Művészeti fesztivál a fogyatékkal élő diákok elfogadásáért - Socfest

Művészeti fesztivál a fogyatékkal élő diákok elfogadásáért

Olvasási idő: 3 perc

Március 5-én harmadik alkalommal rendezték meg a Városmajori Gimnáziumban a fogyatékkal élők elfogadását támogató rendezvényt, a Befogadó Művészeti Fesztivált. A korlátozott képességekkel rendelkező diákok, a velük foglalkozó tanárok és a családtagok számára is jó lehetőség ez a tehetség megmutatására és az örömszerzésre.

Engem Láng Bence barátom, a VMG tízedikes diákja hívott meg az eseményre. A kezdeményezést már első hallásra nagyon érdekesnek találtam, mert bár tanárként tisztában van az ember a szakma elméletével, de azt is tudja, hogy az a valósággal sok esetben nem találkozik. Az inklúzió, a befogadás a valóságban kezdődhet akár egy rámpa megépítésével is, hiszen a legtöbb iskola, amíg nem találkozik mozgáskorlátozott diákkal, addig ilyenre nem is gondol. Dudits Luca az idei esemény egyik főszervező diákja azt is nagyon fontosnak tartja, hogy lehetőleg a kellően empatikus, „fogyatékkal élők” kifejezést használjuk érintett embertársainkra. A megfelelő szavaknál még lényegesebb azonban a pozitív hozzáállás, a segítőkészség, az elfogadás, hogy lehetőleg ne kerüljünk kényelmetlen helyzetekbe. Ha segíthet, vagy örömet okozhat, attól valóban jobban érzi magát az ember, azért is fontos, hogy éljünk az ilyen lehetőségekkel. Ez azonban egyre nehezebb feladat, mert a mai anyagias, rohanó világban, könnyebben elidegenednek egymástól az emberek. Egészséges létünk sokunk számára természetes, ezért nem is foglalkozunk vele addig, amíg valamiben nem akadályoz minket egy betegség. Sok ember számára ugyanakkor az a természetes, hogy nem egészséges, mert valamilyen fogyatékkal született. A fogyatékos emberek a speciális igényeik mellett természetesen az általános igényeiket is szeretnék kielégíteni érzéseik kifejezésére, tudásuk bemutatására, az elfogadásra, az őszinteségre és az örömre, amiben viszont sok egészséges embertársukon is túltesznek.

Sárkány - Erdélyi Sebestyén

A szeptemberben elkezdett szervezés és munka eredményeként mintegy négyszáz fő vett részt az elfogadás, a gondoskodás, és támogatás fontosságát hangsúlyozó tehetséggondozó művészeti fesztiválon. A VMG auláját a vendég iskolák diákjainak képei és szobrai díszítették az eseményen, mialatt táncos, zenés, énekes, vagy éppen prózai produkciókat tekinthetett meg a közönség. A program tehát nagyon színesre sikeredett, a táncos dobolástól kezdve, a legendás rock-slágerek, vagy éppen kevésbé ismert, ám annál értékesebb saját szerzemények előadásán át, a megindító kórusszereplésig számos érdekes és értékes fellépés gazdagította azt. Mivel a tolerancia mellett viszont az integrációnak is ugyanolyan fontosnak kell lennie egy befogadást segítő rendezvény esetében, idén immár a VMG diákjai is felléptek vendégiskolás társaik mellett a színpadon. Az összesen mintegy nyolcvan vendég fellépő között ott voltak a Fekete István Általános Iskola, az Addetur Baptista Gimnázium, a Genmaro Verolino Általános Iskola, a Dr. Török Béla Általános Iskola, a Vakok Batthyány László Római Katolikus Általános Iskola, és a Pető Intézet diákjai is.

Sok fogyatékkal élő, vagy speciális nevelési igényű embernél lehet tapasztalni, hogy nagyon őszintén tudják az érzelmeiket megélni, illetve, hogy sok szempontból érzékenyebben is reagálnak az őket érő külső ingerekre. Többek között az ebből fakadó beilleszkedési gondok miatt is kerülnek sokan közülük hátrányos helyzetbe. Ezzel kapcsolatban Beöthy Zsófia, történelem-magyar-média szakos tanár osztott meg velem egy érdekességet az egyik fellépővel kapcsolatosan, aki súlyosan autista. Míg a fiatalember két évvel ezelőtt még szótlanul bámulta a cipőjét, addig idén mosolyogva beszélgetet a többi emberrel, gitárral éneklős fellépése után a rendezvényen, miközben legkisebb jelét sem lehetett felfedezni rajta a betegségének. Számomra az ő esete is arra szolgált bizonyságul, hogy a befogadó környezet, a támogatás, és őszinte elfogadás mennyire sokat segíthet a rászorulókon.

Befogadó Művészeti Fesztivál - Körtánc

Nagyon fontos lenne, hogy a Befogadó Művészeti Fesztivál példája átragadjon más iskolákra is. Egy ilyen esemény megvalósítása nagyon sok energiát és szervezőkészséget igényel, ezért vállalkozik rá csak két évente a szervező intézmény. Remélhetőleg a VMG-s diákok kezdeményezésének jó példája, átragad más iskolák diákjaira is, akik egy szép napon ráébrednek, hogy számukra is fontos, kevésbé szerencsés diáktársaik támogatása és elfogadása, és ennek érdekében hasonló kezdeményezésekkel állnak majd elő.

A socfest.hu részéről minden kedves résztvevőnek és szereplőnek szívből gratulálunk és köszönjük a lehetőséget! További sok sikert!