Az ember és ami mögötte van - Socfest

Az ember és ami mögötte van

Olvasási idő: 3 perc

Az immáron három Oscar díjjal rendelkező Mielőtt meghaltam tökéletes példája annak, hogyan lehet elkerülni egy halálos betegséggel foglalkozó filmben a túlzott szentimentalizmust,  de mégis nagy hatást elérni a karakterfejlődés, a téma és a hibátlan színészi játék segítségével.

A 80-as években járunk, Dallasban. Ron Woodroof (Matthew McConaughey) egy déli, eleinte homofób, makacs, bunkó alkalmi munkás, akivel egy nap közlik, hogy AIDS-es, és 30 napja van hátra. Kezdetben el sem hiszi a diagnózist, ugyanúgy éli egyszerű életét a rodeózás és a bepiálások között, mint eddig. A folytonos rosszullét végre észhez téríti, és elkezd alternatív gyógymódok után kutatni. A joghézagokat kihasználva önálló klubbot alapít (Dallas Buyers Club – a film eredeti címe), ahol saját magát és a hasonló betegségben szenvedőket kezdi el kezelni, Amerikában még nem engedélyezett készítményekkel. A történet egyik érdekessége a főszereplő előítéletes nézőpontjának megváltozásában figyelhető meg. Az élet fintora, hogy a homofób Ron a halálos betegséggel folytatott kegyetlen harc közben alakítja át szemléletmódját, és a meleg, transzvesztita Rayon (Jared Leto) személyében találja meg a féltő barátot és a szükséges támaszt.

Ronnal (Matthew McConaughey) közlik a diagnózist

Ronnal (Matthew McConaughey) közlik a diagnózist

A téma eleve felvet több kérdést is. A 80-as 90-es években pánikszerű félelem kötődött a titokzatos HIV-fertőzéshez és terjedési szokásaihoz. A film hitelesen mutatja be az akkori emberek hozzáállását;  eleinte Ron is tagad, és egy komoly változáson kell átesnie, hogy túllépjen az előzetes elfogultságán.  A film utolsó harmada az alternatív gyógymódokról való beszéd újfajta nézőpontját mutatja be, ezáltal felmerülnek jogi kérdések is: kezelheti-e magát egy halálos beteg olyan gyógyszerrel, ami nem engedélyezett az adott országban?

Matthew McConaughey (True Detective, Az igazság ára) játéka sallangmentes és teljesen átszellemült. Méltán kapott Oscar díjat ezért a szerepért. Minden egyes gesztusa, megszólalása hiteles, drasztikus fogyásával pedig ő is megvívta a maga harcát, csak úgy mint a való életben is létező Ron Woodroof.  McConaughey képes giccsmentesen a karakterhez nyúlni, egy ellenszenves macsót jelenít meg, helyenként humorral és egyáltalán nem túlzó drámaisággal.  A film másik gyöngyszeme (és Oscar díjasa) a csodaszép Rayon szerepében Jared Leto (Rekviem egy álomért, Mr. Nobody). Mozdulatai meglepően nőiesek mindenféle manírt elkerülve, játékával pedig egy gyönyörű, sebezhető és humánus jellemet formál meg.

A gyönyörű Rayon szerepében Jared Leto lubickol

A gyönyörű Rayon szerepében Jared Leto lubickol

A Mielőtt meghaltam úgy tud hatni a nézőkre, hogy a kőkemény témát nem klisék felhasználásával, érzelmi szálak kiemelésével, hanem helyenként ironikusan, a történetre szorítkozva mutatja be. A melankolikus hangulat ugyan előkerül, de nem ez a legfontosabb mozgató rugó, hanem a jellemfejlődések életszerű megjelenítése. Ron kezdetben anyagi haszon fejében kezd el gyógyszereket árulni. Nem az a tipikus hős, hanem egy csökönyös ember, aki történetesen épp igyekszik átalakítani az értékrendjét. Rayon-nal való barátsága is fokozatosan alakul ki. Igazán szép az a boltban játszódó jelenet, ahol Ron a nyilvánosság (és régi cimborája) előtt is elismeri, illetve megvédi Rayon-t.

Összegezve, ez a film mind témáját tekintve, mind a színészi játék terén kiemelkedik az idei művek közül. A kőkemény történet nincs túldramatizálva, a forgatókönyv pedig pont megfelelő teret nyújt McConaughey-nak, hogy élete szerepével örökre beírja magát a méltán felejthetetlen alakítások közé.