Pár hasznos tanács a Belgiumba látogatóknak - Socfest

Pár hasznos tanács a Belgiumba látogatóknak

Olvasási idő: 3 perc

Belgium nem csak Brüsszelnek az Európai Unió fővárosának köszönheti Európában betöltött központi szerepét, hanem kedvező földrajzi elhelyezkedése révén könnyedén megközelíthetőek a szomszédos országok nagyvárosai is. Ha Belgiumot választjuk következő úti célunknak, jó ha tisztában vagyunk pár alap információval. Ebben nyújtunk most egy kis segítséget.

Az országnak több hivatalos nyelve is van, amelyeknek használata területileg is megoszlik. Brüsszelben alapvetően franciául beszélnek, de sokan értik az angolt is. A vallon részen szintén a franciát használják, ám ott már kevesebben tudnak angolul. Ezzel szemben a flamand oldalon a holland nyelv dominál, viszont mindenki beszéli az angolt, még az idősebb korosztály is. Németország mellett egy kis területen (az országnak körülbelül 5%-án) a német a domináns nyelv. Tehát bármilyen idegen nyelvtudás birtokában elindulhatunk, biztosan találunk valakit, aki megért minket. A fiatalok körében az sem meglepő, ha egyszerre 4-5 nyelven beszélnek. A belgák alapvetően zárkózottabbak, ugyanakkor segítőkészek is. Ha tanácstalanok vagyunk, nyugodtan odamehetünk valakihez érdeklődni, mindig kedvesen útba igazítanak minket.

A belga csoki világhírűMa már, a fapados repülőjáratok és hostelek világában, igazán olcsón megúszhatunk egy hetes nyaralást. A Ryanair társasággal szeptember végén, október elején akár 3-4 euróból is kijöhet a retúrjegyünk, ebben az esetben azonban csak egy darab 8 kilós kézipoggyászt vihetünk, úgyhogy érdemes a helytakarékos pakolás művészetét elsajátítani. Ha megérkeztünk az országba, sajnos már kicsit mélyebben a pénztárcánkba kell nyúlnunk… Ha szeretnénk spórolni például az étkezésen, érdemes a nagy bevásárlóközpontokban feltankolnunk a hétre, mivel ott hasonló áron vásárolhatunk, mint az itthoni üzletekben. Szomorú tény, hogy az országon belüli utazás sem olcsó a vonatjegyek tekintetében, ellenben ha 26 év alattiak vagyunk, célszerű megvenni egy 10 útra érvényes Go Pass jegyet. 50 euróba kerül, de két város közti utazásra használhatjuk fel, így az esetleges átszállásoknál nem kell egy újabbat elhasználnunk, 10 euróból oda-vissza kijövünk. Ami még előnyös ennél a jegytípusnál, hogy nem egy személyre szól, vagyis ha párban, vagy egy csoporttal megyünk, akkor elég akár egy Go Pass jegyet vásárolnunk. Felvezethetjük rá az adott utunk kezdő és célállomását annyiszor, ahányan vagyunk, csupán az a fontos, hogy mindenki 26 év alatti legyen.

Ha egy kisebb nyugat-európai körutat tennénk, Belgium a tökéletes centrum. Kicsit több mint 2 óra alatt Amszterdamba érhetünk, Párizs 4-5 óra, London pedig 6 órás buszútra található. Egy nem rég indított angol busztársaságnak (a Megabus-nak) hála, olcsón – 5 és 20 euró közötti áron – eljuthatunk bármelyik nagyvárosba.

Belgium híres a jó csokoládékról és sörökről. Az országban több mint 1300 féle sört gyártanak, amelyek felszolgálása és fogyasztása eltér a Magyarországon megszokottól. Az is jelzi, hogy a belgák milyen büszkék remek söreikre, hogy minden fajtához külön poharat gyártanak, amelyek az összes kocsmában megtalálhatóak. A sörök erősebbek, mint a hazaiak, átlagosan 8 és 10% alkoholtartalmúak, de találunk 12%-osat is. Talán éppen ezért a legtöbb csupán 2,5 vagy 3 decilitereres, így sok üveggel meg kell vennünk mire kellően ittas állapotba kerülünk. A középkategóriásokat 3 euróért adják a kocsmák, de találhatunk 2 vagy akár 8 euróért is. Míg a franciák a borhoz eszik a sajtot, addig a belgák a sörhöz, a legtöbb sörgyárnak saját sörfajtájához illő sajtja is van, ezzel még különlegesebbé téve a sörfogyasztást az országban.

Ha eljutottunk Belgiumba, ne álljunk meg csak Brüsszelben, látogassunk el olyan nagy városokba is, mint Antwerpen, Gent, vagy Brugge. Hamarosan rövid ízelítőt adunk e városok látnivalóiból is, hogy még inkább kedvet csináljunk egy belgiumi kiránduláshoz. Nézd az oldalunkat továbbra is, hogy megismerhesd ezeket a csodálatos vidékeket!