A tökéletes fehérjeforrás, a tojás elmaradhatatlan minden konyhából, de általában csak mellékszerepet osztanak neki, vagy méltatlan módon szolgálják fel. Pedig nagyon hűséges társ, és szeret a középpontban lenni. Ezt a mostani receptekkel be is bizonyítom.
Hozzávalók
- 4 szelet bacon
- 2 angol muffin
- 1 evőkanál ecet
- 4 tojás
- só
- A hollandi mártáshoz: 3 tojássárgája
- 1 evőkanál víz
- 10 dkg vaj
- 2 kiskanál citromlé
- só, bors
A mártáshoz a tojássárgáját hevítsük tűzön forráspontig egy evőkanál vízzel, majd keverjük el alaposan. Miután levettük a lángról, adjuk hozzá ki darabokban a vajat, majd tegyük vissza, és folyamatosan kevergessük, hogy besűrűsödjön. Húzzuk félre az edényt, locsoljunk rá citromlét, sózzuk, borsozzuk, tartsuk melegen. Pirítsuk meg a bacont. A félbevágott muffinokat is süssük aranybarnára a visszamaradt zsiradékban vagy a sütő grillfokozatán. Egy edénybe forraljunk fel pár centi vizet, öntsük hozzá az ecetet és egy fakanállal jól keverjük el. A tojásokat törjük fel, és csúsztassuk a folyadékba. Főzzük 3-4 percig, majd csepegtessük le. A muffin-felekre helyezzük el a bacont, rá a tojást és locsoljuk meg hollandi mártással.
Tipp: A kis szendvicsekre tehetünk salátát is. Az így elkészített tojások akár a húsvéti koszt alternatívái is lehetnek.
Hozzávalók
- 3 dkg vaj
- 6 tojás
- 7 g reszelt parmezán
- 1 dl tejföl
- só, bors
Kenjünk ki egy sütőedényt a vaj felével, kanalazzuk bele a laza habbá vert tojásfehérjét, majd hintsük rá a parmezán felét, és a tetejére rendezzük el a tojássárgájákat. Ekkor szórjuk rá a maradék sajtot és a kis kockákra vágott vajat, majd süssük 220 fokosra előmelegített sütőben 6 percig. Tálalás előtt kanalazzuk rá a tejfölt.
Tipp: A sütési idő csak irányadó, lehet, hogy hamarabb is készre sül az étel. A tojások tetejére szórhatunk frissen őrölt tarka borsot, és betehetjük úgy a sütőbe.
Tükörtojás-kosárkák
- 8 szelet bacon
- 4 réteslap
- olvasztott vaj
- 4 tojás
- só
- A hagymás feltéthez: 1 evőkanál olívaolaj
- 2 lila hagyma
- 1 evőkanál vörösborecet
- 5 dkg cukor
- só, bors
A feltéthez hevítsük fel az olajat, és a felkarikázott hagymát 15-20 percig pároljuk benne. Adjuk hozzá a vörösborecetet és a cukrot, sózzuk, borsozzuk, karamellizáljuk 3-4 percig, majd tegyük félre hűlni. A baconszeleteteket helyezzük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és 200 fokos sütőben süssük aranybarnára. Ha kész, ezt is tegyük félre, de tartsuk melegen! A réteslapokat kenjük meg az olvasztott vajjal, fektessük egymásra és vágjuk négyfelé. Ezeket a tésztakockákat helyezzük egy tepsibe (pontosabban mini tűzálló formákba), a közepükre kanalazzunk 1-1 adag karamellizált hagymát, és sózzuk meg őket. Üssünk mindegyik tetejére egy-egy tojást. Sütőben 5 perc alatt készre sül.