Lajkó – Cigány az űrben - Socfest

Lajkó – Cigány az űrben

Olvasási idő: 2 perc

Küldj le néhány kör rövidet és olvass el pár abszurd novellát a rendszerváltás előtti évtizedekről. Lengyel Balázs Lajkó – Cigány az űrben című filmje körülbelül ezt a bizarr, de sajátosan humoros feelinget viszi vászonra.

Serbán Lajos, becenevén Lajkó (Keresztes Tamás) álma már kiskora óta, hogy feljusson az űrbe. Egy szovjet űrprojekt, melyet maga Leonyid Brezsnyev elnököl, lehetőséget ad Lajkónak, hogy teljesítse az álmát. Bajkeverő apja, Mengele lánya, egy észt ellenforradalmár, egy buddhista szerzetes és a rendszer furcsa próbái teszik nehezebbé a cél felé vezető utat.

Kiskora óta álmodik az űrutazásról Lajkó.

A Lajkó a XX. század történelmének őrültségeit és sötétségét vígjátéki eszközökkel megmutató történet. Hősei valós és kitalált figurák, helyszínei valós és képzelt vidékek, fordulatai valós és mágikus események. A XX. század nagyszüleink százada, az ő sorsaik nyögik azoknak a borzalmaknak a súlyát, amiről talán humorral lehet a legőszintébben beszélni, és ami kihat a mai generációk életére is. – Lengyel Balázs, a film rendezője

A Lajkó – Cigány az űrben rengeteg abszurd és képtelen pillanatot tár elénk, mégis végig érezni benne a tudatosságot és a profizmust. Sőt, rendes befejezése van! Mikor láttatok mostanában olyan filmet, aminek ténylegesen van egy jól megírt befejezése? Mivel van egy tisztességes lezárás, ezért minden más történés is jól látható haladásnak tűnik a sztoriban. Nem ér véget se túl későn, se túl korán a film.

A felvételek kompozíciója zseniálisan adja át a rendszer szabályozottságát. Ez egy olyan „apróság”, amit én elképesztően sokra értékelek, mert bizonyítja, hogy figyeltek erre is. Bolondos a film, igen, de a készítők tisztességesen ültek neki. Közben persze görbe tükörben látjuk a szovjet rendszert, így van egy érdekes tánc a valóság és a film fiktív elemei között.

A komoly kompozíció miatt még érdekesebb a fikció és valóság közötti mozgás.

Brezsnyev érkezése

 

Furcsa próbáknak vetik alá a jelölteket.

Az első próba Brezsnyev elnöklésével

A humor egyedi és abszurd. Aki nevetett már Moldova novellán vagy nem csak kötelezőnek olvasott Örkény egypercest, szerintem jól fogja érezni magát, de készülj fel arra, hogy ez nem Adam Sandler-féle altesti vígjáték.

Összességében a Lajkó – Cigány az űrben kitűnő film. A szokatlan humora miatt talán kap majd néhány negatív értékelést, de van benne szakmaiság és odafigyelés, ami miatt nem tűntek olcsónak a poénok, szóval szerintem nem hátrány, hanem pont különlegesség a stílusa. Rengeteget számít, hogy van üzenete és elmesél valamit a szovjet rendszer működéséről. Ennek köszönhetően a néha bizarr felszín alatt ott van a mondanivaló.

Pontszám: 95/100