The Jacksons és Peet Project a Jazzpikniken – funky piknik Paloznakon - Socfest

The Jacksons és Peet Project a Jazzpikniken – funky piknik Paloznakon

Olvasási idő: 4 perc

A 8. Paloznaki Jazzpiknik első napjáról a Peet Project és The Jacksons koncerteket idézem meg, amelyen hasonló stílust képviselt a két eltérő generációjú együttes.

The Jacksons koncert előtt a Paloznaki Jazzpikniken
Fotó: Kovács JuJu

Az első nap rendesen bekezdett a Jazzpiknik a Nagyszínpados fellépőkkel. Háromnegyed hétkor, szinte percre pontosan csapott a hegedű húrjai közé Ferencz Péter és csapata, a Peet Project. Mondhatnánk, hogy hálátlan szerep fesztivált indítani egy olyan forró csütörtöki napon a Balatonnál, amikor még folyamatosan érkeznek a látogatók, és akik – jól láthatóan – aznap elsősorban Michael Jacksonra jöttek megemlékezni.

Peet Project
Fotó: Csizmadia Attila

Ferencz „Peet” Péter – igazi frontemberként – percek alatt megnyerte magának és csapatának a közönséget. Egyre többen gyűltek össze a Nagyszínpad előtt és a harmadik, negyedik Peet Project dal környékén már sokan táncra is perdültek a 70-es éveket idéző soul-os, funky-s smooth jazz vérpezsdítő ritmusaira. Voltak jócskán külföldi nézők is, és ha Peet nem szólt volna magyarul a közönséghez, akkor biztos azt gondolták volna, hogy a még főleg 30 év alattiakból álló banda a tengerentúlról érkezett. A Peet Project a legmagasabb színvonalon műveli a smooth jazz műfaját úgy, hogy az angol nyelvű dalaik egyszerre igényesek és szórakoztatóak. A Peet Projectnek jutott az a nehéz és szívszorító feladat – amitől nyilván nagyon szívesen eltekintettek volna – hogy új Jazzpiknik himnuszt írjanak, mivel az előzőt Fábián Juli énekelte…  A On My Way című új himnusz mind zenéjében, mind szövegében tökéletesen visszaadja a Paloznaki Jazzpiknik hangulatát, aminek ékes bizonyítéka volt az, hogy a közönség nagy része énekelte a refrént és táncolt az új dalra.

Ferencz “Peet” Péter
Fotó: Kovács JuJu

Ferencz „Peet”  Péterrel hosszabb interjút olvashattok az oldalunkon, amelyet Paloznakon, közvetlenül a koncert előtt készítettem.

A Peet Project felforrósította a hangulatot, miközben a Homola Pincészet Nagyszínpad területe és környéke lassan megtelt. Özönlöttek a Michael Jackson relikviákat, pólókat hordozó koncertlátogatók, és egyre szaporodtak a Michael Jackson „szerelésben” érkező imitátorok, akik nem tudtak egyet sem lépni úgy, hogy ne kérjék meg őket közös fotózásra a rajongók. A Michael Jackson bátyjaiból álló The Jacksons az idei turnéját annak szentelte, hogy a 10 éve elhunyt testvérükről emlékezzenek meg. A színpad legelejét már a 17 órás nyitáskor elfoglalták a legnagyobb Michael Jackson hívők, a színpad előtti kordon megtelelt a pop királyának színes fotóival. Jó volt látni, hogy a megemlékező koncerten minden korosztály képviseltette magát, számos olyan rajongó érkezett, akik alig múltak el 10 évesek, tehát nem is éltek még Michael Jackson-nal egy időben. Közhelyszerűen hangzik, de ezen a koncerten is igazolódott, hogy a pop-rock meghatározó művészei halhatatlanok maradnak a közönség számára.

Michael Jackson és The Jacksons rajongók a Paloznaki Jazzpikniken
Fotó: Kovács JuJu

Sötétedésre már szinte tele volt a Homola Pincészet Nagyszínpad területe, és a tömeg hangosan kántálta Michael Jackson nevét. A sötét színpadon videók jelentek meg a Jackson történelmet idézve, természetesen elsősorban The Jackson 5 felvételekkel. Volt mit idézni, hisz a The Jackson 5 tavaly ünnepelhette 50 éves megalakulását. A közönség hangos sikításba kezdett, mintha maga a pop királya tért volna vissza.

Peggy Wolf
Fotó: Kovács JuJu

Elképesztő volt a hangulat úgy, hogy a koncert még el sem kezdődött. Ahogy a Jackson testvérek, Jackie, Tito, Jermaine és Marlone kijöttek a színpadra, megálltak négyen egymás mellett, majd belekezdtek a táncba, zenélésbe és énekbe, hatalmas energiát sugároztak. A körülbelül másfélórás programot egy 7-8 perces videoblokk szakította meg, amely a Jackson családról szólt.

Jermaine Jackson
Fotó: Kovács JuJu

Megkaptuk a legfontosabb slágereket, a közönséggel – főleg a koncert második felében – folyamatos volt a kommunikációjuk. Nagyon megható volt, amikor a Wanna Be Startin Something dalt adták elő, és egy blokkban megkaptuk a négy legnagyobb The Jackson 5 slágert, melyekkel meghatározóan hatott és hat a mai napig is a popzenére: az ABC, az I’ll Be There, az I Want You Back, és a The Love You Save. Fantasztikus volt az, ahogy a bemutatkozás résznél lenyomták a szólókat.

Jackie Jackson
Fotó: Kovács JuJu

Jó volt látni, hogy a Jackson testvérek 51 év után is élvezik a zenélést, professzionálisan állnak a fellépéshez, szeretik a koncertezést, és jólesően fogadják a közönség rajongását. A The Jacksons az nap egy ráadás adott, ami várható volt, hiszen fesztivál programmal jöttek, nem pedig egész estés koncertprogrammal.

Darvai Károly
Fotó: Kovács JuJu

A sok Michael Jackson és The Jacksons hívő nehezen hagyta ott a színpad előtti területet, még sokáig fotóztak és beszélgettek egymással, gyűjtötték az emlékeket a felejthetetlen estéről.

A kiemelt fotót Kovács JuJu készítette.