Sziget gyors értékelés – Fesztivál sajtótájékoztató másnap - Socfest

Sziget gyors értékelés – Fesztivál sajtótájékoztató másnap

Olvasási idő: 5 perc

Kádár Tamás főszervező, cégvezető és Benis Dániel műszaki vezető az idei Sziget végét követő első nap délutánján gyors értékelést tartottak a sajtó képviselői számára a Fesztivál eredményeiről, tapasztalatairól, a rekultivációról és a nagy drogfogásról.

Kádár Tamás
Fotó: Csizmadia Attila

Kádár Tamás főszervező, cégvezető:

Sikeres Sziget

Elmondhatjuk, hogy nagyon sikeres Sziget Fesztivált zártunk, főleg hogyha visszaemlékezünk az utolsó estére. Európa-szerte híre megy azoknak a koncerteknek, amelyek utolsó napon egymást követték a Nagyszínpadon. A Twenty One Pilots és a Foo Fighters is egészen elképesztő és emlékezetes show-t adott az idei Sziget Fesztiválon.

Idén kevesebb, de 500.000 fő feletti látogató

A látogató szám a tavaly évhez képest valamelyest visszaesett. Az egy hét alatt 529.000 fő lépett be a Sziget Fesztivál területére, ez a tavalyi 565.000 főhöz képest kisebb visszaesést jelent. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy bár az eladott napijegyek száma nagyon jól alakult – ami a Nagyszínpad nagyon erős felhozatalának volt köszönhető -, de bérletből valamivel kevesebbet adtunk el. Főleg a hosszú, 5-7 napos bérleteknél jelentkezett az a visszaesés. Ezáltal – ha minimálisan is – de csökkent az összes látogatói száma. Ez azt is előre vetíti, hogy a Sziget Fesztivál idei gazdasági eredménye valamivel szerényebb lesz. Az már látszik, hogy pozitívan fogjuk zárni, de kisebb lesz a Fesztivál és a cég eredményessége, mint amilyen a tavalyi évben volt, de ez még hosszas számítás és pénzügyi elszámolás után fog pontosan kiderülni. Az fellépőkre elköltött büdzsé mértéke alapján már tudható, hogy kisebb lesz a pénzügyi szaldó.

Ed Sheeran
Forrás: Sziget Festival Official 2019
Fotó: Mudra László

Megéri a zaj

Ennek ellenére azt mondom, hogy egy nagyon jó és sikeres Sziget Fesztivált zártunk, komolyabb atrocitás vagy személyi sérülés nélkül. Ez nagyon fontos nekünk. Ezúttal is szeretnék a környéken lakók türelmét megköszönni, azt, hogy megint kibírták a Fesztivált. A hangkibocsátásunkkal foglalkozott a sajtó, ezt a 3. kerületi önkormányzat hatósági eljárás keretében vizsgálja. Mi úgy ítéltük meg, hogy nem volt a Sziget hangosabb, mint a megelőző években, de ha lezajlik a vizsgálat, akkor ebben a kérdésben többet fogunk tudni. Mindent elkövetünk azért, hogy minél halkabbak legyünk, és ennek érdekében az eszközeinket nagyban fejlesztettük. Merem állítani, hogy bőven megéri ez az egy heti nem túl nagy zaj ahhoz képest, hogy Budapest 100.000 turistát fogadott egy héten keresztül, ugyanis 100.000-en érkeztek külföldről a Fesztiválra. Legtöbbjük nem csak egy napra jött. Azt gondolom, hogy továbbra is Magyarország legnagyobb turisztika eseményét rendeztük meg az egy hétben, és erre büszkék lehetünk a környéken lakókkal és Budapest valamennyi polgáraival együtt.

Különleges utolsó nap

Amellett, hogy csökkent a látogatói szám, közben teltházas nappal – az Ed Sheeran koncerttel- nyitott a Sziget. Az utolsó napon is erre számítottunk, de az időjárási előrejelzések miatt nem sikerült elérni a teltházat, amihez képest körülbelül 10.000-rel voltak kevesebb, tehát 85.000 körül voltak a Szigeten az utolsó napon. Aki viszont ott volt, az tudja, hogy ez nap a Sziget történetében nagyon különleges volt, fantasztikus élmény volt azoknak, aki ezt a délutánt, estét végig élvezhették.

