Egy kávét versért cserébe? - Socfest

Egy kávét versért cserébe?

Olvasási idő: < 1 perc

A Költészet világnapja, március 21. Ez alkalommal kávézók, cukrászdák csatlakoztak a Fizess verssel a kávédért a Költészet világnapján!

Ezen a hétfői napon a kampányhoz csatlakozó vendéglátó egységek, éttermek, kávézók, cukrászdák lehetőséget adnak arra, ha az ember egy verssel a kezében jelenik meg, cserébe a kávéját ingyen kapja.

Az osztrák, Julius Meinl segítségével már régóta közel 30 ország csatlakozik a megmozduláshoz, többek közt Magyarország is. Érdemes körülnézni a honlapjukon, mert szerencsére nem csupán a fővárosra összpontosul a csatlakozott vendéglátóhelyek sora, így a vidékiek is kiélvezheti az oly régen kialakult kulturális kapcsolatot a kávé és irodalom között. Ha beírjuk a keresendő város nevét a keresőbe, könnyen megtalálhatjuk a térkép mozgatásával a hozzánk legközelebb eső helyet.

Remek ösztönzés, hogy újra a kezünkbe vegyünk rég elfeledett kedvenceinket, netán újakat fedezzünk fel. Az se bánja, aki a finom kávéra hajaz csupán, hiszen egy csepp irodalmi szemelvény ötvözésével megkaphatja azt cserébe. A jó kávé és a klassz vers sosem lehet rossz párosítás.

julius00

Végezetül az én versem egy haiku. Kosztolányi Dezső: Új japán versek – harminc haiku című gyűjtéséből ered:

Buson: HARANG

A templomi harang bronzán
libegve
alszik
egy csöppnyi lepke.

Kávéra, versre fel!