Miutcánk.hu, az új közösségépítő - Socfest

Miutcánk.hu, az új közösségépítő

Olvasási idő: 4 perc

A magyar közösségi oldal, az IWIW, leáldozásával szinte egyidőben indult a miutcank.hu. A baráti társaságokat, ismerősöket összetartó óriásokkal (pl.: Facebook, G+) ellentétben a Miutcánk egy lokalitáson, lakóhelyen alapuló oldal. A lakcímüket megadva a beregisztráltak a közvetlen környezetükben élőkkel vehetik fel a kapcsolatot, ezzel is segítve a helyi közösség életének szervezését. Az oldalt egy pár főből álló fiatal csoport vezeti, őket kérdeztük a Miutcánk ötletéről, működéséről, hogy miért jó a felhasználóknak és milyen fejlesztésekre számíthatunk.

Szabó Dávid

Szabó Dávid

S.F.: Hogy jött az ötlet, és milyen céllal hoztátok létre az oldalt?

Miutcánk: Az ötlet 2013 nyár közepén fogant meg.  Az ötletgazda Szabó Dávid volt, aki gyakran fordult apró segítségért a környéken lakó rokonaihoz. Ennek következtében elgondolkodott, hogyha nem laknának egy házban a nagyszüleivel illetve a közvetlen szomszédságban a keresztanyukájával, akkor ezeket az apró kis problémákat hogyan oldaná meg.  Arra is rájött, hogy bár 15 éve lakik Őrmezőn, nem nagyon ismer senkit. Így ugrott be rögtön, hogy milyen jó lenne egy olyan közösségi oldal, ahol csak azokkal az emberekkel kerülne kapcsolatba, akik közvetlenül a környékünkön élnek.

A másik nagy motiváció pedig onnan jött, hogy amikor a 2013-as árvízi munkálatokban részt vett, illetve csapatot is toborzott, megtapasztalta, hogy milyen nagy összetartás rejlik egy nemzetben, ha baj van. A miutcánk.hu csapat célja, hogy az emberi segítségnyújtás ne csak akkor kerüljön előtérbe, amikor  nagy baj van (árvíz, vörösiszap, hóvihar) ,hanem az év 365 napján számítsanak az emberek egymásra.

S.F.: Hányan regisztráltak eddig a miutcank.hu-ra? Minden nagyobb városból lehet regisztrálni majd?

M.: Eddig 17000 regisztráció történt Magyarországon.  Jelenleg csak Magyarországról lehet elérni a szolgáltatást, azt viszont bármelyik városból. Pécs, Szeged , Debrecen , Miskolc, Veszprém – ezeken a helyeken is elindultak már a regisztrációk.  A legnépszerűbb környék  Budapest 6. és 7. kerületei.

S.F.: Ismertek-e hasonló kezdeményezést? Más országokban volt-e már rá példa, hogy egy hasonló oldal nagy népszerűségre tett szert?

M.: Ismerünk hasonlókat, de pont ugyanilyet nem. Amerikában van egy népszerű, hasonló profilú oldal.

miutcankhu_logo_hun körS.F.: Mitől előnyösebb a miutcank.hu-n segítséget kérni, hirdetni, vagy programot szervezni, mint egy másik közösségi oldalon? Mitől különb ez az oldal, mint mondjuk egy városrész facebook csoportja?

M.: A Facebook megtanított minket arra, hogyan tartsuk a világ bármely pontján élő barátainkkal kapcsolatot, miközben megosztjuk az életünk apróbb és fontosabb mozzanatait. A Miutcánk.hu azért különleges, mert csak azokkal kerülsz kapcsolatba, akikkel egy környéken élsz. Arra vállalkozik, hogy megtanítson minket, hogyan kérjünk és adjunk szívességet a szomszédjainknak, hogyan támogassuk a környezetünk fejlődését. A Miutcánk.hu egy magyar weboldal, amely összetartásra ösztönöz. Sokkal speciálisabb mint egy facebook csoport, hiszen hogy teszel bele  a facebook csoportba környékbelieket, ha nem is ismered őket ? A facebook csak ismerőseidet engedi hozzáadni. Ezzel ellentétben a miutcánk.hu-n rögtön egy élő közösségbe csöppensz.

S.F.: Mi fogja az embereket rendszeresen az oldalatokon tartani? Nem féltek-e attól, hogy miután segítettetek összehozni valamilyen közös cél érdekében az egymás közelében lakókat, már nem rajtatok keresztül fogják tartani a kapcsolatot?

M.: Tételezzük fel, hogy mindenki mindenkit megismert a Miutcánk.hu oldalon 1 év alatt.  Adódik egy újfajta problémám. Mi az egyszerűbb? Becsöngetni az összes környéken lakóhoz 1 km-es körzetbe, felhívni őket egyesével, vagy netán kiírni a miutcánk.hu-ra, amit ők rövid időn belül megkapnak?  Jelenleg ez egy Béta verzió, de sok olyan funkcióval fog bővülni, amit könnyebb lesz a mi platformunkon használni, szervezni, mint máshol.

Hogyan működik. S.F.: A Miért jó? pont alatt írtátok, hogy szeretnétek visszaszorítani a pazarlást, és ezzel csökkenteni a környezetszennyezést. Ennek a megvalósításában, hogyan segít a miutcank.hu?

M.: Tételezzük fel, hogy van, egy utca, ahol 40 lakás található, a 40 lakásban van 35 fúrógép. Ezt a 35 darab fúrót összesen éves szinten használják körülbelül 350 percig. Ezt a kapacitást akár 1-2 fúró is ki tudná használni, ha rotációba lenne használva. Ez azonban csak egy példa, és mi úgy gondoljuk, hogy minden pazarlás valamilyen környezetszennyezéshez vezet.

A Miutcánk.hu fejlesztőcsapata egy olyan világot vizionál, ahol a környékbeliek garázsvásárokkal, közös munkábajárással, grill partikkal, társadalmi felelősségvállalással színesítik a környéküket, miközben kölcsönadással és megosztással pénzt és időt spórolnak meg.

S.F.: Miből gondoljátok, hogy virtuális formában ki lehet építeni bizalmat emberek között? A rossz szándékú embereknek ez kiváló lehetőséget nyújt a visszaélésre, amely tovább rombolhatja az oldal iránti bizalmat. Ezzel kapcsolatban terveztek-e valamilyen kontrolt? (pl.: visszajelzés a beregisztráltaktól)

M.: Kezdjünk virtuálisan aztán menjünk, folytassuk a való világban :)  A miutcánk.hu-nak a célja ,hogy harmóniában tudjuk kezelni az Internet előnyeit a valós élettel. Kiépítünk egy certifikációs rendszert, továbbá még dolgozunk a visszaélések megelőzését elősegítő mechanizmusokon.

S.F.: Milyen irányba szeretnétek továbbfejlődni? Hogyan szeretnétek népszerűsíteni az oldalt?

Új, profibb, gyorsabb, nagyobb rendszert szeretnénk építeni, amivel több felhasználót, több funkcióval tudunk ellátni. Terveink között szerepel a mobil applikáció, illetve Közép-Kelet Európai terjeszkedés is. A népszerűsítési folyamatot hasonló gondolkodású kezdeményezésekkel közösen képzeljük el, amelynek a kidolgozása még folyamatban van.