Cukkinis cukiságok - Socfest

Cukkinis cukiságok

Olvasási idő: 2 perc

Bazsalikomos cukkini krémleves

A cukkini alacsony kalóriatartalma és kevésbé intenzív íze miatt, nemcsak jól kombinálható alapanyag, de fogyókúrákban és a legtöbb diétában is változatosan alkalmazható. Ez a három recept egy kis ötletadó a nyári előkészületekhez.

 Bazsalikomos cukkini krémleves

Hozzávalók

  • 2 cukkini
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 közepes burgonya
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 liter zöldségleves
  • olívaolaj
  • só,bors

Felaprítjuk a hagymát és zúzott fokhagymát, olívaolajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a karikákra vágott krumplit és pár percig pirítjuk. Felöntjük a zöldségalaplével, kb. 20 percig főzzük. Ezután hagyjuk picit hűlni, majd turmixgéppel pépesítjük. Sózzuk,borsozzuk, és még 2 percig főzzük. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott cukkinit, és 20-25 percig főzzük.

Darált hússal töltött cukkini

Hozzávalók

  • 1 nagy cukkini (hogy jól elférjen benne a töltelék)
  • 50 dkg darált hús (marha,sertés)
  • reszelt sajt (a parmezán nagyon illik hozzá)
  • só, bors, oregánó – ha lehet, frissen

A darált húst összekeverjük a töltelékkel. (Bárány is lehet, ilyenkor rozmaringot vagy mentalevelet használjunk!) A cukkinit kivájjuk és elfelezzük, vagy negyedeljük. Beletöltjük a keveréket és alufólia alatt, 200 fokos sütőben nagyjából egy órán át sütjük, majd a fóliát levesszük róla, ráhintjük a reszelt sajtot és pirosra pirítjuk.

Cukkinisaláta almával és ananásszalcukkini virága

Hozzávalók

  • 2 sárgarépa
  • 2 cukkini
  • 2 zöld alma
  • 1/2 ananász
  • 30 dkg káposzta
  • 2 evőkanál frissen aprított bazsalikom
  • 4 szál újhagyma
  • só, bors

Öntethez

  • 1 kiskanál csípős mustár
  • 2 evőkanál fehér balzsamecet
  • 0,8 dl majonéz
  • 1 kiskanál cukor

Az összetevőket hajszálvékonyra szeleteljük, majd összeforgatjuk a bazsalikommal és a karikára vágott újhagymával. Sózzuk, borsozzuk. Az öntethez a mustárt és a balzsamecetet összedolgozzuk a majonézzel és a cukorral, majd meglocsoljuk a salátát.