10 nyári film, amit most újra kell nézned - Socfest

10 nyári film, amit most újra kell nézned

Olvasási idő: 4 perc

A nyarat szinte mindenki szereti. A napfény, a víz, a hullámok, a kalandok feltöltik az embert és nincs is jobb egy hosszú vakációzásnál sem. Ez az az időszak, amikor mindenki tud pihenni egy kicsit és arra is van idő, hogy újranézd kedvenc nyári filmjeidet. Összeszedtünk nektek egy listát olyan filmekről, amiktől biztos átérzitek majd a nyári hangulatot.  

A nyár királyai (2013)

A felnőttkor küszöbén álló Jon Toy-t egyre inkább zavarja egyedülálló apja, Tony gyámkodása. Egyszer és mindenkorra a szabadságot választja. Legjobb barátjával, Patrick-kel, és egy Biaggio nevű fura sráccal egy erdei tisztásra költöznek, és bejelentik, hogy itt alakítanak ki kötelezettség- és szülőmentes életet maguknak. Miután elkészül a hevenyészett kis otthon, a fiúk szembesülnek azzal, hogy innentől a maguk urai – egyedül az erdőben. Gyönyörű környezet, tehetséges tini színészek és pezsdítő nyári atmoszféra. Ezután biztos kedvet támad majd kirándulni egyet a természetben!

Bor, mámor, Provence (2006)

A bankár, Max új tranzakciójának sikerét beárnyékolja bácsikája halálhíre. Miközben Franciaországba utazik, ahol kastélyt és szőlőbirtokot örökölt, a munkaadója vizsgálatot indít ellene. Kiderül, hogy a pincészet sokat érhet. Max maga sem tudja, mihez kezdjen, vegye át az irányítást, vagy értékesítse. Az emlékei mellett sok idejét foglalja le Fanny, az étterem tulajdonosnője. Az álmodozásnak vége szakad, amikor felbukkan Christie, a nagybácsi törvénytelen lánya. Max szerint viszont szélhámos. De nem ez az egyetlen rejtély a nagybácsi és a birtok életében. Russel Crowe és Marion Cotillard örömjátékát élvezet nézni ebben a festői francia környezetben.

Dirty Dancing (1987)

Amikor két fiatalt összehoz a sors egy üdülőtelepen, akkor biztos, hogy nagyon sok meglepetés éri őket a vakáció során. Baby és Johnny nem lehetnek együtt, de mégis megtalálják a módját, hogy a lány szüleinek intelme ellenére, egy rendkívül forró nyarat együtt töltsenek a csillagos ég alatti tánccal. Ez a film már a megjelenésekor, a ’80-as években is hatalmas port kavart, és azóta is az egyik legnagyobb kultfilmnek számít.

Grease (1978)

Nyaralás közben találkozott a tengerparton Danny Zuko és Sandy Olleon, akkor kezdődött a két fiatal szerelme. Ám a nyár gyorsan véget ért, és mindketten azt hitték, többé sosem látják egymást – a gimiben azonban újra összefutnak. A sok civódás után mindig édes a békülés. Minden idők egyik legsikeresebb filmmusicalje, amely az ugyancsak emlékezetes Broadway-produckión alapul, nem csupán nosztalgikus visszatekintés az ötvenes évekre, hanem energikus és izgalmas zenei tiszteletadás a rock and roll aranykorának.

Cápa (1975)

Ahogy az 1975-ös film, úgy a zenéje is immár ikonikus, és akárhányszor visszanézed, mindig felfordul tőle a gyomrod. Vagy legalábbis egy életre megesküszöl, hogy nem mész az óceán közelébe. Spielberg mesterműve elképesztően borzongató, a feszültség fokozás iskolapéldája.

Szólíts a neveden (2017)

1983 nyarán, Észak-Olaszországban a 17 éves amerikai fiú, Elio Perlman (Timothée Chalamet) a családja XVII. századi villájában tölti napjait, kottákat másol és élvezi a nyarat. Egy nap megérkezik Elio apjának (Michael Stuhlbarg), a görög-római kultúra professzorának új gyakornoka, a doktori disszertációján dolgozó Oliver (Armie Hammer). Ez a nyár örökre megváltoztatja Elio és Oliver életét. Az olasz üdülőváros atmoszférája szinte átüti a vásznat, a csodálatos zenének és az elképesztően érzéki alakításoknak köszönhetően pedig a Szólíts a neveden a tavalyi év egyik legkülönlegesebb filmje. Ha láttad, biztos mély nyomot hagyott benned, másodszorra nézve pedig még jobb!

