Könyves kávézók - téli séta könyvmolyoknak - Socfest

Könyves kávézók – téli séta könyvmolyoknak

Olvasási idő: 3 perc

Télen nincs is jobb, mint egy süppedős fotelba bújni kedvenc könyvünkkel és egy forró itallal, miközben odakünn hull a hó – hangzik az elcsépelt közhely. Viszont ha a könyvmolyok mégis inkább kimerészkednének, különleges hangulatú sétákat tehetnek a festői szépségű belvárosban, úgy, hogy a kávézás, kuckózás és irodalmi élvezetek szentháromságáról sem kell lemondaniuk. Összegyűjtöttük a legjobb könyves kávézókat. 

#0. Lotz Károly terem – jelenleg zárva

Sajnos Budapest – túlzás nélkül állíthatóan legszebb – könyves kávézója jelenleg nem elérhető, a plakátok tanúsága szerint viszont nemsokára újranyit. A tizenkilencedik században kaszinóként üzemelő, majd a századelőn az első budapesti áruháznak otthont adó, legutóbb egy Alexandra könyvesboltot magában foglaló Párisi Nagy Áruház patinás Andrássy úti bálterme nem véletlenül vált az olvasni és kávézni imádók törzshelyévé a 2009-es újranyitás után. A hatalmas belmagassággal ellátott terembe Lotz Károly és Feszty Árpád freskói, Zsolnay díszítőelemek és Róth Miksa művészi üvegei varázsolták oda a szecessziós hangulatot. Az újranyitásig gyönyörködjünk ebben a videóban!

 

#2. Magvető Cafe

Fotó: Holcz Csaba

A Magvető Café a magyar költészet napján, idén április 11-én tartotta meg a megnyitóját a Dohány utcában. A köszöntésben elhangzott, hogy a kávézó egy beszélgetés során született. A megálmodói egy olyan helyet akartak, ahol minden Magvető Kiadós könyv megtalálható, van kávé, műsorok és úgy általában találkozóhellyé válhat az írók és olvasók számára. A bejegyzés a Neoliro oldalán folytatódik. 

#3. Írók boltja

Forrás: guideathand.com

A Nagymező és az Andrássy sarkán kevesebb romantikus üzlethelyiség található, mint a kortárs és klasszikus kötetekkel ízlésesen telerakott kirakatú Írók boltja. A könyvesbolt és kávézó kettőséből itt az előbbi dominál, de azért van lehetőség forró italt kortyolgatni néhány asztal mellett. A hely gyakran ad otthont könyvbemutatóknak és irodalmi programoknak.

#4. Hadik

Fotó: Németh Dániel, forrás: Hadik facebook oldala

Az egykoron Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső és a húszas-harmincas évek számos más irodalmi alakja által látogatott helyszín 2010-ben nyílt újra. Csupán kávézás vagy ebéd céljából is remek választás, a legjobban azonban akkor járunk, ha ellátogatunk egy irodalmi eseményre. A Hadik Irodalmi Szalonháziasszonya, Juhász Anna, Juhász Ferenc költő lánya, a régi Hadik hagyományainak felélesztésével új tartalommal töltötte meg az irodalmi kávézó kifejezést. Eltökélt célja, hogy az irodalmat népszerűsítse, illetve az iránta érdeklődő közönség igényét kiszolgálva a magányos olvasást közösségi tevékénységgé emelje – úgy tűnik, megvalósul. Az eseményekre többnyire regisztrálni kell, méghozzá gyorsan, mert nagyon hamar betelnek. A sikeres regisztrációról szóló visszaigazolás esetén is érdemes azonban időben – fél-egy órával kezdés előtt – érkezni, mert még így is előfordul, hogy a későn érkezőket egyszerűen helyhiány miatt nem engedik be.

#5. Massolit Books & Café a Klauzálban

Forrás: Massolit facebook oldala

A magyarul nem beszélő, vagy idegen nyelven olvasni szerető hazai közönség igényeinek kedvez a Massolit Books & Café. Ha a bulinegyedben járva meguntuk a zajos, turistáktól hangos helyeket, vagy azt, hogy üvöltve beszélgessünk az asztaltársaságunkkal, netán egyáltalán nem trendi introvertáltként csak egy kis magányra vágyunk, akkor ez a hely remek választás. A könyves és kávés vonal körülbelül 50-50%-ban képviselteti magát. Az egyébként megvásárolható hatalmas, idegennyelvű könyvekkel telepakolt polcok között meghúzódó eldugott asztalok igazi nyugat-európai “cosy place” hangulatát keltik, home office-ra is kiváló, ráadásul a kávéjuk is finom, hogy a nyári titkos kertről ne is beszéljünk. Az események között koncerteket, kiállításokat, filmklubot is találunk.

#6. Lilaköd Könyveskávézó

Forrás: garbokiado.hu

Ez a Tátra utcában megbúvó rejtett kis zug igazi kuriózum. Kettőtől hatig kávézóként üzemel, a magányos látogató közben választhat könyvet az itala mellé a polcról. Hétfőtől szombatig pedig hat és tíz között amatőr művészek könyvbemutatóira, felolvasó estjeire, zenés fellépéseire kerül sor. A hely a Garbo kiadóhoz kapcsolódik, tehát irodalmi programokban nincs hiány.