A Színházi Találkozó, ahol négy ország játéka egyesül

Olvasási idő: 2 perc

,,A darabban az egész világ színházzá változik, az emberek pedig színészekké. Dinamikus zene, színes és ötletes jelmezek, maszkok, jelenetek varázsolják el a nézőket égig érő cipőkben (…). A váci V4 fesztivál nemcsak zenei programokkal várja a nagyérdeműt, több színházi darabbal szórakoztatja majd a közönséget.

A fesztivál első napján (július 5.) a Színház sátorban a csehországi Sabina Krátká: Sírj bébi, sírj! című előadást láthatjuk. Egy vígjáték öt nőről, akik megpróbálnak rájönni a boldogság titkára egy életvezetési tanácsadáson. Meg akarják tudni, hogyan változtassák meg az életüket, de kérdéses, hogy lehetséges-e, hogy valaki más megtanítsa nekünk, hogyan éljünk és hogyan legyünk boldogok.

Az esti hangulatot az utcaszínház szolgáltatja, ahol az ukrán Voskresinnia Színház előadása kerül ,,színpadra”  Álmok címmel. Az utcai színház műfaja lehetővé teszi, hogy különböző elemeket ötvözzenek tűzzel, vízzel, nagy mechanikai tárgyakkal és színpadi golyókkal. Az előadásban olyan médiát és lézeres eszközöket használnak, amelyek javítják Taras Shevchenko érzelmes verseit.

Pénteken lengyel előadásban láthatjuk a  Hamlet esettanulmányt, amelynek célja a Shakespeare-i kortárs szemlélet kialakítása Wyspiański és Grotowski szövegein keresztül. A darab megpróbál választ adni arra a kérdésre, hogy ki is Hamlet a mai világban? Az előadás lengyelül kerül bemutatásra, magyar nyelvű felirattal és szinkrontolmácsolással. Este a Vonat Lembergből című ukrán darabot mutatják be Utcaszínházi előadásban. A darab két nosztalgiázó idős emberről szól, akik felelevenítik régi kalandjaikat. Az előadásban a vonat visz el minket a múltba, ahol megismerhetjük ezeket az eseményeket. A nézőket az akkori élőzene és fényes színjátékok fogják elvarázsolni, így valóban olyan érzés lesz, mintha mi is részesei lennénk a történéseknek.

Szombaton az I’m pro sorozat: Black&White előadását tekinthetjük meg. A darabban vezető szerepet kap a képiség és a vizuális megközelítés. A megfogalmazási mód nem korlátozódik kizárólagosan a mozgás nyelvére, egyfajta összevonásra törekszik a különböző előadóművészeti ágazatok között. Mivel ezt is az Utcaszínház keretein belül láthatjuk, még közelibb élményt okoz. 22:15-kor ugyancsak az utcán tekinthetjük meg a Találkozás Prosperoval című darabot. Az előadás 4 shakespeare-i drámát foglal magában: Rómeó és Júlia történetét és a Szentivánéji álom, a Hamlet és A vihar című drámákat. ,,A darabban az egész világ színházzá változik, az emberek pedig színészekké. Dinamikus zene, színes és ötletes jelmezek, maszkok, jelenetek varázsolják el a nézőket égig érő cipőkben, melyek mind a comedia dell’ arte műfaji sajátosságaira utalnak. Az ukrán előadás hol költői, hol komikus és olykor drámai szituációk kavalkádjába kalauzol el, ahogy azt Shakespeare is tette 400 évvel ezelőtt.”

A fesztivál zárónapján (július 8.) sem maradunk darabok nélkül. Délután a Klasszik Lasszó című előadást láthatjuk, amelyet hét fellépő tár elénk. Egy westerntörténetbe ágyazva keresnek válaszokat arra, hogy mi történik velünk, és miért. A VéNégy Színházi Találkozó pedig a Négy ország közös előadásával és záró ünnepséggel ér véget hivatalosan a Színházi sátorban. Azonban még 22:15-kor az Utcaszínház keretein belül a Cseresznyéskert című ukrán darab szórakoztatja a nézőket.

Mindezek előtt június 29-én 19 órakor kezdődik az ünnepélyes megnyitó és nyitóelőadás a Fővárosi Nagycirkuszban Közép-európai cirkuszművészeti kavalkád címmel.

Egy előadásra szóló jegy elővételben 2500 Ft, míg helyszínen 3500 Ft.

A színház jegy mellé ajándék belépő jár a Duna-parti programokra. Az ajándék belépő csak az előadás megtekintése után vehető át és bármelyik, az előadást követő koncertre kérhető.

A koncertekről és zenei programokról előző cikkünkben, IDE kattintva olvashattok.