A VOLT Fesztivál és annak fellépői - Socfest

A VOLT Fesztivál és annak fellépői

Olvasási idő: 3 perc

Egy hét, és indul a Volt Fesztivál! A Line-up hatalmas, rengeteg világsztár és persze hazai nagymenő fogja idén is dübörögtetni a decibeleket Sopronban. Július elsején, a nulladik napon nem más, mint a Nagy-Szín-Pad verseny első öt helyezettje biztosítja majd számunkra a ráhangolódást. Fellép a Mary Popkids, az Ivan & the Parazol, Szabó Balázs Bandája, a Deniz és a Cloud9+. Bátran kijelenthetjük, hogy az idei soproni fesztivál ismét remek nevekkel színesedett, és vadiúj előadókkal turbózza fel saját arculatát.

volt13-volt1309-640x426Nem kétség, hogy az Arctic Monkeys lesz az egyik legütősebb koncert, és felejthetetlen záróestéje a fesztiválnak. De ki is, mi is ez az Artic Monkeys? Alex Turner zenekara a legszédületesebb rockegyüttes, amely az elmúlt tíz évben Nagy-Britanniából indulva bekebelezte a világot. Zenéjüket, albumaikat és színpadi produkciójukat csak a legemelkedettebb jelzőkkel illetik: fenomenális, elsöprő, briliáns, minőségi, mindig friss és lehengerlő. Önerőből, csak zenei teljesítményüknek köszönhetően vívták ki rajongók millióinak imádatát és a kritikusok megbecsülését; nincs olyan jelentős brit szakmai díj, amellyel nem büszkélkedhetnek. Sorra járják az országokat, és a legmenőbb helyeken lépnek fel – így végre kis hazánkba is eljutnak.

Fellép még több neves angol előadó, mint Birdy, Hurts és a Bring me the Horizon.
Birdy még sosem járt nálunk, így aki kedveli a zenéjét, mindenképpen látogasson el Sopronba, mert garantált a fergeteges hangulat. Ragyogó előadói képességekkel, páratlan hanggal és ellenállhatatlan karizmával megáldott brit énekeső és dalszerző. Jasmine van den Bogarde néven született, de a világ gyerekkori beceneve után csak Birdy-ként ismeri, ő Lymington pacsirtája, folk-rock tündér és alternatív pop angyal, akinek minden képessége megvan ahhoz, hogy bekerüljön egyszer korunk legnagyobb brit popistennőinek panteonjába.

A Hurts nem egy új név, ez igaz – de a tavalyi, nagysikerű fellépésük után idén is páratlan, léleksimogató szintipop koncertre számíthatunk. A 2009-ben Manchesterben megalakult zenekar, a brit szintipop és elektro popmozgalom meghatározó zenekara. Eddig egy nagylemezük jelent meg, a hűvös-romantikus Happiness; a lemezről a Wonderful Life, a Sunday, a Stay, az Illuminated, a Blood, Tears & Gold és a Better Than Love című dalok önálló életre kelve külön is nagy sikert arattak. Munkáik milliós példányszámban keltek el világszerte, második nagylemezük, az Exile turnéján tavaly felejthetetlen koncertet adtak a VOLT keretein belül, ahová idén visszatérnek, hogy élő hangszerekkel megküldött, egyszerre elegáns, mégsem távolságtartó, intenzív és változatos live show-jukkal újra lenyűgözzenek minket.

Bring me the Horizon jól összerakott stíluskeverékének következménye, hogy őket látni kell; vagy imádod vagy gyűlölöd, de nem fogsz elmenni mellette. 2014-ben Sempiternal címen megjelent negyedik albumukkal jönnek a VOLT fesztiválra, így a sikítós metál mellett az új nagylemezükön megjelent lassúbb rockballadákkal is szórakoztatnak majd minket , ami rengeteg elektronikával és ritmussal jelzi, hogy a zenekar felnőtt rock együttes lett, és ami még fontosabb, az új nagylemez igazi slágergyűjtemény.

A mai popzene korszellemét képviselő, trenddiktáló, fékezhetetlen és kikerülhetetlen, a siker sztrádáján padlógázzal száguldó Icona Pop duó is meglátogatja a soproni fesztivált. Dögösen festenek, ultra hangosak, háttérnek ott van nekik a világra szóló produkcióktól színes, svéd popzenetörténet, de felesleges tanulmányozniuk, mert a vérükben van a slágergyártás. Amit csinálnak: indie, punk, electro house, synthpop vagy amit akartok, az viszont biztos, hogy számaikat hallva az ember leküzdhetetlen kényszert érez magában, hogy bekenje testét egy adag vattacukorral, meghemperegjen egy lavór aranyflitterben, majd nekivágjon az éjszakának, és felkutassa az univerzum “legkúlabb” partyarcainak szórakozóhelyét, ahol elbarikádozhatja magát a szürke valóság elől. Szerencsére, ez a menedék nincs messze tőlünk, a VOLT-on nyitja meg kapuit, ahol 2014 nyarán Caroline Hjelt és Ain Jawo kétfős pop-rohamosztaga akciózik.

A nagy külföldi nevek mellett ne feledkezzünk meg hazai gyöngyszemeinkről sem – fellép többek között a 25 éves Tankcsapda, a Supernem, a Fish!, Péterfy Bori, Akkezdet Phiai és még sokan mások. Te kit vársz a legjobban?