Macaron. Akarom! - Socfest

Macaron. Akarom!

Olvasási idő: 3 perc

Egy hónapja tartották meg a macaron világnapját, ennek örömére a Socfesten is bemutatkoznak ezek a kis kerek finomságok. Ennek a XIV-XV. századból származó desszertnek – amelyet eredetileg maccherone-nak neveztek – nem könnyű az elkészítése. A legjobb megoldás bátran kísérletezgetni, hogy mindenki maga alakítsa ki a tökéletes verziót.

Citromos macaronCitromos macaron

Hozzávalók

  • 11 dkg mandula
  • 20 dkg porcukor
  • 3 tojásfehérje
  • 5 dkg kristálycukor
  • pár csepp sárga ételfesték (elhagyható)
  • Töltelékhez: 1 citrom leve és reszel héja
  • 10 dkg cukor
  • 3 tojássárgája
  • 3 dkg vaj

A tojásokat válasszuk szét, a fehérjéket tegyük egy tálba, takarjuk le egy papírszalvétával és szobahőmérsékleten pihentessük legalább 24 órát át. A mandulát daráljuk le, terítsük szét papírral borított sütőlapon, és szárítsuk 100 fokos sütőben 15 percig. Mikor kihűlt, a porcukorral daráljuk át újra, több részletben. Ezután szitáljuk át, és az esetlegesen megmaradt nagyobb szemeket daráljuk le még egyszer. Újból szitáljuk át. Készítsük el a lemon curd-öt (vagyis a töltelékünket). A (meyer) citrom héját reszeljük le, facsarjuk ki a levét, majd öntsük egy tálba a cukorral. Gőz fölött melegítsük addig, míg a cukor teljesen el nem olvad. Ekkor adjuk hozzá a vajat, és várjuk meg míg elolvad, majd vegyük le a gőzről és hűtsük szobahőmérsékletűre. Adjuk hozzá a tojássárgákat, tegyük vissza a gőz fölé, és főzzük folyamatosan kevergetve sűrűsödésig (kb. 3-4 perc). Miután kihűlt, rakjuk be a hűtőbe. A következő feladatokat másnap, az elkészítés napján végezzük el. Amennyiben használunk ételszínezéket, keverjük el a cukorral. A pihentetett tojásfehérjékből verjünk lágy habot, óvatosan adjuk hozzá a kristálycukrot, majd  verjük addig, amíg kemény hab nem lesz belőle (álljon meg a hab, ha az edényt a feje tetejére állítjuk). Ekkor mehet bele a mandulás-porcukros keverék, amit egy lapát segítségével óvatosan, de határozott mozdulatokkal forgassunk bele a habba. Egy nagyon sűrű masszát kell kapnunk, ami ha kiemeljük a lapátot hozzátapad és nyúlik. Dupla réteg sütőpapírt helyezzünk a sütőlapra, és készítsünk egyforma, nagyjából 3-4 cm átmérőjű pöttyöket nyomózsákkal. Újabb szünidő következik, ezúttal egy órán át hagyjuk száradni a formákat. A pihenő után toljuk 150 fokra előmelegített sütőbe. 10-12 perc alatt megsülnek. Csak akkor vegyük le a macaronokat a sütőpapírról, amikor már tényleg kihűltek. Ezt követően már csak össze kell rakni: a sütemény alsó felére egy teáskanálnyi tölteléket kenjünk, majd nyomjuk össze a tetejével.

Tipp: Egy kis lime-mal is megbolondíthatjuk. Használhatunk különböző színű ételfestékeket, így a krém másmilyen lesz, mint a habcsók.

Epres macaronepres

Hozzávalók

  • 12,5 dkg darált mandula
  • 25 dkg porcukor
  • 3 tojásfehérje
  • 8 dkg kristálycukor
  • piros ételfesték
  • 30 dkg eper
  • tejszín

A mandulát és a porcukrot keverjük össze, majd verjük kemény habbá a tojásfehérjét. Adjuk hozzá a cukrot, keverjük addig, amíg el nem tűnik belőle, tehát nem lesz szemcsés. Ezután mehet bele az ételfesték is. Végül vegyítsük össze a mandulás keverékkel. Tegyük simacsöves habzsákba, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe 50 Ft-os nagyságú köröket nyomjunk. Hagyjuk pihenni egy órát , majd 10 percre tegyük a 160 fokra előmelegített sütőbe. Miután megsültek, verjük fel a tejszínhabot, és csillagcsövű habzsákból nyomjuk rá a macaronok aljára. Az epreket vágjuk félbe és óvatosan nyomjuk a habba. Tegyük rá a tetejét, és készen is van.

Tipp: Érdemes alaposan utánanézni az ételfestékeknek. Ha lehet, jobb természetes anyagokból, például gyümölcssziruppal dolgozni.

Csokis macaronCsokis macaron

Hozzávalók

  • 9 dkg tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 2,5 dkg kristálycukor
  • 11 dkg szeletelt mandula
  • 5 teáskanál kakaópor
  • 1 dl tejszín
  • 0,4 dl epervelő
  • porcukor (ízlés szerint)

Merjük ki a tojásfehérjét és hagyjuk szobahőmérsékleten közel másfél napig. A kimért mandulát a porcukorral együtt daráljuk finomra és szitáljuk át. Verjük fel a tojásfehérjét, amihez apránként adagoljunk kristálycukrot. Végül a mandulás porcukorba szitáljuk a kakaót, majd a két masszát gyorsan vegyítsük össze. Dupla sütőpapíros tepsire nyomkodjunk 50 Ft-osnak megfelelő köröket, majd 40 percig pihentessük őket. Toljuk a tepsit 160 fokra előmelegített sütőbe 4 percre, utána pedig vegyük le a hőt 130 fokra, és nyissuk ki a sütő ajtaját 2-3 percig. Ugyanezen a hőfokon süssük további 5 percen át. Ennél a receptnél is csak a kihűlt desszerteket vegyük le a tepsiről. Töltsük meg epervelővel elvegyített tejszínhabbal.

Tipp: Az interneten, receptkönyvekben rengeteg csokoládékrém fajtát találni. Ha extra csokis töltelékre vágyunk, akkor készítsünk el egy másik variációt.