Budapest a vásznon - I. rész - Socfest

Budapest a vásznon – I. rész

Amikor 2013 elején Magyarországon is elindult a Google Street Wiew, az első dolgom az volt, hogy megnéztem a lakásunkat, a munkahelyemet, a parkolót, ahol parkolni szoktam, hátha meglátok valahol egy ismerőst, netán egy helyen saját magamat találom, hátha én is “fent vagyok” az interneten. Ugyanez az érzés fog el akkor is, ha egy filmben, videoklipben vagy reklámban meglátom a várost, ahol élek. Budapest gyönyörű, és szerencsére ezt egyre több forgatókönyvíró, reklámszakember is észreveszi. Próbáltam összeszedni néhány képkockát, amelyeken meg lehet csodálni a főváros szépségét, amelyeken lehet keresgetni az ismerős helyeket.

Azokat a filmeket, amelyekben megjelenik Budapest, több csoportra lehet osztani. Van az a nagyon ritka eset, amikor Budapest saját magát alakítja egy filmben. Talán az egyetlen ilyen ismertebb film a 2002-ben készült, Én, a kém címmel. Habár több európai helyszín is versenyben volt, a film készítői már az első terepszemlén beleszerettek a városba, és igyekeztek is megmutatni a lehető legtöbb látványosságot. Forgattak a Gellért téren, a Lánchídon, a Várban, sőt még a Nemzeti Galériába is beengedték őket.

A másik, szintén ritka variáció az, amikor a film Budapesten játszódik, de nem itt készült. A Mission Impossible 4 egy gyönyörű Budapest-“reklámmal” kezdődik. (Nyitójelenet itt.) A kb. 20 másodperces légifelvételen megcsodálhatjuk a Parlamentet, a Bazilikát és a Keleti Pályaudvar környékét is. A képsorokon azért van több érdekesség, például a Keleti mellett megjelenik a képen egy óratorony, amire én valahogy nem emlékszem, hogy a valóságban is ott lenne. (Ez a városrész, úgy látszik, nem annyira tetszett a készítőknek, ugyanis elég sok dolgot megváltoztattak az eredeti városképen.) Budapest nagyon sokáig harcolt Prágával, hogy a film pesti és moszkvai jeleneteit is itt forgassák le. A csata vége viszont az lett, hogy nemcsak a moszkvai, hanem a budapesti jeleneteket is Prágában forgatták. Budapestnek marad a 20 másodperc “reklám” a film kezdetén.

Itt forgatott Bruce Willis

A leggyakrabban viszont Budapest valamelyik másik európai várost alakít. Szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki csak azért nézte meg a Die Hard sorozat ötödik részét, mert tudtam, hogy Budapesten forgatták, és kíváncsi voltam, mennyi forgatási helyszínt fogok felismerni, illetve fogom-e látni valamelyik statiszta ismerősömet a filmben. Bruce Willis és csapata több héten keresztül teljes izgalomban tartotta az egész belvárost, az egyik felét azért, mert az útlezárásokkal megbénította a közlekedést, a másik felét meg azért, hogy vajon látja-e majd a filmben a saját utcáját, lépcsőházát, stb. Hogyha elsőre esetleg nem sikerülne valamelyik budapesti forgatási helyszínt beazonosítani, akkor sem kell aggódni, készült ugyanis egy remek térkép, amin szinte mindenre választ kapunk azzal kapcsolatban, hol forgatott Bruce Willis.

Nem csupán filmekben népszerű helyszín Budapest. 2012-ben itt készült az alábbi Grundfos film, amiben kiderül, hogy Budapest bármelyik európai nagyvárost el tudja játszani. Ebben a reklámfilmben ugyanis budapesti helyszínek ” játsszák el” Párizst, Londont, Moszkvát, Koppenhágát és Berlint is. Nézzétek meg a videót, és teszteljétek egy kicsit, hogy mennyire ismeritek Budapestet, hogy felismeritek-e milyen helyszín játssza el egy másik metropolisz szerepét!  (Megoldások a videó alatt.)

Párizst az Anker köz testesíti meg, Londont az Opera hátsó része alakítja, Moszkvát a Müpa épülete játssza el, sőt a Müpa kapott még egy szerepet, mert Koppenhágát is ő alakítja. Berlint szerepét két helyszín is megkapta: a Duna Tower irodaház, valamint a Margit híd pár éve felújított átjárója.

Ha pedig a fent említett helyszíneket, személyesen is meg szeretnéd nézni, és esetleg még túravezetőre is igényt tartanál, akkor nem kell mást tenned, mint hogy meglátogatod a moviewalking weboldalát, és már indulhatsz is megnézni, hol forgatott Brad Pitt, vagy éppen Madonna.

Zárásként pedig: