Itt vannak a Sundance Filmfesztivál legjobb filmjei - Socfest

Itt vannak a Sundance Filmfesztivál legjobb filmjei

Olvasási idő: 2 perc

Február 1-jével véget ért a Sundance Filmfesztivál, az Egyesült Államok legnagyobb és legnevesebb független filmfesztiválja, ahol minden évben több kategóriában hirdetnek győzteseket. A Sundance-en nem csak amerikai filmek versenyeznek egymással, hanem a világ számos országából kerülnek be alkotások. Drámák, dokumentumfilmek és rövidfilmek közül választja ki a legjobbakat a zsűri és a közönség. Lássunk párat a kategóriák nyertesei közül!

Az amerikai legek:

  • A zsűri nagydíját és a közönségdíjat a Me & Earl & the Dying Girl kapta Alfonso Gomez-Rejon rendezésében, aki Martin Scorsese, Robert De Niro and Alejandro Gonzalez Inarritu személyes asszisztenseként dolgozott korábban.

A film a fura, antiszociális, végzős középiskolás Greg történetét mutatja be, aki egyetlen barátjával, Earllel klasszikus filmeket gyárt újra, őrültebbnél őrültebb verziókban. Anyja unszolására kezd el barátkozni leukémiás osztálytársával, Rachellel, akivel később elválaszthatatlanok lesznek, de amikor a lány egyre rosszabbul lesz, Greg világa összeomlani látszik.

me-and-earl-and-the-dying-girl-thomas-mann

  • A dokumentumfilmek közül a legjobbnak a Crystal Moselle rendezte The Wolfpack bizonyult. A sztori a Wolfpackként emlegetett testvérekről szól, akik egy manhattani lakásban élnek a társadalomtól abszolút elszigetelve, és a külső világ történéseiről kizárólag filmeken keresztül értesülnek. Azonban a testvérek egyike egy nap elszökik, és innentől kezdve minden megváltozik.

A nemzetközi alkotások díjazottjai:

  • John Maclean filmje, a Slow West tarolt, elnyerve a zsűri nagydíját. A XIX. században játszódó western egy 17 éves skót arisztokrata ifjú kalandjait meséli el, aki az amerikai Vadnyugatra látogat. Útja során találkozik a titokzatos utazóval, Silasszal, akit Michael Fassbender alakít.
  • Dokumentumfilm kategóriában a The Russian Woodpecker nyert, amelyet Chad Gracia rendezett. A film az ukránok és az oroszok közti háború történelmi hátterét világítja meg a fiatal és excentrikus ukrán művész, Fjodor szemszögén keresztül.

The_RUSSIAN_WOODPECKER_still

A közönségnek legjobban a Meru tetszett az amerikai dokumentumfilmek közül, amelyet azért is fontos megemlíteni, mert a magyar származású Elizabeth Chai Vasarhelyi rendezte a férjével együtt.