Halász Judit lett az év színésznője - Socfest

Halász Judit lett az év színésznője

Olvasási idő: 2 perc

Hat név, hat díj. Lezajlott az Arany Medál-díjak átadása a Bethlen Téri Színházban. A gálán Halász Judit legalább olyan boldogan vette át a közönségtől kapott kitüntetést, mint pályatársai, Thuróczy Szabolcs, Márton András, Osváth Judit, illetve Németh Gábor író és Till Attila filmrendező.

Kedden délután az ünneplésé volt a főszerep a Bethlen Téri Színházban. A hetedik kerületi teátrumban a Socfest korábbi külsős munkatársa, Mészáros Márton kulturális újságíró előző évi díjazottak és egyéb művészek társaságában adta át az Arany Medál-díjakat. A Mészáros által megálmodott kulturális közönségdíjat idén is több ezer szavazat alapján, hat díjazottnak ítélték oda.

Juhász Anna irodalmár és kulturális menedzser, az ünnepség háziasszonya köszöntőjében a díjazottak mellett a díjalapítót és a közönség érdeklődését méltatta. Az ünnepség Osváth Judit fiatal színésznő díjazásával vette kezdetét. A huszonnégy éves művésznő, aki jelenleg a Színház- és Filmművészeti negyedéves, végzős hallgatója boldogan vette át a kitüntetést. Beszédében említette, ez az első kitüntetés, amit éppen mostanában induló pályája során kapott, ezért meg is lepte, amikor felhívták az örömhírrel. A díjat Hartai Petra színésznő, a tavalyi évi díjazott adta át neki.

Arany Medál-díj, Juhász Anna, Mészáros Márton

Fotó: Börcsök Zsófia

Díjazták az év rendezőjét is. Till Attila a Tiszta szívvel című filmért vehette át a kitüntetést. Ez az a produkció, amely Magyarország hivatalos Oscar nevezettjeként az Amerikai Filmakadémia díjáért indul. Az itthon már több mint harmincezer néző által megtekintett gengszterkomédia főszereplőjét, Thuróczy Szabolcs színművészt az év színészének választották. Az Arany Medált az Aranyélet című kultsorozatbeli partnere, Anger Zsolt Jászai Mari-díjas színművész adta át.

Az év írójának járó Arany Medál-díjjal Németh Gábor író, forgatókönyvíró, a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója gazdagodott. Az idén hatvanadik születésnapját ünneplő József Attila-díjas szépíró beszédében szintén a meglepetést említette, mint mondta, nem számított arra, hogy kitüntetik. Új könyve, Egy mormota nyara címmel tavasszal jelent meg a Kalligram gondozásában.

Arany Medál-díj

Fotó: Börcsök Zsófia

A gála legmeghatóbb pillanatát Halász Judit díjazása jelentette. A Kossuth-díjas művésznő Bálint András szintén Kossuth-díjas színművésztől, jó barátjától vette át a kitüntetést. A két színész 1970-ben közösen alakította a Szerelmesfilm című produkció főszerepét, azóta barátok. Halász Judit köszönő gondolatai között arról tett említést, hogy számára a közönség által megítélt díjak mindennél többet jelentenek. Mint mondta, olyanoktól kapott díjat, akiknek több mint ötven éve dolgozik. A hetvennégy éves művésznő egyébként nagy sikerrel alakítja II. Erzsébet brit királynőt, Valló Péter rendezésében, az Audiencia című darabban a Pesti Színházban.

Márton András színművész az Arany Medál életműdíjat vehette át. A Jászai Mari-díjas színművészt Molnár Piroskának, a Nemzet Színészének rövid gondolataival köszönttöték. A művésznő betegség miatt nem tudott jelen lenni. Az ünnepségen Várhegyi Lucas Palmira fiatal énekesnő gitárosa és dobosa társaságában lépett színpadra, többek között Ella Eyre angol énekesnő Good Luck című szerzeményét énekelte el.

Fotó: Börcsök Zsófia