Ijesztő fogások - Socfest

Ijesztő fogások

Olvasási idő: 3 perc

A Halloween ősi kelta hagyományokból alakult  ki. A pogány boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek ünnepe  volt a samhain október 31-én. Manapság leginkább az ijesztő jelmezekről, töklámpásokról ismerszik meg a hagyomány. Mi is készültünk az ünnepre. Három ötletes receptünk van arra az esetre, ha valami hangulathoz illőt kínálnátok a vendégeiteknek.

Szemgolyó spagetti

Hozzávalók

  • 1 kg sovány darált pulyka
  • negyed csésze pesto
  • negyed csésze zsemlemorzsa
  • negyed csésze reszelt sajt
  • negyed teáskanál feketebors
  • 1 üveg bolognai szósz (lehet házi is)
  • 1 teáskanál só
  • fekete vagy zöld olívabogyó
  • spagetti tészta

Fotó: lickthebowlgood.blogspot.com

Az összetevőket a szósz, olívabogyó és tészta kivételével öntsük össze egy tálba, keverjük össze. Formáljunk belőle evőkanálnyi gombócokat (tényleg legyen golyó formájú, hiszem szemet készítünk!) Öntsük egy hőálló edénybe a szószt, fektessük bele a gombócokat, és mindegyik közepére helyezzünk egy-egy karika olívabogyót. Süssük nagyjából 20 percig, természetesen előmelegített sütőben. A spagettit főzzük meg, tálaláskor ügyeljünk arra, hogy a szemek felfelé nézzenek.

Tipp: Kínáljunk vörösbort a fogáshoz!

Halloween muffin kétszínű krémmel

Hozzávalók

A muffin tésztához:

  • 4 nagy tojásfehérje
  • 2,5 dl tej
  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 17 dkg vaj
  • 2 vaníliarúd kikapart belseje (vagy 2 teáskanál vanília esszencia)
  • 1 csomag sütőpor
  • csipetnyi só
  • narancssárga és fekete ételfesték

Krémhez:

  • 17 dkg porcukor
  • 11, 5 dkg vaj
  • 2 teáskanál vanília paszta
  • 1 evőkanál tej
Fotó: theculinarylife.com

Fotó: theculinarylife.com

Egy nagy edényben keverjük össze a lisztet, a sót, a cukrot és a sütőport. Adjuk hozzá a puha vajat, a tej felét és a kikapart vaníliát, vagy a kivonatot.  Robotgépben alacsony fokozaton keverjük addig, amíg egynemű masszát nem kapunk. Majd magasabb fokozaton egyesével adjuk hozzá a tojásfehérjét, és dolgoztassuk a gépet legalább 20 másodpercig, mielőtt beledobnánk az újabb fehérjét. Ha a tojások elegyedtek a tésztában, adjuk hozzá a maradék tejet. Osszuk el a tésztát két részre. Az egyik felét narancssárgával, a másik felét pedig fekete ételfestékkel színezzük be, majd keverjük össze. Öntsük muffin formába (célszerű papír bélést is használni, úgy dekoratívabb lesz a végeredmény), és kb. 20 percig süssük  350 fokos sütőben. A krémhez a vajat és a porcukrot keverjük habosra robotgép segítségével. Amikor már tényleg jó habos és krémes, adjuk hozzá a vaníliapasztát, a tejet, és dolgozzuk össze. Ezt is osszuk két részre, és színesítsük be őket feketével és naranccsal. Tegyük habzsákba, és szépen nyomjuk rá az elkészült muffinokra. Itt találsz segítséget ennek elkészítéséhez.

Tipp: A színeket tetszés szerint variálhatjuk, akár fűszereket is használhatunk a muffinhoz.

Boszorkány ujjak

Hozzávalók (4 adag)

  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg hideg vaj
  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg cukor
  • 1 egész tojás
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg mandulabél
  • zöld vagy piros ételfesték, vagy olvasztott csoki

A vajat, a lisztet, a cukrot és  a diót és a tojást dolgozzuk össze, rövid időre pihentessük hűtőben. Gyúrjuk ujjnyi vastagra, és formázzunk belőlük ujjakat. Vágjuk 8-10 centisre. A mandulabelet dobjuk be 5 percre forró vízbe (ne legyen tűzön). Húzzuk le a barna héját, majd áztassuk 3-4 percig az ételfestékben. Az ujjacskákat kenjük meg tojássárgájával, a mandulákat helyezzük el a rudak végén, hogy “körmökként funkcionálhassanak”.

Tipp: A festéket több helyen is használhatjuk, lehet piros a “körömágy”, befesthetjük a “körmöket”. A rudakból formázhatunk különböző méretű ujjakat is.

boszorkanyujjak

Fotó: hirek.ma

A kiemelt kép forrása: http://www.orchard.co.uk/