Tudom, mit tettél tavaly nyáron (1997)

Keresel valami félelmeteset, amivel elindíthatod a vakációzást? Ez a film annyira ijesztő most is, mint amilyen annak idején volt 1997-ben. Az érettségi bankett varázslatos éjjelén négy végzős gimnazista – két fiú és két lány – beül egyikük új autójába és önfeledt hangulatban nekivágnak az éjszakának. Hirtelen a semmiből feltűnik egy alak. Ray hiába fékez, az ismeretlen mozdulatlanul fekszik az út közepén. A fiatalok pánikba esnek a rájuk váró, súlyos büntetés miatt. Félelmükben olyan lépésre szánják el magukat, ami örökre megváltoztatja egész életüket. A holttestet a közeli mólóról a tengerbe dobják. Az ismeretlen azonban magához tér, de Barry szándékosan vízbe fojtja. A négy barát fogadalmat tesz, hogy megőrzik titkukat mindhalálig. A horrorban szerepel Ryan Phillippe, Jennifer Love Hewitt, Freddie Prinze Jr. és Sarah Michelle Gellar – az eredeti királyai és királynői a ’90-es évek tinifilmjeinek.

Tökéletlen idők (1993)

A hetvenes évek végén a fiatalok arany életet élnek. Jó zene, pia, drogok, és persze szép lányok mindenütt. A gondtalan kamaszok világában követhetjük nyomon Pink, Mitch és Jodie kalandjait, ahogy egyre közelednek a nagybetűs élet felé. Őrülten szellemes, csodálatosan szabad szellemű nosztalgiamozi, amiben láthatjuk feltűnni a fiatal Matthew McConaughey-t, Milla Jovovich-ot és Ben Affleck-et is.

Állj mellém! (1986)

A mai napig az egyik legmeghatóbb film a barátságról, felnőtté válásról és a kitartásról. Négy 12 éves fiú 1959 nyarát azzal töltik, hogy keresésére indulnak egy meggyilkolt fiú holttestének. Az út nemcsak kalandokat tartogat számukra, hanem megismerik önmagukat, megértik a barátság lényegét és azt, hogy ki kell állniuk a jó mellett. A ’80-as évek klasszikusa a mai napig nagy kedvenc.

Mamma Mia! (2008)

Donna (Meryl Streep) sikeres és független nő, szállodát vezet egy kis görög szigeten, és egyedül neveli lányát, Sophie-t (Amanda Seyfried). Elérkezett az ideje, hogy az ifjú Sophie férjhez menjen. Az esküvőre hivatalosak Donna régi barátnői, Rosie (Julie Walters) és Tanya (Christine Baranski), így régi zenekaruk, a Donna és a Dinamók újra összeállhat. Az esküvői készülődés közben Sophie-t leginkább az apja kiléte foglalkoztatja. Úgy dönt, hogy meghív három férfit Donna múltjából, hátha kiderül, ki a vér szerinti apja. Az esküvő napja eseményekkel teli, új szerelmek bimbóznak és régiek elevenednek fel. A szereplők közül mindenki elénekli a maga életét és szerelmi történetét.

+ Moszkva tér (2001)

Igaz, a történet nagy része az érettségi környékén játszódik, mégis lélekben már mindenki a nyáron pörög Török Ferenc klasszikusában. 1989-et írunk, az ország változások előtt áll, állandó kapkodások jellemzik a helyzetet szinte minden területen. Petya, az érettségi előtt álló gimnazista most ünnepli 18. születésnapját. Barátaival a Moszkván találkoznak, hogy hozzájussanak a buli címekhez, aztán fel a hegyre, buliról bulira, majd hajnalba újra a Moszkva térre egy reggeli hamburgerre, majd tűzés haza. A ballagást kaotikus érettségi követi. Az 1945 utáni töri tételeket eltörölték, a magyar tételt pedig Royal apja megszerezte. A fiú ráadásul felajánlja Petyának, hogy részt vehet egy vonatjegy hamisító üzletben.