Cipőtől búcsúztak: Sziget -1 - Socfest

Cipőtől búcsúztak: Sziget -1

Olvasási idő: 3 perc

elsoGerendás Péter, Sipos F. Tamás és az Omega néhány tagja mellett ByAlex, a Compact Disco és Pélyi Barna lába is érinthette a Világzenei Nagyszínpadot a nemrég elhunyt Republic-frontember, Cipő emlékére megrendezett gigantikus, négy órás koncerten a Sziget mínusz egyedik napján. A nosztalgiázás mellett még némi terepszemlére is jutott időnk: a szervezők sosem tapasztalt mesehangulatot teremtettek a fesztivál-államban.

A sokat reklámozott Fesztiválköztársaság remekül festett a valóságban. Jó volt hosszú idő után újra hallani a vígan masírozó tömeg lábdobogását a sokat megélt K híd deszkáin. A színes zászlók rengeteg nyelven üdvözölték a vendégeket. A bejáratnál a kétméteres, több színben játszó Budapest felirat mellett fotózkodtak az emberek. A babzsákfotelekkel, lampionokkal teletűzdelt romkocsma-negyedben pedig kedvenc szórakozóhelyeinket, a Szimpla kertet, a Fogasházat vagy az Iskolát lehetett felfedezni. A nemrég még az Akvárium mellett álló óriáskerék a fényben úszó nagyszínpaddal és az alatta tomboló tömeggel szintén igazi telitalálat volt. A Hajógyári-sziget végében valóban kialakították a sokat emlegetett strandot, méghozzá meglepő módon a Dunában is lehetett fürdeni egy kordonnal leválasztott partközeli részen. Bár a pálmafák, a nyugágyak és a homokos part árasztott magából némi hamisságot, a számos új Sziget-elem nagyon üdítően hatott.

masodik

A Homokmégyi Általános Iskola első osztályosainak fellépése után végre színpadra állt a Republic, Keresztes Ildikó és néhány Omega-tag kíséretében. Ők az Erdő közepében járok című számot játszották, majd ByAlex elénekelt egy kevésbé ismert Cipő-szerzeményt, Még, kedvesem, még címmel. Az Eurovíziós Dalfesztivál sokat kritizált idei győztese ugyanabba a kisvárdai gimnáziumba járt, mint az elhunyt Bódi László (Cipő). Megjelenése így érthetővé vált számomra, ám a dalválasztást furának, már-már viccesnek éreztem.

Az idén ötödik születésnapját ünneplő Compact Disco a Megyek a sorban feldolgozásával állt elő. Az inkább elektronikus vonalon mozgó banda egyik zenefelelőse, Bergi gyerekkora óta Republic rajongó, így a műfajok különbözősége nem okozott problémát.

harmadikAz újak mellett régi arcok is megjelentek: Gerendás Péter és Jávori Fegya a Ha még egyszer láthatnám című művel lépett fel, utóbbi zenész egy alkalommal élőben is előadta Cipővel ezt a dalt. Ezután következett a Nagy kő zuhan Müller Péter Sziámi, majd a Repül a bálna az Első Emelet tolmácsolásában. Hallhattuk még Bródy Jánost, a Bikinit , Charlie-t, Fenyő Mikit, Halász Juditot, Koncz Zsuzsát, Nagy Ferót és a Pál Utcai Fiúkat is.

Sipos F. Tamás lesz a legendás zenekar új énekese, ő a 16 tonna nevű slágert (a Johnny Cash feldogozást) adta elő. Tóth Zoltán gitáros Cipővel értett egyet,  miszerint a Republic nem folytatódhat, ha egyikük már nincs jelen. Így ő 23 év után inkább a kiválás mellett döntött, egyedül, egykori bandatagjai nélkül állt színpadra.

Számomra kiderült, a Republic szövegei egyszerű, érthető és vicces formában ugyan, de társadalomkritikát is tartalmaznak. Bár a koncert második felét meghatározó romantikus számok mai füllel kevésbé élvezhetőek, a 90-es évek rajongóit kétségkívül magával ragadta, az akkori kor ízlésének abszolút megfelelt. Számomra  most vált nyilvnánvalóvá, hogy a gyakran középszerű popzenekarnak titulált Republic igenis maradandó értéket hozott létre a magyar könnyűzenei életben.

Az 1991-ben alakult öttagú együttes 37 lemezt adott ki, és kétszer vitte el az Arany Zsiráfot. 2009-ben Fonogram-díjjal, 2010-pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével is kitüntették. Karizmatikus frontemberük, Bódi László (Cipő) 2013 márciusában hunyt el szívbetegség következtében, 47 évesen.