A cukkini alacsony kalóriatartalma és kevésbé intenzív íze miatt, nemcsak jól kombinálható alapanyag, de fogyókúrákban és a legtöbb diétában is változatosan alkalmazható. Ez a három recept egy kis ötletadó a nyári előkészületekhez.
Bazsalikomos cukkini krémleves
Hozzávalók
- 2 cukkini
- 2 fej vöröshagyma
- 1 közepes burgonya
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 liter zöldségleves
- olívaolaj
- só,bors
Felaprítjuk a hagymát és zúzott fokhagymát, olívaolajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a karikákra vágott krumplit és pár percig pirítjuk. Felöntjük a zöldségalaplével, kb. 20 percig főzzük. Ezután hagyjuk picit hűlni, majd turmixgéppel pépesítjük. Sózzuk,borsozzuk, és még 2 percig főzzük. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott cukkinit, és 20-25 percig főzzük.
Darált hússal töltött cukkini
Hozzávalók
- 1 nagy cukkini (hogy jól elférjen benne a töltelék)
- 50 dkg darált hús (marha,sertés)
- reszelt sajt (a parmezán nagyon illik hozzá)
- só, bors, oregánó – ha lehet, frissen
A darált húst összekeverjük a töltelékkel. (Bárány is lehet, ilyenkor rozmaringot vagy mentalevelet használjunk!) A cukkinit kivájjuk és elfelezzük, vagy negyedeljük. Beletöltjük a keveréket és alufólia alatt, 200 fokos sütőben nagyjából egy órán át sütjük, majd a fóliát levesszük róla, ráhintjük a reszelt sajtot és pirosra pirítjuk.
Cukkinisaláta almával és ananásszal
Hozzávalók
- 2 sárgarépa
- 2 cukkini
- 2 zöld alma
- 1/2 ananász
- 30 dkg káposzta
- 2 evőkanál frissen aprított bazsalikom
- 4 szál újhagyma
- só, bors
Öntethez
- 1 kiskanál csípős mustár
- 2 evőkanál fehér balzsamecet
- 0,8 dl majonéz
- 1 kiskanál cukor
Az összetevőket hajszálvékonyra szeleteljük, majd összeforgatjuk a bazsalikommal és a karikára vágott újhagymával. Sózzuk, borsozzuk. Az öntethez a mustárt és a balzsamecetet összedolgozzuk a majonézzel és a cukorral, majd meglocsoljuk a salátát.