Ha november, akkor Héttorony Fesztivál! - Socfest

Ha november, akkor Héttorony Fesztivál!

Olvasási idő: 3 perc

2016. november 4. és 20. között rendezik meg a Héttorony Fesztivált, amely toronymagasan a legjobb világ- és népzenéket viszi el Makovecz Imre tereibe. A programsorozat 11 helyszínen várja az érdeklődőket, a hazai helyszínek mellett Erdélyt, Délvidéket, Szlovéniát is bejárva, majd Makovecz Imre születésnapján egy ünnepi koncerttel zárul.

A Makovecz Imre születésnapjához kötődő fesztivál idén is a Mester épületei és szellemi hagyatéka köré szerveződve vonultat fel olyan hazai népzenei és világzenei csúcsteljesítményeket, amelyek a Kárpát-medence népi műveltségét, kollektív emlékezetét és kreativitását hivatottak szolgálni. A fellépők között olyan művészek szerepelnek, mint Lajkó Félix, Herczku Ágnes, Szalóki Ágnes, Szokolay Dongó Balázs, Dresch Mihály, az Első Pesti Rackák (alias Ferenczi György és a Rackjam), a Makám, a Muzsikás együttes, a Vujicsics zenekar, a Góbé, a Cimbaliband.

 

 

A fesztivál küldetése, hogy a hazai népzene és világzene kiemelkedő művészei a szomszédos országok magyarságához is eljussanak, valamint a zene és építészet szerves kapcsolatára irányítsák a figyelmet. A már megszokott módon több helyszínre utazó fesztivál idén is nyit a szomszédos országok magyarsága felé, így több határon túli állomás is szerepel a fesztivál programjában. A nagy műgonddal összeválogatott koncertek mellett pedig Makovecz életművét és annak hatásait bemutató kiállítások, vetítések, valamint szakmai beszélgetések is várják a közönséget.

 

01_hettoronyfesztival_cimbaliband

 

A nyitónapon Budakalászon egy zenés-táncos előadás kerül színpadra a magyarországi németek és a bukovinai székelyek emlékezetére. A szlovéniai Lendván a magyar világzene fenegyerekei, a Cimbaliband és az Első Pesti Rackák várják az érdeklődőket, Sárospatakon pedig a Makovecz-grafikák ezúttal az épület falaira kerülnek fényfestészet formájában, és emellé bort kóstolgatva jazzt hallgathatnak a látogatók.

 

02_hettornyfesztival_lajkofelix

 

Kakasdon Török Tilla és zenekara, valamint Szlama László különleges közös produkciójától zeng majd a faluház, a Vidák família ősi motívumait kísérve; Kolozsvárott pedig az énekhangé lesz a főszerep: a Szabó Dénes vezette Pro Musica Leánykar mellett a szerbiai ikerpár, a Braca Teofilovici koncertje szól a híres Törökvágási Református Templomban. A százhalombattai állomáson összegyűlnek a magyar folk legjobb énekesnői, és a lányok dicséretét a két kultikus zenei társulás, az Etnofon és Lajkó Félix zenekara irányításával dalolják el a Szent István Templom impozáns terében.

 

03_hettoronyfesztival_muzsikas_foto_porneczybalint

 

Új helyszínekként a Héttorony Fesztivál Zalaegerszegen és a vajdasági Topolyán is birtokba veszi a helyi épületeket. A makói Hagymaházban Dresch Misi vonós triója után a Muzsikás Együttes igazán különleges zenei élményre invitálja az érdeklődőket, Alexander Balanescuval, a világhírű hegedűssel együtt.

 

04_hettornyfesztival_makam

 

A két utolsó budapesti megálló igazi csemegét nyújt a fővárosiaknak: a Fonóban megrendezésre kerülő egész napos konferenciát este a Makám lemezbemutató koncertje zárja; a Vigadóban megrendezésre kerülő gálaműsoron pedig a két Szokolay Balázs Makovecz Imre és Bartók Béla tiszteletére készült műsorával zárul idén a fesztivál.

A részletes programlista itt található.