A legfurcsább rekordok nyomában - Socfest

A legfurcsább rekordok nyomában

Olvasási idő: 2 perc

Sebestyén István, a Magyar Rekord Egyesület elnöke évek óta foglalkozik a hazai rekordok összegyűjtésével és kategorizálásával. Magassága miatt munkatársai és barátai által Zsiráfnak nevezett férfi alázatos munkájának legújabb bizonyítéka, a Magyar Rekordok Évkönyv, amely 2014. május 20-tól kapható a könyvesboltokban.

Magyar Rekordok 2012-2013 Évkönyv

Magyar Rekordok 2012-2013 Évkönyv

A Magyar Rekordok 2012-2013 kötetben szereplő jegyzőkönyvezett rekordok a 2012-es és 2013-as év páratlan teljesítményeit foglalja össze. A rekordok „elkövetői” magánemberek, akikben megvan az a kettősség, hogy egyszerre „átlagosak” a maguk módján, azonban csúcsteljesítményük révén mégis egyedivé váltak. Akiket méltán nevezhetünk a mindennapok hőseinek. A Magyar Rekord Egyesület évkönyvében megtalálható több mint száz rendkívüli rekord közül van olyan, amely a rekorder testi, vagy szellemi erejét pallérozza. Ilyen Sinka Zsolt erőrekordja, aki autóvisszatartási rekordot döntött, amikor 13 másodpercig gátolt meg elindulásában egy nagytömegű versenyautót.  Más sípcsonttal tört el baseballütőket a leggyorsabban, míg egyesek a fotózás tömegrekordját döntötték meg, vagy éppen 600 méternél is hosszabb kolbászt gyártottak Siklóson. Az egyéni rekordok dominálnak a könyvben: Török György, a lovak szerelmese több, mint 50 kilométeres, 7 órán át tartó szabadstílusú lovaglásra vállalkozott, Mészáros Sámuel pedig Magyarország legidősebb pályakezdő költője lett, amikor 82 évesen kezdett el verseket írni. Szintén irodalmi kötődéssel bír az a rekord, amelyet Nyíregyházán valósítottak meg: közel kétezren döntötték meg a tömeges versmondás rekordját a tavalyi költészet napján.

A színes képekkel illusztrált kötet tanúsága szerint bárkiből lehet egyedülálló rekorder, ehhez csupán önmagunk ismeretére, hitre és kitartásra van szükség. Legyen szó kakaóivásról, vagy csúszdázásról, semmi sem lehetetlen.