Hol vannnak a tojások? - Socfest

Hol vannnak a tojások?

Olvasási idő: 2 perc

A tökéletes fehérjeforrás, a tojás elmaradhatatlan minden konyhából, de általában csak mellékszerepet osztanak neki, vagy méltatlan módon szolgálják fel. Pedig nagyon hűséges társ, és szeret a középpontban lenni. Ezt a mostani receptekkel be is bizonyítom.

Benedict tojásbenedict_tojas 

Hozzávalók

  • 4 szelet bacon
  • 2 angol muffin
  • 1 evőkanál ecet
  • 4 tojás
  • A hollandi mártáshoz: 3 tojássárgája
  • 1 evőkanál víz
  • 10 dkg vaj
  • 2 kiskanál citromlé
  • só, bors

A mártáshoz a tojássárgáját hevítsük tűzön forráspontig egy evőkanál vízzel, majd keverjük el alaposan. Miután levettük a lángról, adjuk hozzá ki darabokban a vajat, majd tegyük vissza, és folyamatosan kevergessük, hogy besűrűsödjön. Húzzuk félre az edényt, locsoljunk rá citromlét, sózzuk, borsozzuk, tartsuk melegen. Pirítsuk meg a bacont. A félbevágott muffinokat is süssük aranybarnára a visszamaradt zsiradékban vagy a sütő grillfokozatán. Egy edénybe forraljunk fel pár centi vizet, öntsük hozzá az ecetet és egy fakanállal jól keverjük el. A tojásokat törjük fel, és csúsztassuk a folyadékba. Főzzük 3-4 percig, majd csepegtessük le. A muffin-felekre helyezzük el a bacont, rá a tojást és locsoljuk meg hollandi mártással.

Tipp: A kis szendvicsekre tehetünk salátát is. Az így elkészített tojások akár a húsvéti koszt alternatívái is lehetnek.

 

Tojás Rossini módratojas_rossini_modra

Hozzávalók

  • 3 dkg vaj
  • 6 tojás
  • 7 g reszelt parmezán
  • 1 dl tejföl
  • só, bors

Kenjünk ki egy sütőedényt a vaj felével, kanalazzuk bele a laza habbá vert tojásfehérjét, majd hintsük rá a parmezán felét, és a tetejére rendezzük el a tojássárgájákat. Ekkor szórjuk rá a maradék sajtot és a kis kockákra vágott vajat, majd süssük 220 fokosra előmelegített sütőben 6 percig. Tálalás előtt kanalazzuk rá a tejfölt.

Tipp: A sütési idő csak irányadó, lehet, hogy hamarabb is készre sül az étel. A tojások tetejére szórhatunk frissen őrölt tarka borsot, és betehetjük úgy a sütőbe.

 

Tükörtojás-kosárkák

benedict_tojasHozzávalók

  • 8 szelet bacon
  • 4 réteslap
  • olvasztott vaj
  • 4 tojás
  • A hagymás feltéthez: 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 lila hagyma
  • 1 evőkanál vörösborecet
  • 5 dkg cukor
  • só, bors

A feltéthez hevítsük fel az olajat, és a felkarikázott hagymát 15-20 percig pároljuk benne. Adjuk hozzá a vörösborecetet és a cukrot, sózzuk, borsozzuk, karamellizáljuk 3-4 percig, majd tegyük félre hűlni. A baconszeleteteket helyezzük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és 200 fokos sütőben süssük aranybarnára. Ha kész, ezt is tegyük félre, de tartsuk melegen! A réteslapokat kenjük meg az olvasztott vajjal, fektessük egymásra és vágjuk négyfelé. Ezeket  a tésztakockákat helyezzük egy tepsibe (pontosabban mini tűzálló formákba), a közepükre kanalazzunk 1-1 adag karamellizált hagymát, és sózzuk meg őket. Üssünk mindegyik tetejére egy-egy tojást. Sütőben 5 perc alatt készre sül.