Kerékpárral a Balaton körül - 1. rész - Socfest

Kerékpárral a Balaton körül – 1. rész

Olvasási idő: 3 perc

Magyarországon rengeteg csodálatos táj létezik, ahol érdemes kerékpárral túrázni, ám valamiért a Balaton megkerülése mindenkiben egy különleges kihívást ébreszt. Vannak akik egy nap alatt, a teljesítményre hajtva kerülik a tavat, de mi most egy többnapos kirándulásról írunk.

A Balaton a Dunántúl közepén terül el, északon a Balaton-felvidék, nyugaton és délen a Zalai- és a Somogyi-dombság, keleten pedig a Mezőföld határolja. A neve palóc eredetű, jelentése “Ba”=nagy, “l”=szeretett hangzó,”to”=tó, tehát szeretett nagy tó, a végén az “n” az avarokkal 567-ben bejött fehér hunok(konyok) jelzője.

A Balatoni kerékpárút 1993-ban kezdett el kiépülni, a teljes elkészültére 2002-ig kellett várni, mivel három megye és több település önkormányzatának kellett együttműködnie.

A tó megkerülése ehhez képes pillanatok alatt megszervezhető, de azért illik időben elkezdeni. Ebben a cikkben néhány kezdő tippet adunk.

Kilátás a balatonboglári Gömbkilátóból

Időtartam

A tó körüli kerékpárút nagyjából 210 km hosszú, de a Balaton-felvidéki csatangolással ez még 40-50 kilométerrel megnőhet. Az alap táv ugyan teljesíthető egy nap alatt is – 4 és fél óra körüli a rekord -, de erőnlétünktől és a pihenési faktortól függően ezt akár 4-6 napra is el lehet nyújtani.

Ezt persze még rengeteg minden befolyásolhatja. Ha szeretnénk csatangolni a Balaton-felvidéken, vagy a Kis-Balaton környékén, arra nyugodtan szánhatunk plusz egy-egy napot. Illetve tarthatunk pihenőnapot is. Gyakorlatilag az a lényeg, hogy mindenki jól érezze magát.

Szállás

A tó körüli rengeteg sátrazásra alkalmas hely miatt mindeni egyből arra gondol, hogy nyilván sátrazni fogunk. Persze sokkal több szabadságot enged meg ez a módi, és még romantikusabb is, ám rengeteg olyan hátránya is van, amit hajlamosak vagyunk elfelejteni. A legfontosabb, hogy magunknak kell cipelni a házunkat, de kényelmetlenebb is, a hajnali napsugarak ébresztő erejéről pedig ne is beszéljünk.

Ezzel szemben, ha időben elkezdünk szervezkedni, tudunk találni olyan szállásokat, amik legalább egy kényelmesnek mondható ággyal fel vannak szerelve. Ugyan nem a part mellett, de lehet megéri.
Természetesen minél nagyobb a társaság, annál nehezebb megfelelő szállást találni, és ebben az esetben szinte biztos, hogy sokat kell játszani az útvonallal és az időponttal is. Ja, és ebben az esetben nincs az az opció, hogy az eső miatt eltoljuk egy nappal az indulást, mert a szállás ugye megvan véve.

Végül fontos megjegyezni, hogy azért  szinte mindenkinek akad olyan ismerőse, akinek van valami ingatlana a Balaton környékén, ami szintén egy lehetséges opció.

(Útvonal)tervezés

Pálos kolostor Salföldön

A Balaton körül végig van kiépített vagy kijelölt kerékpárút, ám ez nem azt jelenti, hogy az útvonalunk készen van. Sőt, kijelenthetjük, hogy maga a tervezés nem is az útvonalnál kezdődik. Szállások, látnivalók, érdekes helyek. Ezek mind a tervezés része, de erről egy későbbi cikkben részletesebben írunk majd.

Mit érdemes megnézni a Balaton körül?

Időzítés

Mivel az időjárást nem tudjuk befolyásolni, így erre nincs is igazán jó recept. Bár az eddigi tapasztalatok alapján a július végi és augusztus eleji időpontok a legszárazabbak, de vannak, akik inkább esőben akarnak tekerni.

Viszont az eseménynaptárat is érdemes megnézni, hiszen a tó körül egész nyáron zajlik az élet. Esetünkben viszont annyira nem a legjobb, hiszen valljuk be, egy átmulatott éjszaka után nem lenne sok kedvünk újra nyeregbe pattanni, de a fesztiválról hömpölygő turistákat sem túl kellemes folyamatosan kerülgetni.

Kerékpár

Majdnem elfelejtettem a legfontosabbat. A biciklivel kapcsolatban nem is akarok állást foglalni, de azt leszögezhetjük, hogy csomagtartóra szükség van. Egy egész heti cuccot, esetleg sátrat nem lehet háton vinni. Ezen kívül csak az átlagos állapot a fontos – és természetesen a KRESZ-nek megfelelő felszereltség.