet, ami jórészt a séfnek, Heiszler Olivérnek köszönhető, aki a modern és régi konyhai eljárásokat ötvözi. A bemutatón ausztrál Black Angus marhából készít short rib-et, azaz oldalast, amelyet egy különleges reteklevessel tálal. A leves elkészítése során Olivér a savanyítás alapfogásai mellett a tejsavas erjesztés, vagyis a fermentálás titkaiba is beavatja a nézőket, a végén pedig nem hiányozhat a közös kóstolás sem.

12920311_2009177235973574_8184216179368253969_n

Bárány zellerrel és almával a Tanti konyhájából

Május 14. szombat

13.00 – BBC GoodFood Magazin: Bernáth József szörnyen jó karalábéfőzeléke

A séfet sokan igen szigorúnak gondolják, mióta zsűriként megszorongatta a versenyzők idegeit. Ezúttal kis segítőivel, vagyis gyerekekkel gyerekeknek főz, így garantáltan nem lesz marcona.

14.00 – Bocuse d’Or: a magyar csapat élménybeszámolója

A világszínvonalú szakácsversenyt nem sokkal a Gourmet Fesztivál előtt rendezik meg. Széll Tamás, az Onyx étterem séfje képviselte Magyarországot idén, az ő beszámolóját hallgathatjuk meg ebben a közel egy órában.

15.00 – Terroir Club: Mi a “terroir” és miért kell hozzá biogazdálkodás?

Kóstolóval egybekötött borvalóságshow Kató András nemzetközi borakadémikussal, az idén 10 éves Terroir Club alapítójával.

16.00 – Pizzasütés otthon? IGEN!

A pizzakészítésnek két fontos eleme van: a jól kiválasztott feltét és a tökéletes pizzatészta. Előbbit könnyű beszerezni, de a megfelelő receptet már annál nehezebb. Most megtudhatjuk, hogyan készíthetünk egy alapfelszereltségű konyhában mi is tökéletes nápolyi pizzát.

17.00 – Az Electrolux bemutatja: Fördős Zé és Jancs Jani brutális fogásai

Fördős Zét is legtöbben a blogjából és persze a Bernáth Józseffel közös műsorban ismerhette meg a nagyközönség, így aki ismeri, tudja, hogy elkötelezett híve a street foodnak. A bemutató során még annak is kivilágosodik, mi is az a rejtélyes street food, akinek eddig halvány gőze se volt róla. Ha szerencséje van, még az ízlelőbimbóival is megtapasztalhatja.

almas_palacsinta

Fördős Zé almás-fahéjas palacsintája Forrás: streetkitchen.blog.hu

18.00 – Dwa bratanki: Mateusz Wichrowski és Pohner Ádám

Az előadás, amelynek a címét borítékoltan senki sem fogja megjegyezni, ám a lengyel és a magyar szakács gondoskodik róla, hogy mégis emlékezetessé váljanak egy tradicionális lengyel étel elkészítése után.

19.00 – Platán: Pesti vidéken

Pesti István séf, aki nevével ellentétben már nem pesti, ugyanis a tatai Platán Étterembe tette át székhelyét, egy vaddisznós fogást készít el, melyben Ázsia ízei is visszaköszönnek.

Május 15. vasárnap

13.00 – Naspolya Nassolda: Egészséges reggeli

Az első nyers-vegán cukrászda munkatársai mutatják be nekünk elképzeléseiket az egészséges reggeliről.

12931054_1702011476720270_9146947927030349393_n

Rózsavizes torta a Naspolya Nassoldától Forrás: facebook.com/naspolyanassolda

14.00 – Ázsiai ízek Chingtől, a FoodNetwork sztárséfjétől

A külföldi csatorna szakácsa és étteremtulajdonos először látogat el hazánkba, hogy megmutassa kedvencét, és elárulja, hogyan tudunk mi is virítani otthon egy ilyen fogással.

15.00 – Egészséges finomságok a Nők Lapja szerzőjével, Vrábel Krisztával

Vrábel Krisztina olyan almás pitét fog rittyenteni, amire a nagyi biztosan nem ismerne rá, se formában, se ízben, ugyanis a cukrot és a fehérlisztet mással fogja helyettesíteni.

16.00 – Közös szenvedély: Az ÉdességLabor és a Kézműves Cukrászat bemutatója

Lesz itt kémia (desszerten keresztül a kémhatás színekre gyakorolt hatását mutatják be) a remek francia édességek elkészítése közben.

17.00 – Costes: Dupla vagy semmi

A két Costes séfje – Costes: Palágyi Eszter, Downtown: a Michel Rocha Vieira helyébe lépett szintén portugál Tiago Sabarigo – az éttermek egy-egy emblematikus ételét készítik el.

18.00 – Tigris a városban: Berényi András és az Urban Tiger

A street food világába kalandozunk el újfent, ezúttal azonban az ázsiai ízvilág köszön vissza a kézben vihető fogásból.

19.00 – Vörös Homár: Tengeri óriás tányérra szabva

Alkonyat fele igen látványos “produkcióval” zár a gasztroszínpad; Szabó Péter, a Vörös Homár egyik tulaja egy termetes kardhalat bont és filéz a színpadon. Természetesen nem marad csakúgy az asztalon, hanem el is készíti a hal legjobb részeit a vendégeknek, miközben pár tippel is ellátja a közönséget.