Foo Fighters
Forrás: Sziget Festival Official 2019
Fotó: Mudra László

Tervek a K-híddal

Emlegetik a sajtóban azt, hogy a K-híd felújítása esedékes, de mi erről még nem sokat tudunk. Annyi információnk van, hogy a K-híd felújítására már három éve van egy terv. A híd fővárosi tulajdonban van. A Budapest Közút és a BKK rendelkezik ezzel a tervvel, ami 3 éve az asztalon van, de még nem került sor a felújításra. Azt tudjuk, hogy ez a felújítása terv számol mind a két Hajógyári-sziget rendezvényünkkel, tehát a Gyerek Szigettel is. Meg lehet úgy csinálni a felújítását, hogy mind a két rendezvényünk tudja használni.

Nagy droggfogás

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy drogdílerek lebuktatásában és a elfogásában sikerült közreműködnünk.. A mi biztonsági szolgálatunk leplezte le a dílereket és adta át a rendőrségnek. A rendőrség gyorsan nyomozott és elképesztő mennyiségű drogot találtak az elfogott embereknél. Egyébként nem a Fesztivál területén, hanem egy autóban volt a drog. Örülünk, hogy a biztonsági szolgálatunk ilyen gyors és hatékony volt ebben az ügyben.

Benis Dániel műszaki vezető:

Több száz fős csapat figyeli folyamatosan azt, hogy kiszűrjék annak lehetőségét, hogy drog jusson be a Szigetre. Azt nyilván nem áruljuk el azt, hogy hol és hogyan tesszük. Mindenkit figyelünk, a műszaki személyzetet, az építőket is, de legfőképpen a vendégeket, és nem csak a sziget ideje alatt, hanem bőven a Szigetet megelőzően is.

Benis Dániel És Kádár Tamás
Fotó: Csizmadia Attila

Levonulás és rekultiváció

A nagyobb eszközök, színpadok, sátrak elszállítása 1-2 hét alatt történik meg. A füvesítés időjárás függő, egy-két hetet vehet igénybe az, hogy a terület eredeti állapotba kerüljön vissza.

A rekultiváció mélyszántással és füvesítéssel, a parti funkció visszaállításával fog megtörténni. A Fővárosi Önkormányzattal és a Főkerttel közösen végezzük a rekultivációt. Azt gondolom, hogy szeptember eleje a cél ahhoz, hogy – még nem füves – de teljesen kitakarított legyen a Hajógyári-sziget. Az idei évben először az óbudai lakókkal, az idejáró kutyás vendégekkel közösen dolgozunk ezen, mert a tőlük érkezett észrevételeket igyekszünk figyelembe venni a helyreállító munkánkban.

A rekultivációhoz tartozik az is – ahogy már erről a sajtó korábban be is számolt -, hogy a fesztiválon keletkezett szemétből komposzt készül, és most fogjuk meglátni azt, hogy ez hogyan sikerült. A rekultiváció során a komposzt felhasználásra fog kerülni.

Sziget Fesztivál
Forrás: Sziget Festival Official 2019

Teltházas kijutás

A teltházas nap során panasz volt a kijutással kapcsoltban, ezen igyekszünk dolgozni. A Hajógyári-szigetet pont azért szeretjük, mert biztonsági és őrzési szempontból nagyon jó az elhelyezkedése. Nyilván ami az előnye az a hátránya is, de jelentős változtatást nem tervezünk. Vannak olyan apró részletek, amelyekkel az utolsó napon már lehetett találkozni a kijutás és a tájékoztatás tekintetében.  A híd állapota nem okozott olyan problémát, mint ami megjelent a híradásokban. Azt gondoljuk, hogy a Szigetet az eső ellenére is biztonságban és jó hangulatban lehetett elhagyni az utolsó este. Az óbudai közlekedés tekintetében viszont – a rendőrséggel és az önkormányzattal együttműködve – tervezünk változást. Elsősorban az autós közlekedés és parkolás kapcsán.